Diyalog Gazetesi

Ama Troyka istiyor

GÜNEY

EDEK, AKEL, Çevreciler ve Ekologlar Hareketi, hükümetin özelleştirme yasasına karşı

Troyka, Güney Kıbrıs’taki, Telekomünikasyon ve Elektrik İdaresi’nin özelleştirilmesi yönündeki yasanın geciktirilmeden kabul edilerek yürürlüğe girmesini istiyor. Ancask Rum muhalefeti buna karşı çıkıyor.

Rum Maliye Bakanı Haris Georgiadis, özelleştirmelerin geçirilmemesi durumunda ikinci memorandumla karşı karşıya kalınacağı uyarısında bulundu, ancak siyasi partileri özelleştirmelerin gerekliliğine ikna edemedi.

Simerini Gazetesi, özelleştirme yasasının onaylanması koşuluyla Güney Kıbrıs’a kurtarma paketi kapsamında üçüncü para diliminin Nisan başlarında verileceğini yazdı. Brüksel’de önceki gün gerçekleştirilen Euro Grubu toplantısında Güney Kıbrıs memorandumunun da görüşüldüğünü kaydeden gazete, Troyka’nın yaptığı bilgilendirmenin de olumlu olduğunu belirtti.
Bir sonraki dilimin verilmesi konusunda ilk kararın 10 Mart’ta alınacağını duyuran gazete, elde ettiği bilgilere göre, Rumların AB’deki ortaklarının hedeflere ulaşılması konusunda memnuniyetlerini dile getirdiklerini aktardı.

Muhalefet ikna olmuyor Gazete ayrıca, Rum Meclisi Maliye Komitesi’nde özelleştirmelerle ilgili yasa tasarının görüşülmesinin önceki gün gerilimlerle başladığını yazdı.
EDEK, AKEL ile Çevreciler ve Ekologlar Hareketi’nin, yasa tasarısına ret oyu kullanacağını belirttiğini kaydeden gazete, partilerin bu yöndeki tutumlarının değişiklikler olsa bile sabit kalacağının görüldüğünü belirtti.
Gazete, DİKO’nun ise nihai tutumunun ne olduğuna netlik kazandırmadığını, DİKO ve Maliye Komitesi Başkanı Nikolas Papadopulos’un, KİT’lerin (Kamu İktisadi Teşebbüsü) satılmasında Meclisin söz hakkı ve role sahip olması için yolların bulunması gerektiğine işaret ettiğini aktardı.
DİSİ, hükümetin icraatlarına destek vermesine karşın Meclis’in onayının alınması için değişiklikler yapılması gerektiği üzerinde duruyor.
Habere göre Maliye Bakanı Haris Georgiadis ise, hükümetin sunduğu yasa tasarısının, memurları çalışma ve emeklilik haklarından, Meclis’i de özelleştirmeler konusunda söz hakkı ve role sahip olması konusunda herhangi bir yetkinden mahrum bırakmadığı teyidinde bulundu.
Özelleştirmeler programı gerekli parayı getirmezse finansal açıkla karşı karşıya kalınacağı ve ek memoranduma ihtiyaç duyulacağına işaret eden Georgiadis, yasa tasarısı onaylanmazsa, dördüncü dozun verilmeyeceği uyarısında da bulundu.
Georgiadis, “Krediyi isteyen Troyka değil, bizim ihtiyacımız var” dedi.

Yasa tasarısında değişiklikler yapılabileceğinden de söz eden Georgiadis, memorandum taahhütlerinin yerine getirilmesine yönelik son tarih olan 5 Mart’a kadar yasa tasarısının onaylanmasını istedi.
Haberde dünkü toplantıda hukuki noktalarla ilgili sorular sorulduğu belirtilerek, konunun siyasi boyutunun görüşülmesine yarın ve Pazartesi günü devam edileceği aktarıldı.

Özelleştirilecek 7 kurum
Fileleftheros Gazetesi de, özelleştirme programına dahil edilen 7 kurumun şunlar olduğunu aktardı: Cyta, Limanlar İdaresi, Elektrik Kurumu (AİK), Devlet Fuarlar İdaresi, Borsa, Orman Sanayisi ve Ekmen Fabrikaları Şirketi.
Gazete, önceki gün Meclis Maliye Komitesi’nde özelleştirmeler konusu görüşülürken, özelleştirilmesi planlanan kurumlardan biri olan Cyta (Rum Telekomünikasyon Dairesi) çalışanlarının Meclis binası önünde toplanarak sloganlar ve pankartlarla protesto gösterisi yaptığını yazdı.
Çalışanların protestosu sırasında Çevik Kuvvetin hazırda beklediğine dikkati çeken gazete, çalışanların geleceklerine ilişkin endişelerini belirttiklerini aktardı.

 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.