Haravgi Gazetesi’ne göre Kukuma, Türk askerinin KKTC’nin 30. kuruluş yıldönümünde yayımladığı, Barış Harekatı’na ilişkin videoya atıf yaparak, Avrupalı ortaklarından ordunun arşivlerini açması için Türkiye’ye baskı uygulamalarını istedi.
Zamanın aleyhte işlediğini, Rum Yönetimi’nin, kayıplar ve kayıpların gömüldüğü yerlerle ilgili bilgilere sahip olanlara, derhal ilgili yerlere başvurma çağrısında bulunduğunu ifade eden Kukuma, bilgi toplanması için çabaların yoğunlaşması gerektiğini belirtti.
Bu alanda zamanın çok önemli olduğuna kaydeden Kukuma, 40 yılın ardından önemli tanıkların hayatını kaybettiğini, ya da tanıkların hatırladığı kayıpların gömüldükleri yerlerin zamanla değiştiğini anlattı.
Bunun kazı çalışmalarını zora soktuğunu, zira son zamanlarda kazı çalışmalarında kalıntılara sık rastlanmadığını söyleyen Kukuma, Kayıp Şahıslar Betpark Komitesi’ne göre 2006 yılından bu yana 797 kazı noktasından 271’inde kalıntıların tespit edildiği bilgisini paylaştı.
Kukuma, “bilgilere göre hala, muhtemelen kayıpların gömülü olduğu 300’den fazla bölgenin hesaplandığını, bunlardan 30’unun askeri bölgeler olduğunu” savundu.
Ölüm sebebi konusu
Kukuma, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin “Komite, ölüm sebebini tespit etme girişiminde ve kayıp şahısların ölümlerine ilişkin sorumluluk atfında bulunmaz” diyen Çalışma Şartnamesi 11. Maddesinin değişmesi gerektiğini de söyledi.
Kayıp yakınlarının, kayıpların kaybolma koşullarının açıklığa kavuşması ve sorumlulukların verilmesi taleplerini de dile getiren Kukuma, kayıplara verilen ölüm belgesinde ölüm nedeni “meçhul” yazılmasıyla ilgili eleştirilerini dile getirerek, ölüm belgesinin Komite tarafından verilmesi, ancak bu değişikliğin olması için her iki tarafın da uzlaşısı oalsı gerktiğini kaydetti.
Komite Başkan Yardımcısı Kinga Gal da, Kukuma’nın konunun çeşitli boyutlarıyla ilgili taleplerine destek belirtti.
oplantısında ileri götürmeye hazır olduğunu belirtti.