Diyalog Gazetesi

Başarı en büyük gurur

GENÇ VİZYON

3,5 yaşında baleye başlayan ve Akademik eğitimini Ukranya’dan, İzmir’e taşıyan Anna Nicole Demir, şimdi KKTC’de başarılı dansçılar yetiştiriyor

Eşinden dolayı Kuzey Kıbrıs’a yerleşen Anna Nicole Demir, bale sanatında oldukça başarılı bir süreçten geçmiş. Daha 3,5 yaşında iken annesinin teşvikleriyle baleye başlayan Anna, daha sonra ülkesinde uzun yıllar alan akademik eğitimini tamamlamış.
Genç Vizyon’a konuk olan Anna Nicole Demir, Kiev sonrasında İzmir’deki akademik çalışmalarını ve Kuzey Kıbrıs’taki faaliyetlerini anlattı.
Soru: Sizi daha yakından tanıyabilir miyiz?

Yanıt: 1978 Ukrayna doğumluyum. 3.5 yaşında, annemin sayesinde, baleye başladım. Ukrayna Kharkiv şehrinde Devlet Bale Okulu’nda 10 senelik bale eğitimini başarı ile tamamladım Ardından, Ukrayna Kharkiv Devlet Akademisi’nde 4.5 senelik akademi eğitimi aldım. Bale dünyasında isim yapmış Teodor Popescu, Svetlana Kalivanova gibi isimlerden bale eğitimi aldım. Akademi’ye devam ettiğim süre içinde Kiev, kharkiv, Lviv Devlet Tiyatroları’nda da sahne aldım. Bu süreçte birçok turneye de katıldım. 2001 yılında İzmir Devlet Opera ve Balesi sınavlarını kazandım ve iki sene İzmir Sanat Koleji’nde bale ve modern dans eğitimi verdim. Kıbrıs’a eşimin işi sebebiyle geldim. Happy Land okul öncesi anaokulu ve etüt sahibi Deniz Öztürk Şerifoğlu ile tanıştıktan sonra 2009 yılında Happy Land Bale ve Dans Okulu’nu açmaya karar vererek, Kıbrıs’ta mesleğime devam etme fırsatı buldum.

Bale’de eğitim süreci

Soru: Çocuklar baleye hangi yaşlarda başlıyor, nasıl ilerliyor?

Yanıt: Bizim okulda, bale eğitimine başlama yaşı 3,5’dur. Ancak, minikler hemen baleye başlamaz, Önce jimnastik ve ritmik hareketlerle ısınır, müzikle tanışır. Bale ise bu hazırlık sürecinin ardında 6 yaşında sonra başlıyor. 6-10 yaş arası çocuklarda esas bale eğitimi başlıyor. 11-16 yaş arası çocuklarda akademi eğitimi vermeye başlıyoruz. 
Parmak ucu dediğimiz ‘point’ ayakkabıları ile eğitim almaya başlıyorlar. Bale eğitimi uzun ve zorlu bir süreçtir. Özellikle fiziksel açıdan çocuklar zorlanabilir. Disiplin hatta katı disiplin şarttır bale eğitiminde. Profesyonel balerinler günde 8 saat çalışıyor. Ancak burada hobi olarak yaptığımız çalışmalar zevkle geçiyor ve 2 saat bize yetiyor.

Soru: Happyland Bale School hakkında biraz bilgi verir misiniz? 

Yanıt: Happy Land Bale Okulu, 2009 yılında bale eğitimi vermeye başladı. Çocuklarımıza bale, modern dans, klasik bale dalları altında eğitim veriyoruz. Öğrencilerimiz bale okuluna en alt seviyede başlıyorlar ve bu seviye yılsonuna kadar üst seviyeye çıkıyor. Bu başarıyı görmek bizi çok mutlu ediyor. Öğrencilerimizi bu başarılarından dolayı yıl sonunda sertifikalarıyla ödüllendiriyoruz
Happy land bale okulumuz’da her yaş grubundan çocuklarımız vardır. Bale eğitimi almak istiyen her çocuğumuzun hayalini gerçekleştirmeye yardımcı oluyoruz. Eğitimlerimiz her yaş grubuna göre değişmektedir.

Fiziksel ve zihinsel faydaları var

Soru: Bale yapmanın çocuklara ve gençlere ne gibi katkıları vardır?

Yanıt: Bale yapmanın hem fiziksel hem akıl, hem sanat açısından çok önemli kazanımları var. Klasik bale eğitimi alan bir çocuk dansın temelini de almıştır. Diğer danslara çok daha rahat geçiş yapabilirler. Bale çalışırken kamburluk, vücut deformasyonları düzeliyor. Çocukların vücutları daha estetik olabiliyor. Burada aldıkları eğitimin bir diğer kazanımı da derslerine daha rahat odaklanabilmeleri kültür, sanat ve spor çocukların içlerine işliyor..

Soru: Ülkemizde sanat alanında yapılan çalışmaları yeterli görüyor musunuz?

Yanıt: Tabii ki görmüyorum. Bale konusunda insanlarımız çok az fikre sahip. Çünkü yapılan etkinliklerde bale gösterilerine yer verilmiyor. Ve bunu verebileceğimiz sahneler de kısıtlı sayıda. Bale okulunda eğitim alan çocuklarımız daha sonralarda bu eğitimi tamamlamak için başka ülkelere gidiyorlar. Çünkü yaşadığımız ülkede bale okullarının yükseköğrenim bölümleri yeterli bulunmamaktadır.

Soru: İleriye yönelik projeleriniz nelerdir?

Happy land bale okulu olarak daha fazla öğrencimize eğitim vermek, onlarla daha büyük gösteriler hazırlamak ve her bir öğrencimin bu konuda kariyer sahibi olduğunu görmektir.
Profesyonel olarak balerin olabilmek bu eğitimi tamamlayabilmek için; hem yetenekli, hem dayanıklı, hem disiplinli, hem çok sevmek, hem çok çalışmak lazım: Başarı ancak böyle olabilir. Aynen her sanat dalında olduğu gibi. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.