Bir zamanlar Türkiye’nin ve KKTC’nin dostları (!) olarak anılan Arap ülkeleri birer birer, Rum tarafının yanında yer alıyor.
Mısır, Lübnan, Ürdün, Kuveyt, Katar ve İran sonrasında Bahreyn’e giden Rum lideri Nikos Anastasiadis, Kral İsa Al Halifa tarafından askeri törenle karşılandı ve krallar gibi ağırlandı.
Dışişleri Bakanı Yuannis Kasulidis ve Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in eşlik ettiği ziyaret sırasında bahreyn ile birçok anlaşmaya imza atan Anastasiadis, kendilerine gösterilen ilgiden son derece memnun olduğunu söyledi.
Fileleftheros gazetesi “Körfez Ülkeleriyle İlişkilerin Yükseltilmesi… Bahreyn ile Tüm Alanlarda İlişkilerin Güçlendirilmesi” başlıklarıyla verdiği haberinde, beraberindeki heyetle Bahreyn’e giden Anastasiadis’in Bahreyn Kralı İsa Al Halife tarafından resmi törenle karşılandığını yazdı.
Habere göre törenin ardından Anastasiadis ile Al Halifa baş başa görüştü, ardından da heyetlere arası görüşmelere geçildi.
Anastasiadis ile Al Halife arasında gerçekleştirilen görüşmenin ardından açıklama yapan Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, ziyaretin, imzalanan anlaşmaların ötesinde iki hedefinin olduğunu söyledi.
KKTC’ye engel
Bunlardan birincisinin Türkiye’nin İslam Konferansı Örgütü çerçevesinde KKTC’nin siyasi statüsünü yükseltme çabalarını önleme olduğunu ifade eden Hristodulidis, ikincisinin de bu ülkelerle, başta ekonomik sektörle ilgili olmak üzere ilişkileri güçlendirme olduğunu belirtti.
Anastasiadis’in Bahreyn’de bulunmasının Güney Kıbrıs’ın tüm Körfez ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirme politikasına dayandığını söyleyen Hristodulidis, Anastasiadis’in önceden de Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt ve Suudi Arabistan’ı ziyaret ettiğini anımsattı.
“Başkan bugün Bahreyn’de bulunuyor ve çok yakında Umman’ı ziyaret edecek” diyen Hristodulidis, Güney Kıbrıs’ın Körfez ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirmesinin bilinçli bir seçim olduğunu sözlerine ekledi.
İki ülke arasında imzalanan anlaşmalara değinerek önemli miktarda anlaşmanın söz konusu olduğuna dikkat çeken Hristodulidis, bunun devamının geleceğini belirterek, Bahreyn Dışişleri Bakanı’nın yakın zamanda Güney Kıbrıs’ı ziyaret etmesinin ve enerji sektörü de dahil birçok sektörle ilgili başka anlaşmalar imzalanmasının beklendiğini söyledi
Kıbrıs’a diplomat atanacak
Bahreyn Kralı’nın Anastasiadis’le görüşmenin ardından Güney Kıbrıs’a ilk kez Büyükelçi atama kararının önemine de vurgu yapan Hristodulidis, üç Körfez ülkesi Kuveyt, Katar ve Umman’ın hali hazırda Güney Kıbrıs’ta diplomatik misyonlarının bulundurduğunu belirterek, kısa süre önce de Birleşik Arap Emirlikleri’nin Güney Kıbrıs’ta Büyükelçilik açma kararı aldığını ve Büyükelçi’nin bu ay içerisinde Güven mektubunu sunmasının beklendiğini ifade etti.
Hristodulidis, Suudi Arabistan’ın da ilk kez Güney Kıbrıs’a Büyükelçi atamaya karar verdiğini de söyledi.
Arap dünyasının Güney Kıbrıs’ın tezlerini nasıl karşıladığı sorusuna cevap veren Hristodulidis, Türkiye’nin, İslam Konferansı Örgütü’nün New York’taki son toplantısında ilk kez ilgili kararda KKTC’ye değinilmesinde başarıya ulaşamadığından söz etti.
Anlaşmaların içeriği açıklandı
Gazete Anastasiadis’in Bahreyn ziyareti çerçevesinde bir dizi anlaşmalar imzalandığını yazdı.
Yapılan resmi açıklamaya göre imzalanan anlaşmalar şunlar:
“Rum Dışişleri Bakanı Yuannis Kasulidis ile Bahreyn Maliye Bakanı arasında Çifte Vergilendirmeyi Önlenme Analaşması.
Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile Bahreyn Adalet Bakanı arasında Terör ve Organize Suçlarla Mücadele Anlaşması.
Rum Dışişleri Bakanı Yuannis Kasulidis ile Bahreyn Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı arasında Havacılık Hizmetleri Sektöründe İşbirliği Memorandumu ve Anlaşması.
Rum Dışişleri Bakanı Yuannis Kasulidis ile Bahreyn Sağlık Bakanı arasında Sağlık Sektöründe Karşılıklı Anlayış Memorandu.
Habere göre Rum Maliye Bakanlığı iki ülke arasında imzalanan Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmasıyla ilgili yaptığı resmi açıklamada, üzerinde uzlaşıya varılan metnin, Güney Kıbrıs ile Bahreyn arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin daha çok gelişmesine katkıda bulunacağını belirtti.
Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması’nın mevcut ağın güncellenmesi, muhafaza edilmesi ve genişletilmesinin yabancı yatırımların daha çok cezp edilmesini ve Güney Kıbrıs’ın uluslararası müteşebbis merkezi olarak öne çıkarılmasını hedeflediğini aktaran Bakanlık, anlaşmanın, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) çifte vergilendirmenin önlenmesiyle ilgili sözleşme modeline dayandığını da kaydetti.