Diyalog Gazetesi

Bankalar hala krizde

GÜNEY

Rum tarafında her iki borçludan biri aldığı krediyi geri ödemiyor

Rum bankalarının sermayelerinin yeniden yapılandırılması maksadıyla Troyka ile 9 milyar Euro’luk kredi anlaşması yapan Güney Kıbrıs, bu krediden dilimleri almak için çeşitli yasal düzenlemeler yapmaya çalışırken, bankaların kullandırdığı ancak geri ödemesi yapılmayan kredi miktarı 28 milyar Euro’ya yükseldi. 
Fileleftheros “İki Kişiden Biri Taksitini Ödemiyor... Sorunlu Kredi Miktarı 28 Milyar Euro’ya Yükseldi” başlıklı haberinde Rum Merkez Bankası’nın Cuma günü açıkladığı yeni verileri aktardı.
Buna göre Ağustos ayı verilerine göre bankalardan kredi alan her iki kişiden (işletme ve özel kişi) biri kredi taksitlerini ödemiyor. Bu nedenle bankalar (ticari ve kooperatif) tarafından verilen toplam 59 milyar 560 milyon Euro tutarındaki toplam kredinin 28 milyar Euro’luk bölümü problemli kredi kategorisine girdi. İnşaat sektörü Ağustos ayında da kredi taksitlerini ödememe konusunda şampiyon sektör oldu. Temmuz ayında ödenmeyen kredi miktarı yüzde 72,44 olan inşaat sektöründe bu oran Ağustos ayında yüzde 72,62’ye yükseldi.
Gazeteye göre ipotekli malların açık artırmada satışını öngören yasa tasarısının olabildiğince süratle uygulanması ışığı altında, Merkez Bankası’nın yayınladığı veriler, takipteki kredilerin artmaya devam ettiğini gösteriyor. Ağustos ayı verilerine göre taksitleri 90 günün üzerinde ödenmeyen kredi miktarı 130 milyon Euro artarak 27 milyar 800 milyon (Temmuz) Euro’dan 28 milyar Euro’ya yükseldi. Bu da 61 milyar 240 milyon Euro olan toplam kredi portföyünün 46,52’sine tekabül ediyor.

Sorunlar artıyor

Geçmiş dönemle kıyaslandığında sorunun artmakta olduğu görülür, şöyle ki: takipteki kredilerin oranı 2013 Temmuz ayında yüzde 30,6 iken, aynı yılın Aralık ayında yüzde 41,47’ye yükselmişti.
Sektörlere göre bakılacak olursa; inşaat sektöründe verilen toplam 7 milyar 500 milyon Euro’luk kredinin yüzde 72,62’si yani 5 milyar 470 milyon Euro’luk bölümünün taksitleri 90 günü aşkın süre ödenmedi. Toptan ve perakende ticaret için verilen 5 milyar 300 milyon Euro’luk kredinin yüzde 45,03’lük bölümü takipteki kredi kategorisine düştü. Mülkiyet (konut v.b.) için verilen kredilerin yüzde 43,14’ü takibe düştü, bu da 6 milyar Euro’ya yakın bölümüne tekabül ediyor ki gazeteye göre bu da ipotekli mal satış yasasıyla ilgili tartışmalar ışığı altında sorunun ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Tüketim amaçlı verilen toplam 7 milyar 200 milyon Euro’luk kredinin ise yüzde 60’ı geri ödenmiyor ve takibe düştü.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.