Genç Vizyon’a konuk olan Mustafa Varol, yerel piyasanın ciddi sıkıntılar içinde olduğunu söyledi
M. Varol Elektronik şirketinin işletmecisi olan Mustafa Varol, sadece iş hayatında değil sosyal ve siyasal yaşamda aktifliğiyle tanınıyor: Bu hafta Genç Vizyon’a konuk olan Mustafa varol, KKTC piyasasının ciddi sıkıntılar içinde olduğunu belirterek, gün geçtikçe döviz karşısında insanların kazançlarının eridiğini ve alım gücünün düştüğünü belirtti.
Varol “Devlet ve bürokrasi bir vücudun beynidir!Eğer bu beyin yavaş ve yanlış çalışırsa vücudun diğer organları da düzgün çalışmaz ve bir süre sonra ölür” dedi.
Mustafa Varol’a yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle:
Soru: Kendinizi özet halinde nasıl anlatırsınız?
Yanıt: 89 doğumluyum ailemin 2 çocuğundan büyük olanıyım ortaokul, lise ve üniversite eğtimimi Yakın Doğu Üniversitesi’nde tamamladım, bilgisayar öğretmenliği ve teknolojileri bölümünden 2011 de mezun oldum. Bölüm seçerken ilgi alanıma göre bölüm seçen biriydim bilgisayar ve teknolojik aksamlara ilgim küçük yaşlardan beri vardı bu doğrultuda da bir eğitim aldım. Üniversite yıllarımda çeşitli dernek ve siyasi partilerde görev aldım halen daha GİAD da ve bir siyasi partide aktif olarak görev almaktayım.
Soru: Ne kadar zamandan beri iş hayatında aktif olarak çalışmaktasınız?
Yanıt:3 yıldır aktif olarak iş hayatındayım ama iş hayatıyla tanışıklığım üniversite yıllarımın başlarına dayanır. Aktif iş hayatımın 1 yılı ortaklıkla diğer 2 yılı ise kendi işletmem olarak devam etti.
Soru: Kariyerinizden ve girişimlerinizden bahsedebilir misiniz?
Yanıt: Yeni olmama rağmen gelişen teknoloji ve fuarları takip ederek ülkeye kendi sektörümde yeni markalar kazandırdım. Türkiyede büyük ve güçlü bir firma olan RETRO güvenliğin reikon markasını Ocak 2014 itibari ile ada insanının tercihine sunduk.
Birçok sektör doyuma ulaştı
Soru: Yerel piyasa hakkında ne düşünüyorsunuz? Bugün ülkemizde yatırım yapmak konusunda olumlu ve/veya olumsuz görüşleriniz nelerdir ?
Yanıt: Yerel piyasa ciddi bir sıkıntı içerisinde gün geçtikçe döviz karşısında insanların kazançları eriyor ve alım gücü düşüyor buda piyasaya olumsuz yansıyor gerek sıcak para akışı gerekse satıcının stok bazında bağlı bulunan parasının çözülebilmesi açısından ciddi bir sorun yaratıyor. Şu an KKTC piyasasına yatırım yapmak hangi konuda yatırım yapacağınıza bağlı olarak olumlu veya olumsuz olarak değişir. Piyasada doyuma ulaşan birçok sektör var bunların dışında kalan ve yatırıma aç olan alanların iyice araştırılması ve bu doğrultuda yatırım yapılması gerekir, ancak yapılan yatırımın gelir getirmesini sağlamak lazım aksi takdirde mevcut bölünmüş pastayı bir daha bölmek kimseye bir fayda sağlamaz aksine ilgili sektörü batma sürecine sokar.
Soru: Girişimcilik ekosisteminde ne gibi sıkıntılar yaşanıyor? Bugünki noktaya gelene kadar ne gibi zorluklarla karşılaştınız?
Yanıt: En temel sıkıntı kamunun yıllarca cazip hale getirilmesi ve insanların girişimcilik ruhunun köreltilerek garanticiliğe itilmesine sebep olmasıdır. İnsanlarımız gençlerimiz risk almaya korkar duruma gelmiş durumdadır adeta deyim yerindeysa azıcık aşım kaygısız başım diyor insanlar devlete kapağı atayım hayatımı garantileyim düşüncesi ön planda insanlarımızda. Bir diğer sıkıntı ise girişimciliğe heves eden adım atmak isteyen insanların karşısına ağır ve hantal çalışan bürokrasinin çıkması insanları ürkütüyor . En basiti genç bir insan işini kurduğu an vergi dairesi en büyük kabusu oluyor, halbuki bu tarz insanlara sürdürülebilir bir seviyeye gelene kadar işleri belli düzenlemelerle esneklik sağlansa ben eminim ki insanımız girişimcilik ve risk alma konusunda daha cesaretli olacak.
Siyaset temizlenmeli
Soru: Siyasi arenada aktif mi siniz? İlerisi için projeleriniz var mı ?
Yanıt: Siyasi arenada evet aktifim daha önce de bahsettiğim gibi bir siyasi partide aktif görev almaktayım. Siyasetteki hedefim ben ve benim gibi ülkesini seven insanlarla birlikte yeni ve taze beyinlerimizle ürettiklerimizi ortaya koyarak şu anda kirlenmiş olan ve toplum gözünde ciddiyetini yitirmiş olan siyaset makamının yeniden temiz ve itibar gören bir hale getirebilmektir. Bunun için de hayat şartları, yer ve zaman müsait olur ve bir sorumluluk verilirse elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağım.
Soru: Kuzey Kıbrıs’ta günümüz bürokrasisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Yanıt: Benim hep bir benzetmem var aslında ben devleti ve bürokrasiyi bir vücudun beyni olarak görürüm eğer bu beyin yavaş ve yanlış çalışırsa vücudun diğer organları da ki bunlar kamu, özel sektör ve tarımcıdır, bunlarda düzgün çalışamaz ve bir süre sonra o vücut hasta bir vücut haline gelir ve hiçbir işlev göremez duruma gelir.
Yani kısacası sistemsiz ve yavaş işleyen bir bürakrasiye sahibiz bugün.
• Son olarak söylemek istedikleriniz?
KKTC basınının yeni bir sesi olarak diyalog medya ailesine ve sizlere gazetenizde biz gençlere ve iş insanlarına da yer verdiğiniz ve bir nebze olsa da sesimizi duyurabilmemizi sağladığınız için teşekkür ederim. Umarım bir dahaki sefere ülkemizdeki yaşamın ve yönetimin güzelliklerinden bahsedebiliriz. Sonuç olarak bu ülke bizim ve bu ülkeyi iyiye de kötüye de götürecek olan yine bizleriz.