Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, garantilerle ilgili açıklaması Rum tarafında tepkiyle karşılandı. Sağ çizgideki fanatik partilerin yanı sıra Komünist AKEL Lideri Andros Kiprianu da Akıncı’nın, Türk garantisine atıfta bulunmasından memnun kalmadı.
Haravgi gazetesine göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu yaptığı açıklamada, güvenlik konusundaki uçurumun çok büyük olması ve çok taraflı konferansa gidilmesi durumunda, bunun başarısız olacağını söyledi.
Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın konuyla ilgili açıklamalarını yorumlayan Kiprianu, güvenlik konusuyla ilgili çok taraflı konferansa gidilmesi için, anlaşma mesafesinde olunmasına dair tezini de yineledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, geçtiğimiz Cumartesi günü, İstanbul’dan dönüşünde yaptığı açıklamaları da yorumlayan Kiprianu, Akıncı’nın tutumunun içerisinde bulunduğumuz anların kritikliğine yanıt vermediğini ve Kıbrıs Türk liderin, gelişme aşamasındaki çabayı yaraladığını iddia etti.
Kiprianu, Rum kesimini kırmızı çizgiler ortaya koymamaya çağıran Akıncı’nın, bizzat kendisinin (Türkiye’nin garantileri gibi) kırmızı çizgiler ortaya koyduğunu iddialarına ekledi.
Tümü olumsuz
EDEK partisi de, Hükümeti, gün ışığına çıkanlar ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis veya başka yetkililerin partilere yönelik bilgilendirmesinden ortaya çıkanların ötesinde, Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümüyle ilgili bir plan hazırlanması amacıyla, üçüncü ülkelerin ve/veya yabancı karar organlarının katılımıyla, perde arkasında kulis faaliyetleri gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini açıklığa kavuşturmaya çağırdı.
Vatandaşlar İttifakı, Akıncı’nın açıklamaları sebebiyle, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’ten, Rum kesiminin müzakere çizgisini netleştirmeye ve müzakerelerin 14 Eylül’e kadar olan önümüzdeki döneminde, ne yapmaya niyetli olduğunu resmen açıklamaya çağırdı.
Gazeteye göre Dayanışma Hareketi de açıklamasında, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in müzakerelere, “Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın son günlerde yaptığı açıklamalarda ortaya koyduğu belirli şantaj kokan veriler altında”, Ulusal Konseyi yeterince bilgilendirmeden gittiğini savundu.
Rum Ulusal Halk Cephesi (ELAM) ise açıklamasında, Rum hükümetinin Türkiye’nin ve KKTC’nin ileri sürülen meydan okumaları karşısında sergilediği yansız tutumla ilgili endişelerini dile getirdi ve buna paralel olarak, Rum hükümetini, halkın tarihsel haklarını savunarak, uzlaşı politikasından, talep etme politikasına geçmeye çağırdı.
Omiru yine devrede
Rum Meclisi eski Başkanı Yannakis Omiru da açıklamasında, Türk tarafının beş taraflı konferansa atıfta bulunmasının, üç garantör ülke ve iki toplumun da katılımı şeklinde anlaşılması durumunda, bunun sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” ortadan kaldırılması ve netice olarak da yokluğu anlamına geleceğini savundu.
Omiru, uluslararası konferans konusunda, Rum kesimi ve Yunanistan tarafından net ve resmi bir açıklama yapılmasının mutlak bir şekilde gerekli olduğunu da sözlerine ekledi.