Diyalog Gazetesi

Venüsün Yeniden Doğuşu

GENÇ VİZYON

“Kanser kapımı çaldığında ben tekrardan yaşamayı seçtim” diyen genç sanatçı Ozan Özgenler, Genç Vizyon’a konuk oldu

Yaşadığı hastalıkla beraber dibe çöküşten yeniden umutla dolmaya başlayan ve Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail'in manevi desteği ile tamamen iyileşip, sanat çalışmalarına geri dönen Ozan Özgenler , çok uzun yıllardır hayalini kurduğu ve tüm gelirinin “KAnser Hastalarına Yardım Derneği’ne bağışlanacağı ilk kişisel Resim Sergisini 29 Aralık günü açıyor.
Ozan Özgenler yaşamının kapılarını Diyalog gazetesine açtı ve sorularımızı yanıtladı! 

Soru : Ozan Özgenleri daha yakından tanıyabilirmiyiz?
Yanıt: 1979 yılında Lefkoşa'da dünyaya merhaba dedim. Küçük yaşlardan beri içgüdüsel olarak birşeyler çizip karalama isteğim hep vardı. Ve resim öğretmeni oldum; dünyaya bir daha gelsem yine bu mesleği seçerim. 13 yıldır ilkokullarda resim öğretmeni olarak çalışmaktayım. Bunun yanında resim çalışmalarıma devam ediyorum. 
Soru : Sanat yaşamına ilk nasıl başladınız?
Yanıt: Elimin ilk kalem tuttuğu günlerde başladım aslında sanat yaşamıma... Daha profesyonel anlamda çalışmalarım ise üniversite yıllarında tanıştığım sevgili M.Kansu hocam ile başlar. Bu tanışma öncesinde kendimce şiirler yazıp, resimler yapan biriydim. Hocamın benim gibi genç sanat sevdalılarını donatıp geliştiren ve çalışmalarını motive etmek için gazetelerde periyodik köşeler hazırlayan harika bir grubu vardı. 
Soru : Sanat yaşamınızdaki süreci bizimle paylaşırmısınız?
Yanıt:M.Kansu ile tanışma öncesinde ürettiklerimi artık daha profesyonelce yapıyordum. Çok çeşitli gazetelerde periyodik desen, şiir ve öykü çalışmalarım yayımlandı. Üniversiteler arası şiir yazma yarışması birinciliği kazandım ve ardından ilk şiir kitabım "Ektoplazma"yı yayımladım. Vasvi Çiftçioğlu'nun mizah dergisinin karikatüristliğini yaptım. Devlet genç sanatçılar yarışmasında ve karma sergilerde çalışmalarım sergilendi.
Soru : İlk şiir kitabınız olan Ektoplazma’dan biraz bahsedebilir miyiz?
Bu şiir kitabı benim için o dönemki ruh halimin güzel bir örneğidir. Son derece mistik öğeler içeren bir kitaptır benim için. Kapak deseni ve kitap tasarımı çok değişik olup benim çalışmalarımdan oluşur. Sanat yönü yüksek, yoğun duygular içerir. 

Sevdiklerinize anlamlı bir yeni yıl hediyesi

Hem sevdiklerinize orjinal bir yeni yıl hediyesi seçebilir, hem de bir kanser hastasına gidecek yardımınız ile manevi mutluluğu yaşayabilirsiniz!

Soru : 29 Aralıkta gerçekleşecek olan "Venüs'ün yeniden doğuşu" nasıl ortaya çıktı ? 
Yanıt: Uzun yıllardır yaptığım tablolarımı bir kişisel sergide segileme düşüncem hep vardı. Kanser geçirdikten sonra bu resimlerle birlikte yeni yaptıklarımı Kanser Hastalarına Yardım Derneği yararına sergileyip satmak istedim. Hem ilk segimi açmanın gururu hem de derneğe olan manevi borcumu ödemenin mutluluğunu yaşamak süper bir fikir diye düşündüm. Bu amaçla 29 Aralık Pazartesi, saat 18:30'da, Lekoşa Saçaklı Ev'de (Selimiye Cami arkası), tüm geliri derneğe kalacak 1. Kişisel Sergi'mi açıyorum. Tüm geliri Kanser Hastalarına Yardım Derneği'ne kalacak bir "yardım etkinliği" olduğundan tabloların fiyatları değerlerinden çok düşük tutulmuştur.



Soru : Ozan Özgenler bize sanatı 3 kelime ile anlatacak olsa ?
yanıt: Duygular, varoluş, yaşam...

Kanser kapımı çaldığında ben tekrardan yaşamayı seçtim

Soru : Yaşama tutunma hikayenizi bizlerle paylaşır mısınız ? 
Yanıt:Yaşadıklarımızın bizi ne yöne etkileyeceği, bizim seçimimizdir. Ben her zaman daha ileriye, daha iyiye gitmeyi seçtim. Ve yaşadığım hastalığı; kendimdeki eksiklikleri görüp değiştirmek için bir fırsat olarak görmeyi seçtim! Ve şimdi her şey daha da renkli ve güzel...

Soru : 10 kelime ile Ozan Özgenleri nasıl anlatırsınız ?
Yanıt: Olumlu, renkli, eğlenceli, güleç, sabit olmayan, yerinde duramayan, yeniliğe açık, sanat dolu ve hep mutlu olmayı seçen...

Soru : Kuzey Kıbrıs'ta sanat çalışmaları dünya ile mukayese ettiğinizde ne durumda ?
Yanıt: Nüfusumuza göre iyi bence. İnsanların hassasiyetleri ve değer yargıları yüksektir. Yeniliğe açıktırlar. Bu kadar küçük bir yerde, devamlı yeni sanat çalışmaları yapılmaya devam etmesi, üretimin sürekliliği çok değerlidir benim için. Ayrıca internet sayesinde dünya ile bağ kurup bunu sürdürmek artık daha mümkün.

Soru : Sanata gösterilen ilgiyi ve ayrılan bütçeyi nasıl değerlediriyorsunuz? 
Yanıt: Dediğim gibi, insanımızın hassasiyeti ve değer yargıları yüksektir, ben memnunum. Bütçe meselesi, hem anlayışımız ve kültürümüz, hem de mali durum ile ilgilidir. Şu an değil, ama gelecekte insanların sanatı kendi yaşamları içinde daha çok alacakları ve bütçe ayıracaklarına inanıyorum.
 
Soru : Sanata gönül veren gençlere ne söylemek istersiniz ? 
Yanıt: Herkes bir konu hakkında yorum yapabilir. Bazıları kırıcı olabilir... Kendi yüreklerinin sesini dinleyip yollarına devam etsinler, hep üretsinler! Zaman içinde su yolunu bulacaktır. Dünya ile bağlantıda olsunlar hep.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.