Diyalog Gazetesi

Artış geldi!

GÜNEY

Güneydeki Türk evlerinin aylık kirası 10 ile 50 Euro arasında değişiyor

Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’un, Güney Kıbrıs’ta bulunan Türklere ait ev kiralarının yükseldiğini açıkladı.
Karara göre; bugüne kadar ayda 5 Euro kira bedeli olan evlerin kiraları 10 Euro’ya, 10 Euro olanların 25 Euro’ya ve 25-30 Euro arası kirası bulunanların ise aylık kiraları 50 Euro’ya yükseltildi.
Alithia gazetesi manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, Rum İçişleri Bakanı Hasikos’un, Güney Kıbrıs’taki Kıbrıs Türk taşınmaz mallarını kullananların ödedikleri aylık kiraların arttırılması kararı aldığını, ayrıca büyük alana sahip araziler gibi bazı taşınmazların da yeniden dağıtımının yapılabileceğini yazdı.
Gazete haberinde, Kıbrıs Türk Taşınmazları Vasisi görevi de bulunan Hasikos’un ilk olarak, yazlık olarak kullanılan ve göçmen olmayan Rumların kullanımında olan evlerin kiralarının arttırılması yoluna gittiğini aktardı.
Şehir merkezlerinden uzak oldukları gerekçesiyle göçmen olmayanların da kullanımına verilen ve bir çoğu eski hükümet yetkilileri, devlet memurları gibi kişilerin kullanımında olan Kıbrıs Türk evleri için ödenen aylık kiraların 5 ila 30 Euro gibi komik rakamlar olduklarını belirten gazete, Hasikos’un ilk olarak bu kiraları arttırma yoluna gittiğini vurguladı.
Gazete, yazlık statüsünde bulunan bin 200 Kıbrıs Türk taşınmazını kullananlara ilgili duyuruların yapıldığını ve bir ay içerisinde yeni kontrat imzalamayanların söz konusu evlere ilişkin kullanım haklarını kaybedeceklerini de vurguladı.
Hasikos, Kıbrıs Türk taşınmazlarını yazlık olarak kullanıp 10 Euro kira ödeyenler olduğunu, bunun doğru bir şey olmadığını söyledi.
Hasikos, bazı durumlarda, 500 dönüm araziyi elinde bulundurup hiçbir şey ödemeyen yada çok az miktarda ödeyenler olduğunu belirterek, bu tip arazilerin bir kısmının alınarak ihtiyacı olan başkalarına dağıtılacağını vurguladı.

İsteyen gelip malını alsın

Kıbrıslı Türklerin de, Güney Kıbrıs’a giderek ve birkaç ay kalarak taşınmaz mülklerini talep etme haklarının bulunduğunu söyleyen Hasikos, “Evlerimizi tutsalar bile talep etmeleri durumunda buradaki taşınmazlarını onlara iade etmek zorundayız” dedi.
Hasikos, birkaç gündür Güney Kıbrıs kamuoyunun gündeminde bulunan ve 1974 Barış Harekatı sonrasında oluşan zararı eşit dağılımının, Kıbrıs sorununun çözülememesi durumunda göçmen olmayan Kıbrıslı Rumlara ek vergiler getirilmesiyle sağlanması yönündeki açıklamalarına da açıklık getirdi.
Hasikos, 1974 sonrasında bazılarının evlerini kaybettiklerini, bazılarının taşınmazlarının ise aşırı değer kazandığını ifade ederek bazı partilerin ve çevrelerin bu konu gündeme geldiğinde neden baskılardan ve korkutmalardan söz ettiklerini anlayamadığını söyledi.
1974’ten bugüne 40 yıl geçtiğini ve Rum göçmenlerin bedel ödediklerini, bir çoklarının artık hayatta olmadığını vurgulayan Hasikos, adaletin ve yükün eşit paylaşımının sağlanması ve sadece göçmenlerin değil herkesin bunun bedelini eşit yüklenmesi gerektiğini ifade etti.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.