Diyalog Gazetesi

‘Askıya alın’

GÜNEY

İngiltere Başbakanı Cameron, Rum tarafının, Kıbrıs sorunu çözülmeden ‘egemenlik bölgesi’ ilan etmesine itiraz etti

İngiltere Başbakanı David Cameron’un “Kıbrıs sorunu çözülmeden Kıbrıs’ın MEB’i olur mu?” diyerek Rum yönetiminin Doğu Akdeniz’de tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölge”ye (MEB) itiraz ettiği bildirildi.
Fileleftheros “Londra ve Ankara El Ele... Cameron AB Önünde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin MEB’ine İtiraz Etti” başlığıyla yansıttığı Brüksel çıkışlı haberinde İngiltere’nin, Güney Kıbrıs’ı Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon yataklarını işletmeye yönelik her türlü faaliyetini askıya almaya zorlamak istediğini yazdı.
Gazete Cameron’un, Anastasiadis’in yokluğunda “her türlü meydan okuma sınırını aştığını” ve zirveye katılan liderler önünde “Kıbrıs sorunu çözülmeden Kıbrıs’ın MEB’i olur mu?” diyerek doğrudan “Rum MEB”inin varlığına itiraz ettiğini yazdı. Cameron’un bu tavrını “provokatif” diye niteleyen gazete bu tavrın, AB’nin Türkiye’nin Kıbrıs MEB’indeki faaliyetleri konusunda BM’ye yapacağı girişimin Londra tarafından engellenmesinden birkaç gün sonra cereyan ettiğine dikkat çekti. Gazete İngiltere’nin sadece Türkiye’nin eleştirilmemesini ve AB tarafından yapılacak girişime konu olmamasını sağlamaya çalışmakla kalmayıp artık AB içerisinde, en üst düzeyde, sözde Rum MEB’ine itirazda bulunmaya çalıştığına vurgu yaptı. 

Merkel’den Rumlara destek

Cameron’a Almanya Başbakanı Angela Merkel’in cevap verdiğini ve “bütün devletlerin MEB’i varsa Kıbrıs’ın neden olmasın?” diyerek Rum yönetimi için en güçlü destek sesi olduğunu belirten gazete özetle şöyle devam etti:
“Merkel Kıbrıs’ın en güçlü destek sesi oldu ancak Kıbrıs MEB’ini ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hidrokarbon yataklarını işletme olanaklarına itiraz etmeye çalışan Londra ve Ankara’nın ortak planların bertaraf edemedi. 
Londra ve Ankara (ve de Washington) hidrokarbon yataklarının Kıbrıs sorunu çözülmeden işletilmemesi gerektiğini düşünüyor. Avrupalı muhataplarına her fırsatta, yatakların, Ada’daki iki toplum tarafından, iki oluşturucu devlet ve ‘yeni ortaklık’ mantığında işletilmesi gereken doğal zenginlik olduğunu vurguluyorlar. Ankara’nın bununla ilgili argümanlarını defalarca AB’nin önüne bununla koyduğuna işaret ediliyor. İngiltere’nin Kıbrıs MEB’indeki doğal gaz yatakları görüntüsü önünde Kıbrıs Cumhuriyeti aleyhine kurduğu oyun sahnesinin, Aralık ayındaki zirve toplantısı kararları ışığı altında sonuç vermesi de bekleniyor. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.