Birleşmiş illetler (BM) Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Kıbrıs sorununun çözümünü amaçlayan müzakereleri, liderlerin Kıbrıs’taki basın ve siyasi çevrelerin baskısından kurtulması amacıyla İsviçre’nin Cenevre kentine taşıma girişiminde bulunduğu iddia edildi.
Fileleftheros gazetesi “Cenevre’de Müzakere İstiyordu – Eide’den Sürecin Kıbrıs Dışına Taşınması Konusunda Ağız Yoklama” başlıkları altında verdiği haberinde, BM’nin, Kıbrıs sorununun çözümü sürecinin bir sonraki aşamasının İsviçre’de başlamasını uygun gördüğünü, Eide’nin geçtiğimiz hafta adaya gerçekleştirdiği ziyarette bu konu hakkında nabız yokladığını yazdı.
Gazete, Eide’nin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’yla yaptığı görüşmelerde bu konuyu gündeme getirdiğini, Anastasiadis’in Eide’ye “bunun ancak süreç ilerler ve önemli gelişme yaşanırsa olabileceği” yanıtını verdiğini iddia etti.
Eroğlu’nun ise kamuoyuna yaptığı açıklamalardan, “İlk görüşmeye Eide’nin başkanlık etmesine olumlu baktığını ve ilk görüşmenin yurt dışında olmasını ihtimal dışı görmediğinin anlaşıldığını” öne süren gazete, Eide’nin yabancı diplomatlara yönelik bilgilendirmesinde ise, “eğer süreç yurt dışına taşınırsa liderlerin partilerin ve basının baskılarından uzak kalacakları” görüşünü aktardığını yazdı.
Eide’nin süreci Cenevre’ye taşıyarak, hem sürece daha fazla zaman ayırabileceğini hem de sürecin “önemli bir aşamaya girdiği” izlenimini vermek istediğini belirten gazete, her halükarda tüm planların, Türkiye’nin 6 Nisan’da sona erecek NAVTEX’i yenileyip yenilememesi ve Barbaros Hayreddin Paşa gemisini bölgeden çekip çekmemesine bağlı olduğunu öne sürdü.
Navtex ısrarı
Öte yandan gazete, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in çözüm müzakerelerinin ertelenmesine yol açan sebeplerin ortadan kalkacağına dair alınan bilgilerin arttığını, bu bilgilerin doğru olması durumunda ise müzakerelerin kaldığı yerden yeniden başlayacağını açıkladı.
Habere göre Kasulidis dün yaptığı açıklamada, Kıbrıs Rum tarafının beklentisinin “NAVTEX’in yenilenmemesi ve Barbaros’un çekilmesi” olduğunu bir kez daha vurgularken, “bekleyip göreceğiz” şeklinde konuştu.
Yunanlı diplomatlar adada
Gazete bir diğer haberinde, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan üç yetkilinin geçtiğimiz hafta Güney Kıbrıs’a giderek Kıbrıs sorununun çözüm sürecindeki gelişmeler hakkında bilgi aldıklarını yazdı.
Gazete, Yunanistan’ın çeşitli üniversitelerinde öğretim görevlisi ve akademisyen olan üç yetkilinin Güney Kıbrıs’taki temasları çerçevesinde Rum tarafının müzakerecisi Andreas Mavroyannis, teknik komiteler koordinatörü Andreas Pirisiis ve İnsani Konular Komiseri Fotis Fotiu’yla görüştüklerini belirtirken, Fotiu’yla yapılan görüşmede Yunan kayıpların ele alındığını aktardı.
Gazete, Kıbrıs Rum tarafının çözüm sürecinde desteklenmesi amacıyla Yunanistan’da çalışma gruplarının kurulacağını, bu grupların kurulmasının ardından Güney Kıbrıs-Yunanistan temas ve ziyaretlerinin artacağını vurguladı.