Avrupa Birliği liderler zirvesi sonuç bildirgesinde, Türkiye’nin, Kıbrıslı Rumların bulunduğu bölgede doğal gaz arama çalışmaları yapmasına karşı çıkarak “geri çekil” mesajı vermesi Rumları mutlu etti.
Adeta bayram yapan Rum basını ‘meydan okuyan Türkiye’ye sorumluluklarının hatırlatıldığını’ yazdı.
Politis gazetesi, Avrupa Konseyi zirvesi kapsamındaki sonuç bildirgesine, Türkiye’ye ilişkin ifadelerin, gündemde bulunmamasına rağmen dahil edilmesini “başarı” olarak nitelendirdi. Haberi “Güney Kıbrıs’ın Üsluba İlişkin Başarısını Brüksel de Görüyor” başlıklarıyla aktaran Politis, yoğun diplomatik çabaların ardından Avrupa Konseyi’nin, Türkiye’ye, “MEB’e saygı duyması ve bariz önkoşulun Güney Kıbrıs’ın tanınması” olduğu şeklinde teşvikte bulunduğunu öne sürdü.
“AB’deki gazeteciler ve Avrupalı diplomatların ise arzu edilen noktaya, bir diğer deyişle Ankara’ya baskı yapılmasına yönelik endişelerini dile getirdiğini” yazan gazete Türkiye’nin, Avrupa’nın öğütlerinden yıldığının da görülmediğini düşündüklerini belirtti.
Gazete, “Rum diplomatların ve Anastasiadis’in yakın çalışma arkadaşlarının yoğun çabalarının ardından, -ki bunun öncesinde AB liderler düzeyinde Türk meydan okumaları konusu ele alındı-Güney Kıbrıs tarafından çok önemli ve Aralık ayındaki zirvedeki sonuç bildirgesinde Türkiye’ye yönelik kati suçlamalara yol açacağını düşündüğü ifadelerin, sonuç bildirgesi içerisine dahil edildiğini” yazdı.
Sert usluptan kaçıldı
Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras’ın temsil ettiği liderler arasındaki görüşmede, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve AB’nin diplomasi şefi Catherine Ashton, “Güney Kıbrıs’ın MEB içerisindeki haklarını” savunurken İngiltere Başbakanı David Cameron’un böyle bir şeyin krizin azaltılmasına yardımcı olmayacağı düşüncesiyle Türkiye aleyhine sert bir üsluptan bir kez daha kaçındığı ifade edildi. Gazete, Güney Kıbrıs’a destek verenler arasında Avrupa Konseyi Herman Van Rompuy, Almanya ve Yunanistan’ın da bulunduğunu yazdı.
Üç taslağın ardından sonuç bildirgesinde “Avrupa Konseyi, Doğu Akdeniz’deki yeni gerilimlere ilişkin endişesini dile getirmektedir ve Türkiye’ye sebat göstermesini, kara sularındaki Kıbrıs’ın egemenliğine, MEB içerisindeki egemenlik haklarına saygı göstermesini önermektedir” şeklindeki ifadenin yer aldığını yazan gazete, Güney Kıbrıs’ın ayrıca Türkiye’nin AB üyelik sürecinin Güney Kıbrıs’ı tanımasından geçtiği konusunun sonuç bildirgesine dahil edilmesini de çok önemli olarak değerlendirdiğini belirtti.
Habere göre “Avrupa Konseyi, 21 Eylül 2005’teki AB ve üye ülkelerin açıklamasını ve tüm üyelerin tanınması, katılım sürecinin gerekli parçası olduğunu yeniden teyit etmektedir” ifadesi de yer alıyor.
Hristodulidis memnun
Fileleftheros gazetesine göre Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, sonuç bildirgesinin içeriğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Hristodulidis, hiçbir durumda zafer naraları atmayacaklarını, hedefin Kıbrıs sorunun çözümü olduğunu, bu sonuç bildirgelerinin de Türkiye’ye baskı yapmaya ve müzakerelerin şantaj ve tehdit olmaksızın yeniden başlamasına yardımcı olduğunu belirtti. Simerini gazetesine göre Hristodulidis, açıklamasında ayrıca Anastasiadis’in, Güney Kıbrıs’ı zirvede temsil eden ve ilk andan itibaren koordine içerisinde oldukları Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras’a yönelik teşekkürlerini de dile getirdi.
Samaras: önemli
Simerini gazetesine göre Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ise Avrupa Konseyi sonuç bildirgesine ilişkin Güney Kıbrıs’a ilişkin kararını önemli olarak nitelendirirken bunun ulusal stratejilerini kuvvetlendirdiğini ifade etti.