Diyalog Gazetesi

Öğün atlamayın

GENÇ VİZYON

Genç Vizyon’a konuk olan Sağlıklı Beslenme Uzmanı Güniz Konuksal Altunç, kilo verme konusunda önemli uyarılarda bulundu

 Sağlıklı Beslenme Uzmanı Güniz Konuksal Altunç, kilo verirken hedefe ulaşmayı sağlayacak altın kuralları Genç Vizyon’a anlattı.
“Öğün atlamayın ve her gün tartılmayın” diyen Güniz Konuksal, beyaz unlu gıdalar ve tuzdan uzak durulmasını da öneriyor.
İşte Altunç’a sorularımız ve yanıtları:

Soru: Sizi daha yakından tanıyabilir miyiz?

Yanıt: 1982 doğumluyum. Girneliyim, Mağusa’da yaşıyorum evli ve 2 çocuk annesiyim. Çocukluğum Alsancak- Girne’de geçti. Annem mutfağına çok önem verirdi ve hala daha öyle. Bir çocuğun en temel beslenme alışkanlıkları ailesi tarafından kazandırılır. Dengeli, çeşitli ve sağlıklı beslenmeyi bana ailemin aşıladığını düşünüyorum. Sağlıklı beslenme ve diyetler hep hayatımızın merkezindeydi. Belki de bu mesleği tercih etmemdeki en önemli etken diye düşünüyorum. Diyetisyenlik mesleğini seçtiğim için çok mutluyum. Mesleğimde 14. yılım. Perfect Body Studio sağlıklı yaşam ve diyet merkezinin kurucusu ve direktörüyüm. 


Soru: Kariyerinizden ve çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Yanıt: 2003 yılında Ankara Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden bölüm ikincisi olarak mezun oldum. 2003-2004 yıllarında Oxford Brookes Üniversitesi Uluslararası Beslenme ve Besin İşleme yüksek lisans eğitimine katıldım. 2004 -2007 yılları arası Girne’de özel bir hastanede beslenme ve diyet danışmanlık hizmeti verdim. 2007 yılında Girne’de kendi diyet merkezimi kurdum ve 2009 yılında 2. şubemizi Gazimağusa’da açtık. 2013 yılında hizmetlerimizi çeşitlendirip geliştireren konsept bir marka olarak Perfect Body Studio’yu kurduk. Girne ve Mağusa’dan sonra ise 2017 Eylül ayında 3. şubemizi Lefkoşa halkının hizmetine açtık. Tüm şubelerimizde sağlıklı beslenme danışmanlık hizmeti benim tarafından hazırlanmaktadır. Zayıflama ve fitness cihazlarımız, spor eğitmenimiz Seray Gül Ogur’un koordinesi ile yürütülmektedir.
Stüdyomuz bünyesinde yıllardır çok etkili bir şekilde kullanılan Maxuvibe cihazlarının yanısıra yine KKTC ve Türkiye’de tek olan Vibrotone cihazı halkımızın hizmetindedir. Bunun yanı sıra KKTC ve Türkiye’de ilk kez kullanıma sunulan dünyanın önde gelen ödüllü zayıflama, selülit giderici, fitness ve masaj cihazları (Vacuactiv ve Bodyspace) 4 yıldır bünyemize katılmıştır. Tüm verdiğimiz hizmetlere ek olarak Mağusa şubemizde ise pilates ve zumba dersleri verilmektedir. Bazı dönemlerde çocuklara yönelik fiziksel aktiviteler de düzenlenmektedir.


Motivasyon önemli

Soru: Kilo verirken nelere dikkat etmek gerekir?

Yanıt: Günümüzde herkes obezitenin ne gibi sağlık problemlerine yol açabileceğinin bilincinde... Fakat bilincinde olmamıza rağmen sonucunu düşünmeden kısa vadede hızlı sonuçlar almak uğruna sosyal medyada paylaşılan özendirici sağlıksız diyetleri uyguluyoruz. Sonra hızlı sonuçlar alamayınca pes edip daha çok yemeğe başlıyoruz ve kilo alıyoruz. Böylelikle metabolizmamızı yavaşlatıyoruz.
 Sağlıklı ve kalıcı kilo vermenin ilk adımı mutlaka bir diyetisyene başvurmak olmalıdır. Diyetisyeninizin sizi motive etmesi ve takip etmesi kilo vermenizi kolaylaştıran en önemli 2 unsurdur. Aynı zamanda sosyal medyada veya yazılı basında paylaşılan diyetler kişiye özel diyetler değildir!
Zayıflama diyeti mutlaka kişiye özel olmalıdır!
Çünkü her bireyin enerji, protein, karbonhidrat ve yağ ihtiyacı farklıdır!

Kilo verirken hedefe ulaşmamızı sağlayacak altın kurallar:

-Her gün tartılmaktan kaçının.
-Diyetinizin çok fazla dışına çıkmadan kendinizi haftada 1 defa ödüllendirin.
-Belli bir günde, belli bir öğünde küçük bir ödül, diyette motivasyonunuzun artmasını sağlayacaktır.
-Yemeklerinizi küçük lokmalar halinde, çok çiğneyerek yavaş yiyin.
-Öğün atlamayın.
-3 öğünde beslenmek yerine günde 6 öğün tüketin. 
-Salata için büyük yemek için küçük tabak tercih edin.
-Günde 2-2,5 litre su tüketin ve egzersiz yapmayı ihmal etmeyin.
-Yiyeceğiniz yemeği mutlaka bir gün önceden planlayın.

