Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden "BBB-" olan kredi notunu ve "durağan" not görünümünü teyit ederek, Türkiye'ye "yatırım yapılabilir"e devam dedi.
Fitch tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin ülke notuna ilişkin görünümün "dengeli" olduğu belirtilirken, notun 2012 yılının kasım ayında "yatırım yapılabilir" seviyesine çıkarılmasına ana nedenler olarak "mali konsolidasyon geçmişinin" ve "sağlıklı bankacılık sisteminin" gösterildiğine dikkati çekildi.
Sağlıklı bankacılık yapısı ve mali konsolidasyon geçmişinin büyük oranda bozulmadığı kaydedilen açıklamada, Fitch’in hassasiyet analizlerinin bireysel ve kolektif bir not indirimi olasılığının gerçekleşmesini beklemediği ifade edildi.
Fitch, 5 Kasım 2012 tarihinde Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden BB+" ile "yatırım yapılabilir" seviyenin bir basamak altında olan kredi notunu bir basamak artırarak "yatırım yapılabilir" seviye olan "BBB-"ye yükseltmişti.
Moody's
Türkiye'ye yönelik kredi notu açıklamasını 8 Ağustos 2014'te yapması beklenen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notuna ilişkin herhangi bir güncelleme yapılmadığını belirtmişti. Moody's 11 Nisan 2014'te Türkiye'nin kredi not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirip, notunu da "Baa3" olarak teyit etmişti. Moody’s, Türkiye’nin not görünümünün "negatife” çevrilmesine gerekçe gerekçe olarak, "Yabancı ve yerli yatırımcının güveninin olumsuz etkileyen artan politik belirsizliklerin ve düşük küresel likidite koşullarının itici rol oynaması ve Türkiye’nin dış finansman pozisyonundaki baskılar"ı göstermişti. Moody's, 16 Mayıs 2013 tarihinde Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden "Ba1" ile "yatırım yapılabilir" seviyenin bir basamak altında olan kredi notunu bir basamak artırarak "yatırım yapılabilir" seviye olan "Baa3"e yükseltmişti. Kurum, 8 Ağustos tarihinde Azerbaycan, İsveç ve Türkiye'nin kredi notlarıyla ilgili herhangi bir güncelleme yapılmadığını bildirmişti.
S&P
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), 23 Mayıs'ta Türkiye'nin kredi notunu "BB+" ve görünümünü negatif olarak teyit etmişti. S&P açıklamasında "Türkiye’nin politika ortamının daha az öngörülebilir olduğuna, bunun ülke ekonomisinin dış şoklar üzerinde ağırlık oluşturabileceğine ve büyümeyi aksatabileceğine inanıyoruz. İhracat performansında iyileşme sonucunda cari açıkta daralma işaretleri görülse de bizce cari açık yüksek" ifadeleri kullanıldı. Türkiye'nin 7 Şubat 2014 tarihinde kredi notu görünümününü "durağan"dan "negatif"e çevirerek, kredi notunu "BB+" olarak koruyan S&P, şunları kaydetmişti:
"Türkiye'nini mali ve parasal politikaları, dış koşulların sıkılaşmasıyla ülkenin sert iniş potansiyelini gözler önüne serdiğine inanıyoruz. Zayıf büyüme hemen hemen kesinlikle daha kötü mali performansa yol açabilir ve aynı zamanda Türkiye'nin mali sektördeki aktif kalitesi üzerinde baskı yaratabilir. İkinci olarak, Türkiye'de kurumsal denetim ve denge ile yönetim standartları beklenmeyen bir erozyona uğramış görünüyor. Örneğin, TCMB'nin bağımsızlığı ve şeffaflığı konusundaki herhangi bir kısıtlamanın ekonomi için bir risk teşkil ettiğine inanıyoruz."
S&P, 27 Mart 2013 tarihinde Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu BB'den, BB+'ya yükseltmiş ve not görünümünü durağan olarak korumuştu.
Diğer kredi derecelendirme şirketleri
Uluslararası Japon Kredi Derecelendirme Kuruluşu (JCR), 11 Temmuz 2014 tarihinde Türkiye'nin "BBB-" olan kredi notunu teyit etti, not görünümünü durağan olarak belirledi. JCR, 23 Mayıs 2013 tarihinde Türkiye'nin kredi notunu "BB"den, "BBB-"ye, "yatırım yapılabilir" ülke seviyesine yükseltmişti.
Mayıs 2013'te Kanada kaynaklı uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Dominion Bond Rating Services'in (DBRS), Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu BBB- "yatırım" seviyesi (investmentgrade) olarak belirlemişti.