Türkiye’nin, adadaki Türk askerinin sayısının bir takvim çerçevesinde 650’ye düşürülmesini kabul ettiği, ancak garantilerin hemen kaldırılması yönündeki beklentilere olumsuz yaklaştığı öne sürüldü.
Filelefheros gazetesi, Türkiye’nin, garantiler olmazsa Kıbrıslı Türklerin referandumda çözümü reddedeceği, askerlerin bir kısmının çekilmesi ve tam çekilmenin, zaman içinde ele alınarak tüm tarafların onayını gerektirmesi gibi tezlerin yanı sıra, askerlerin varlığının otomatik olarak sona ermesini kabul etmeyerek, 10-15 yıllık bir zaman dilimi sonrasında durumun yeniden değerlendirilmesi, eğer yeni düzen işliyorsa garantör devletlerin çekilmesine karar verilmesini istediğini iddia etti..
Gazete ayrıca, Türkiye’nin vatandaşlarına dört özgürlüğün sağlanması konusunda da taleplerde bulunacağını öne sürerek bu taleplere haberinde yer verdi.
Güvenlik, garantiler ve askerler
Politis gazetesi ise “Crans-Montana’da Masada Bu Konular Olacak – Garantiler ve Güvenlik Çarşamba Günü İsviçre’de Başlayacak Konferansta” başlıkları altında verdiği haberde, ana gündemle ilgili iddiaları aktardı.
Gazete, İsviçre’deki konferansta güvenlik/garantiler, iç güvenlik, dış güvenlik, çözümün uygulanması, askerlerin çekilmesi, BM’nin desteği gibi konuların ele alınacağını belirtirken bu konulara ilişkin mevcut olduğunu iddia ettiği tarafların tezlerine geniş yer verdi.
Ara çözüm iddiası
Fileleftheros gazetesi “Ara Çözüme Olumlu Bakıyorlar – Ara Anlaşma İçin Beşli Konferans – İngilizler ve Eide Çözüm Taslağı İstiyor, Ayrıntılar Sonraya Kalacak” başlıklı haberinde, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, “ayrıntıları Kıbrıs sorununa müdahil taraflarca daha sonra ele alınacak bir ara çözüm ya da çözüm taslağına ulaşmayı hedeflediğini” öne sürdü.
“Eide’nin de ifade ettiği şekliyle bir ‘stratejik anlaşmanın’ ya da ara çözümün, bir çözüm taslağı ve nihai çözüm üzerinde çalışılmasına ilişkin bir takvim öngördüğü” iddiasında bulunan gazete, “bunun önümüzdeki eylül ayında New York’ta yapılacak yeni bir konferansta gerçekleştirilmesi” ihtimalinden söz etti.
Gazete, Eide’nin sunduğu belgenin tepki geçmeyi sürdürdüğünü ve belgedeki İngiliz ruhunun da ortada olduğunu öne sürerek Eide’nin bunun son fırsat olduğu konusunda çeşitli çevreleri ikna etme çabasını sürdürdüğü ve çözüm olsun ya da olmasın, bir yol haritasıyla durumun netleşmesini istediğini yazdı.