Diyalog Gazetesi

İthalat serbest bırakılmalı

GENÇ VİZYON

Genç Vizyon’a konuşan başarılı restoran işletmecilerinden Osman Çiftçi, patlıcan bulmakta dahi zorlandıklarını söyledi

Cemre AKAR

 Kıbrıs’ta iş hayatına lokanta işletmeciliğiyle başlayan ve daha sonra inşaat sektöründe de faaliyet gösteren genç işadamı Osman Çiftçi, işçi bulmanın yanı sıra, malzme bulmakta sıkıntı yaşandığını söyledi.
Patlıcan bulmakta dahi zorlandıklarını belirten Çiftçi, Gnç Vizyon’un bu haftaki konuğu oldu.
Soru: Sizi daha yakından tanıyabilir miyiz?
Yanıt: Ben 1986 Şanlıurfa doğumluyum. İlk ve orta öğrenimimi Şanlıurfa’da tamamladıktan sonra Harran Üniversitesi İnşaat Teknolojisi Bölümünde okudum daha sonra da Yakın Doğu Üniversitesi’nde mimarlık eğitimimi tamamladım. Okulumu bitirdikten sonra burada yaşamaya karar verdim ve restaurant işletmeciliği sonrasında inşaat alanlarında yatırım yapmaya karar verdim. Şu anda Urfalı Osmanbey Konağı, Osbey Restaurant, Şanlıruha İnşaat ve Osmanzade LTD’de ile yatırımlarıma devam etmekteyim.

Soru: KKTC’de iş yapılabilirlik ortamını nasıl buluyorsunuz?
Yanıt: KKTC’de iş yapmakta zorlandığımız anlar oluyor çünkü asgari ücret yüksek gibi görünse de ev kiraları sterlin olduğu için çalışan arkadaşlarımız bu konuda zorluklarla karşılaşıyor. Türk Lirası ile çalışıp sterlinle ödeme yapıyorlar. Bu da bizim işçi bulma durumumuzu zorlaştırıyor. Diğer taraftan Türkiye’den eleman getirmek de ayrı bir durum ön izin, çalışma izni derken biraz zorlu bir süreç haline geliyor. Kısacası şu anki şartlarda burada işveren olmak oldukça zor bir durum.

Soru:Ülkemizde restorancılık sektöründe ne gibi sorunlarla karşılaşıyorsunuz?
Yanıt: Birçok sorunla karşılaşıyoruz; mesela eleman sorunu, et sorunu, sebze sorunu gibi... Bu tarz durumlar bizi oldukça zorlamakta, kalifiyeli usta bulmak oldukça zor, bu yüzden ustalarımızı Türkiye’den getiriyoruz. Burada usta, garson ve komi bulmak gerçekten çok zor. Mesela şu an en büyük sorunlarımız gıda teminiyle ilgili. Bizim yörenin en meşhur yemeklerinden biri patlıcan kebabı ve domatesli kebap. Şu an Ada’da patlıcan alacak yer bulamıyorum ve bunu müşterilerimize anlatırken çok zorlanıyoruz. İnsanlara yazın ortasında patlıcan bulamıyoruz dediğimizde biraz tuhaf oluyor. Zaten sebzenin pahalılığını da hepimiz biliyoruz. Türkiye’den sebze gelse piyasa biraz daha dengelenir diye düşünüyorum. 
Ette de durum farklı sayılmaz 2 aydır et fiyatları ikiye katlanmış durumda. Bayram da geliyor diye kimse elindeki hayvanları satmak bile istemiyor, ortalık fırsatçılara kalmış durumda. Bu durumun tek çözümü bana göre dışardan et ve sebze ithal etmektir diye düşünüyorum.

Soru:Ülkemizde bürokrasiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Yanıt: İşlerimizle ilgili kurumlarda kurallara kanunlara uyulduğu sürece bir sıkıntı yaşamıyoruz ama Kuzey Kıbrıs’ta bürokrasi biraz ağır ilerlemekte bu durum bizi biraz aksatmakta.

Soru: Döviz artışı sizce iş dünyasını nasıl etkileyecek?
Yanıt: İş dünyasını olumsuz yönde etkileyecek. Döviz artışını fırsat bilip ham maddelerini TL ile karşılayanlar bile hemen etiketlerini değiştirmeye başladı. Bu durum inşaat sektöründen gıda sektörüne kadar birçok kişiyi derinden etkilemekte. Özellikle KKTC bu durumdan daha fazla etkilenmekte çünkü birçok kişinin bankalara olan borcu maalesef döviz üzerinden ama ümidimizi kaybetmiyoruz inşallah bu durumu hep birlikte fırsatçılık yapmadan aşacağız.

Soru: Bu ekonomik krizi atlatmak için sizin önerileriniz nedir?
Yanıt: Sakince beklemek en akılcı yöntemdir şu an ki piyasada paniğe kapılmak bizi daha dönülmez hatalar yapmaya teşvik edebilir.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.