Nasıl beslenelim?

Soru: Kesinlikle sağlıklı beslenmede yer verilmesi gereken yiyecekler sizce nelerdir?
 Yanıt: Et (haftada 1-2), tavuk, balık (haftada 2 yağlı balık),yumurta, süt ve süt ürünleri (kefir, yoğurt gibi) mutlaka soframızda olmalı. Lif yönünden zengin sebze, meyve ve kuru baklagiller tüketmeliyiz. Mutlaka tam tahıllı ekmek, bulgur ve yulaf tüketmeliyiz. Güzel bir ara öğün alternatifi olan, çiğ badem fındık ve ceviz de sağlığımız için olması gereken yiyecekler arasında olmalıdır. Soframızın ve yemeklerimizin vazgeçilmezi zeytinyağı da unutulmamalıdır. 

Tüketilmemesi gerekenler
Şeker ve şeker ilaveli yiyecek ve içecekler
Beyaz un
Katı yağlar
Kızartmalar ve sakatatlar
Fazla miktarda tüketilen alkol
Fast food tarzı besinler
Bol tuz tüketimi
Günde 2 fincandan fazla kahve…

Soru: Sağlıklı beslenme ve kilo vermede anahtar kelimeler sizce neler?
Yanıt: Planlı olmak! Önceden yemeklerimizi planlamak, hem yeterli ve dengeli beslenmemizi sağlar hem de kilo vermede başarıya daha kolay ulaşmamızı sağlar. 


Soru: Okul çağı çocukları nasıl beslenmeli? Öğretmenler veya aileler en çok neye dikkat etmeli?

Yanıt: Çocukluk çağında kazanılan doğru beslenme alışkanlıkları, ileriki yaşlarda sağlığın korunması ve kaliteli bir yaşam sürdürülebilmesi için çok önemlidir. Günümüzde yetişkinlerde ölüm nedenlerinin başında gelen kalp-damar hastalıkları, bu ve diğer birçok kronik hastalığa zemin hazırlayan şişmanlık çocuklukta kazanılan hatalı beslenme alışkanlığı ile ilişkilidir. Yetersiz ve dengesiz beslenme fiziksel gelişim yanında mental gelişim üzerinde de olumsuz etkilere sahiptir. Bu nedenlerden dolayı çocukların sağlıklı büyüme ve gelişmesini sağlamak için ailelerin ve öğretmenlerin bu konuda bilinçli olmaları ve çocukları doğru beslenmeye teşvik etmeleri gerekmektedir. 
Okul çağı çocukları için sağlıklı bir yeme planı 4 besin grubundan (1.grup; süt, yoğurt ve peynir. vb: 2. Grup; et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagiller, yağlı tohumlar ve 4.grup; sebze ve meyveler) yeterli miktarda tüketim tarzını içermektedir. Belli bir besin grubunun uzun bir zaman boyunca alınmaması, vücudun büyümek için ihtiyaç duyduğu bazı temel besin öğelerinden yoksun kalmasına sebep olabilmektedir. Bunun dışında şeker ve yağ tüketimine de dikkat edilmelidir. Yemeklerde kullanılan yağ miktarı günlük 2-6 silme yemek kaşığını aşmamalıdır. Yemeklerde katı yağ yerine zeytinyağı ve diğer bitkisel sıvı yağlar kullanılmalıdır. Ayrıca aşırı şeker tüketilmemelidir. Şeker vücuda sadece enerji sağladığından dolayı aşırı şeker dengesiz beslenmeye neden olur. Bu sağlıklı yeme planı içerisinde çocukların sevdikleri besinler de yer almalıdır. (Örneğin: hamburger, dondurma…vb.) Fakat bu besinler aşırı ve sık tüketilmemelidir. 

Soru: Ergenlik çağına gelmiş gençlerin kiloları konusunda ne düşünüyorsunuz?
Yanıt: Ergenlik dönemi, çocukların yetişkinliğe geçiş dönemini kapsamaktadır. Dünya Sağlık Örgütüne göre 10-19 yaş arası ergenlik dönemi olarak tanımlanır. Bu dönemde en sık karşılaşılan sorun obezitedir. Ergenlik döneminde obezite son derece tehlikelidir. Tedavi edilmediği takdirde, ileriki yaşlarda oluşabilecek kronik hastalıkların görülme riskini artırır. Ergenlik döneminde karşılaşılan obezitenin nedeni abur cubur tüketiminin fazla olması, düzensiz beslenme şekli, hareketsizlik ve TV, bilgisayar karşısında geçen sürenin uzamasıdır. 
Çözümü ise kilo almasına sebep olan davranışları değiştirmek:

1- TV izleme ve bilgisayar oyunu oynama saatlerini kısıtlamak.
2- Diyetisyen yardımı ile beslenme eğitimi alarak doğru beslenme alışkanlıklarının nasıl kazanılacağının öğrenmek ve gerekirse psikolojik destek almak.
3- Keyif alacağı fiziksel aktivitelere katılmak.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.