ABD’de yaşayan Rum ve Yunanlılar, Kıbrıs sorununun 2016 içerisinde çözülmesi tutumunu dayanaksız buluyor. Helen-Amerikan Liderliği Konseyi (HALC) CEO’su Andy Zemenidis, “Amerikan hükümetinin çözümü finanse edeceğine dair hiçbir taahhüdü yoktur, bu nedenle Kıbrıs sorununun 2016 içerisinde çözümü tutumu dayanaksızdır” ifadesini kullandı.
Simerini’nin “Kasım’dan Önce Çözüm Zor… ABD Başkanlık Seçimleri Finansmana ‘Fren’” başlıklı haberine göre ABD’deki Rum-Yunan örgütlerinin liderleri tarafından organize edilen “Kıbrıs Mücadelesi Dünya Koordinasyon Komitesi” (PSEKA) 32’nci Kongresi’nde Amerikalı yetkililerden, “Kıbrıs sorununun ABD Başkanı Barack Obama’nın görev süresi bitmeden çözülmesiyle ilgili öngörülere son vermeleri, dikkatlerini ve baskılarını Türkiye’ye yoğunlaştırmalarının isteneceğini” yazdı.
ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa Konuları Müdürü Charles Kupchan ve Dışişleri Bakanlığı Güney Avrupa Konuları Müdürü Phil Kosnett’in ABD’nin Kıbrıs sorunu ve Yunan meseleleriyle ilgili politikaları hakkında bilgilendirme yapacağı PSEKA kongresinde Perşembe günü de ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışman yardımcısı Colin Kahl da bilgilendirme yapacak.
Gazete “Helen-Amerikan Liderliği Konseyi (HALC) CEO’su Andy Zemenidis’in “Amerikan hükümetinin çözümü finanse edeceğine dair hiçbir taahhüdü yoktur, bu nedenle Kıbrıs sorununun 2016 içerisinde çözümü tutumunun dayanaksızdır” vurgusuna dikkat çekti.
“Kıbrıs’ın yeniden birleşme maliyetinin, Kıbrıs’ın resesyondan kurtarılma maliyetinden çok daha fazla olduğunu biliyoruz” diyen Zemenidis “Amerikan hükümeti yeniden birleşme maliyetine katkı koyma yolu bulacağını söylüyor ama söylem dışında, katkı yapacağı meblağla ilgili hiçbir işaret yoktur. Bu da 2016 Kasımı’na kadar çözüm takvimini tamamen gerçek dışı yapıyor. Amerikan Kongresi Ekim 2016’da kapanıyor” ifadesini kullandı.
Devlet değil toplum
Zemenidis ABD’nin uzun zamandır sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti”ne devlet olarak değil toplum olarak yaklaştığına dikkat çektiğini yazan gazete PSEKA Başkanı Philip Christopher’in de ABD’nin Güney Kıbrıs’a yaklaşımıyla ilgili görüşü paylaştığını ve “2016 sonuna kadar çözüm yanılgısı değişmelidir. Washington, çözüme ulaşabilmemiz için Türkiye’ye baskı yapılması gerektiğini anlamalıdır” dediğini yazdı.
Habere göre İsrail, Mısır, Ermenistan, Yunanistan, Güney Kıbrıs büyükelçiliklerine PSEKA Kongresi’ne katılmaları için davetiye gönderildi, Amerikan-Yahudi Lobisi (AJC) ve Ermeni Ulusal Komitesi’nden (ANC) temsilciler Kongre’ye katılacaklarını bildirdi. Başkan adaylarından Hillary Clinton ve Donald Trump’ın dış politika yüksek temsilcileri de PSEKA Kongresi’ne katılarak bilgilendirme yapacak.