Diyalog Gazetesi

Bu kez çok ciddi

GÜNEY

Hristodulidis, Brüksel’de Mogherini ile görüştükten sonra “Kıbrıs konusunda yeni bir başarısızlık lüksümüz yok”dedi

Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un adaya gelişinin, belirleyici olduğunu söyledi.

Rum kesiminin, AB’den, Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin çabada başrol üstlenmesini ve çözümle ilgili anlaşmada bir sonuca varılmasına yardımcı olacak şekilde katkıda bulunmasını istediğini yazan Alithia gazetesi “Yeni Bir Başarısızlık Lüksümüz Yok” başlıklı haberinde, Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in dün Brüksel’de AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile görüşmesine yer verdi.
“Brüksel’den gelen bilgilerin, Mogherini’nin, tarafların iyi niyetle gelmeleri halinde, AB’nin ciddi görüş ayrılıkları bulunan noktalarda çözümler sunabileceğine dair inanç belirttiğini” aktaran gazete, “AB normlarından ortaya çıkan çözümlere atıf yaparak, bunların bazı endişeleri giderebileceğini” belirtti.
“Eldeki bilgilerin, Mogherini’nin Eylül ayının ilk 10 gününde BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği geçici özel danışmanı Jane Holl Lute ile görüşeceği” yönünde olduğunu da yazan gazete, Brüksel’in Lute’un son durağı olacağını ifade etti.

İlk adımı Türkiye atmalı
Bu arada gazete, haberinin devamında Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in Brüksel’deki “AJC Transatlantic Institute’de” yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorunu hakkında söylediklerine yer verdi.
Konuşmasında, Kıbrıs sorunun çözümüne ilişkin olarak, Jane Holl Lute’un tüm müdahil taraflarla yapacağı temasların devamında ortaya çıkması muhtemel müzakerelerin, çözüme yol açması gerektiğini ifade eden Hristodulidis, devamla “yeni bir başarısızlık lüksümüz yok. İlk adımı Türkiye atmalıdır” dedi.
Konuşması sırasında katılımcıların sorularını da yanıtlayan Hristodulidis, Rum Yönetimi’nin Kıbrıs sorununun çözümü için AB’nin müzakerelere katılımını desteklediğini belirterek, 1976’dan bu yana ilk kez Crans Montana’da Kıbrıs sorununun özünü, bir diğer ifadeyle Güvenlik ve Garantileri ele aldıklarını belirtti.
“Mevcut durumun, çözüm teşkil etmediğini” de savunan Hristodulidis, Jane Holl Lute’un, müzakerelerin yeniden başlaması olasılığını araştırmak için, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Birleşik Krallık, Türkiye ve Yunanistan ile temaslarda bulunacağını anımsattı.
“Çözüm bulunmasına ilişkin olasılıkların güçlendirilmesi için bir önkoşul olarak, kapsamlı bir hazırlık yapılması gerektiğini” de ifade eden Hristodulidis, Eylül ayının konuyla ilgili daha çok şey söyleyebileceğine işaret etti.
Türkiye konusunda ise Rum bakan, “Kıbrıs’ın coğrafyasını değiştiremeyeceğini” belirterek, “Kıbrıs’ın Türkiye’nin de aynı ailenin üyesi olabileceğini umduğunu ancak bunun şartının değişmek ve Avrupa değerlerini benimsemek olduğunu” öne sürdü.
"Önceki müzakerelerde görüş birliklerine varılmasının bir sebebi de AB'nin iç boyut ardından da dış boyutla ilgili müzakerelere aktif katılımıdır" diyen Rum bakan, AB’nin müzakerelere katılımını desteklediklerini yineledi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.