Diyalog Gazetesi

Büyük tehlike kapıda

GÜNEY

Dış Rumlar örgütü, ada içinde ve dışındaki Kıbrıslı Türkleri, Türkiye’ye karşı ‘ortak mücadeleye’ çağırdı

 Rum Yönetimi’nin organizasyonuyla düzenlenen Dış Rumlar Kongresi’nde (POMAK), Türkiye’ye karşı Kıbrıslı Türklerle birlikte ‘Ortak Mücadele’ kararı alındı. 
Türk askerinin çekilmesi, garantilerin tamamen kaldırılması hedefiyle müzakerelerin yeniden Birleşmiş Mileletler parametreleri ve Güvenlik Konseyi kararları ışığında başlatılması hedeflenirken, sadece adada yaşayan Kıbrıslı Türklere değil, yurt dışındakilere de Rumlarla birklikte ‘ortak Mücadele’ çağrısı yapıldı.
Fileleftheros gazetesine göre; “Dış Rumlar Dünya Federasyonu” (POMAK), tarafından benimsenen kararda, Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulunması çerçevesinde Crans-Montana’da düzenlenen Kıbrıs konferansından sonuç çıkmamasından hayal kırıklığı belirtildi.Dış Rumlar, Crans-Montana müzakerelerinde Türk askerinin çözümden sonra da Ada’da kalması, garantilerin ve müdahale hakkının korunması tutumundan dolayı Türkiye’yi, “çözümü işlevsiz kılacak maddelerde” ısrar etmesinden dolayı da Türk tarafını “kınadıkları” kararlarında “Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetinin ve Kıbrıs Rum toplumunun çabalarına destek” beyan ettiler.
Kararda çözümün iki bölgeli, iki toplumlu federasyona dayanması gerektiği görüşüne yer verildi. Uluslararası topluma “müzakere prosedürünün BM parametrelerinde ve Genel Sekreter’in iyi niyet misyonu çerçevesinde devam etmesine destek verme” çağrısı yapıldı. Dış Rumlar, BM’yi “Türkiye’nin, BM’nin Kıbrıs’la ilgili bütün kararlarını derhal ve istisnasız uygulaması” yönünde çalışmaya, AB’yi de Türkiye’den “aday ülke statüsünden kaynaklanan, özellikle Kıbrıs kökenli yükümlülüklerini yerine getirmesini” istemeye çağırdı.

Doğal gaz zenginliğinden yararlanalım

Dış Rumlar, Ada’daki ve Ada dışındaki Kıbrıslı Türklere de “Kıbrıs için ortak mücadele” mesajı gönderdi. Kıbrıslı Türklere “yaratılan olumlu ortamı idame ve güçlendirmeye katkı sağlama” çağrısı yapılan mesajda “Kıbrıs’ın bütün yasal sakinleri Kıbrıs MEB’indeki hidrokarbon zenginliğinden yararlanabilir” denildi. 
Mesajda, geçmiş dönemlerde iki toplum arasında iyi ilişkiler, demokrasi ve karşılıklı anlayış olduğu hatırlatılarak “yeniden birleşme saatinin dört gözle beklendiği” öne sürüldü. “Arada yaşanan trajik olaylara rağmen, halen var olan karşılıklı anlayış rezervlerinin birleşik, bağımsız, federal, Türk askeri ve TC kökenliler olmadan, askersizleşmiş, egemen, tek vatandaşlığı ve tek uluslararası temsiliyeti olan bir Kıbrıs’ı gündeme getirecek BM ilke ve kararlarına, Doruk Antlaşmaları’na, Uluslararası Hukuk’a ve Avrupa müktesebatına dayalı çözüme zemin oluşturmaya yeterli olduğuna” inanç belirtildi. Mesajda şu ifadelere de yer verildi:

İşgali kaldıralım

“Kıbrıs dışında yaşayanlar da dahil Kıbrıslı Türkleri, Türk işgalini kaldırmak ve vatanımızı birleştirmek için el birliği yapmaya; müzakerelerin BM parametreleri çerçevesinde ve BM Genel Sekreteri’nin iyi niyet misyonu temelinde devam etmesine kendi yöntemleriyle destek vermeye çağırıyoruz. Maraş kentinin hiçbir ön talep veya şart koşulmadan yasal sakinlerine verilmesi, müzakerelere yeni bir dinamik katacak diğer güven yaratıcı önlemler benimsenmesi için toplu çabaya çağırıyoruz.”
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.