Kayıpların muhtemelen gömülü oldukları yerlerin belirlenmesi amacıyla, Kayıp Kişileri Araştırma Komitesi (KKAK) çok yakında, New York`ta BM`in kayıplarla ilgili hem gizli, hem de gizli olmayan dosyaları incelemeye başlayacak.
Kıbrıs Rum tarafının Kayıp Kişileri Araştırma Komitesi üyesi Nestoras Nestoros Rum Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, biri Kıbrıslı Rum, biri Kıbrıslı Türk olmak üzere, Kayıp Kişileri Araştırma Komitesi üyesi iki kişinin, 24 Nisan – 5 Mayıs tarihleri arasında, iki haftalığına, gizli olmayan dosyaları incelemek amacıyla, New York`a gideceklerini söyledi.
Nestoros, aynı anda, KKAK üyesi üçüncü bir kişinin, Paul-Henri Arni`nin de, aynı dönemde, gizli dosyaları incelemek ve devamla diğer Kayıp Kişileri Araştırma Komitesi üyelerini bilgilendirmek üzere New York`ta bulunacağını belirtti. Nestoros, BM`in gizli dosyalarına sadece Kayıp Kişileri Araştırma Komitesi üyesi üçüncü kişinin, yardımcısının ve Kayıp Kişiler Araştırma Komitesi uluslararası araştırma Koordinatörünün ulaşım hakkı olduğunu ifade etti.
Gülden Küçük de gidecek
Nestoros, kendisi ve Kıbrıs Türk tarafı üyesi Gülden Plümer Küçük`ün de, BM`nin gizli olmayan dosyalardaki bilgileri görmek amacıyla Mayıs başında New York`a gideceklerini ve 8 – 9 Mayıs tarihlerinde çeşitli yetkililerle temaslarda bulunacaklarını kaydetti.
“Kayıpların muhtemelen nerede gömülü olduklarıyla ilgili alanlar kayıt altına alınacak” diyen Nestoros, BM dosyalarının incelenmesinin Ekim 2016`da uluslararası örgüt tarafından verilen “yeşil ışık” sonrası gerçekleştirileceğini vurguladı.
Nestoros, son dönemde, Kayıp Kişileri Araştırma Komitesi`nin araştırmalar yaptığı 1963-67 ve 1974 ve sonrası dönemler için, uydu görüntüleri veya hava fotoğraflarına ulaşılmak amacıyla, BM`den de bu araştırmalara daha aktif bir şekilde katılmalarının istendiğini duyurdu ve “bu görüntülerde yapılacak özel bir inceleme ve mevcut bilgilerle, yeni gömü yerlerinin belirlenmesi hedeflenmektedir” dedi.
Kendi ofisi ile Kıbrıs Türk Kayıp Kişiler Komitsi Ofisi üyeleri arasında bir dizi görüşme gerçekleştirildiğini ve her iki taraftan kayıplarla ilgili açık konuların tartışıldığını söyleyen Nestoros, bu aşamada, muhtemel gömü yerleri ile ilgili bilgilere dayalı olarak (kuyular, askeri bölgeler, dereler, yapıların yoğun olduğu alanlar) her durum için belli eylemler belirlendiğine dikkat çekti.
Nestoros şunları söyledi:
“Sonuç olarak, bugünkü durum üzerine, daha net bir görüntü ortaya çıktı ve bu, sayıları 930 civarında (750 Kıbrıslı Rum ve 180 Kıbrıslı Türk) olan açık konuları daha iyi yönetme konusunda bize yardımcı olacak. Kayıp Kişileri Araştırma Komitesi’nin programlarının çalışmaya başlamasından ve tüm durumların örgütlü ve ortak bakışla incelenmesi sonrası, ilk kez, her durumu ortak bir referans noktasında tartışma olanağına sahip oluyoruz”.
Nestoros, şu an, araştırma kazıları yapılan dokuz noktanın, Assia, Mia Milia, Ay Demet (ELDİK kışlası), Aya İrini, Vadili, Galatia, St Hilarion, Bella-Pais ve Athalassa bölgesinde bulunduğuna dikkat çekti.