Diyalog Gazetesi

Uzun soluklu çalışma

EKONOMİ

1,3 milyon Euro bütçeli TAPS projesinin hayat bulması için AB uzmanları, bakanlıkta kendilerine tahsis edilen ofislerde 2 bin 400 gün geçirecek

Avrupa Birliği, (AB) KKTC’deki KOBİ’lere teknik destek sağlamak üzere bütçesi 1,3 Milyon Euro olan bir proje finanse ediyor.
Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Küçük Orta Boy İşletmeleri Geliştirme Merkezi (KOBİGEM) ile işbirliği içinde yürütülecek proje kapsamında AB uzmanları bakanlıkta kendilerine tahsis edilen ofislerde 2 bin 400 gün geçirecek ve projeyi tamamlayacak.
3 Kasım 2015’te başlanan ve 17 ay sürecek projeyle, kamu ve özel sektördeki iş destekleme kurumlarının kapasitesinin geliştirilmesi hedefleniyor. Projede, eko turizm stratejisi geliştirmekle ilgili çalışmalar da var.
Adını “Technical Assistant Private Sector” den alan “TAPS Projesi” dün Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndaki basın toplantısında basına tanıtıldı.
Etkinklikte, Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, TAPS Ekip Başkanı Jean Claude Duplouy ve KOBİGEM Genel Koordinatörü Ebru Kaptan Sertoğlu birer konuşma yaptı.

Atun: KOBİGEM son derece önemli
Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, KOBİGEM’in layık olduğu kurumsal kapasitede, siyasi iradeden arındırılmış, özgün ve bağımsız şekilde çalıştırılmasının son derece önemli olduğunu kaydetti.
 “KKTC’nin KOBİ politikasının çok da geniş alana hitap etmeli ve küresel sistemi de okuyabilen bir içeriğe sahip olmalı çünkü küresel ekonomideki gelişmelerin etkisi buralara kadar geliyor” diyen Atun, ülkelerarası rekabetin işletmeler arası rekabete dönüştüğünü söyledi.
Özel sektörün teşvik, kapasite geliştirme gibi programlarla desteklenmesinin önemine de değinen Atun, TAPS projesiyle bakanlığın Avrupa Birliği Proje Ofisi ile ikinci kez işbirliği yaptığını, her ikisinin de kendi bakanlık dönemlerine denk geldiğini kaydetti.
Atun, “Bu projeyle ilk kez bir Avrupa Birliği birimi bakanlığımızın çatısı altına yerleşerek çalışmalarını binamızda yapacak” dedi.
Basın toplantısındaki konuşmasında Kıbrıs sorununa ve çözüm sürecine değinen Atun, “Muhtemel bir çözüme hazırlık yapılması, KOBİ programlarının şimdiden buna adapte edilebilmesi bizler için önemli. Uluslararası standartlara uyum ve dijital ekonomi gibi konularda yeni alanlar açmayı planlıyoruz” dedi.


Sertoğlu: Köprü vazifesi görülüyor
KOBİGEM Genel Koordinatörü Ebru Kaptan Sertoğlu sivil toplum örgütleriyle devlet arasında köprü görevi gören KOBİGEM’in 2010’dan itibaren bakanlık bünyesinde faaliyet gösterdiğini kaydetti.

Duplouy: Proje sahiplenilmeli
TAPS Ekip Başkanı Jean Claude Duplouy, Teknik Destek Programı’nın amaçlarına ulaşmasına olanak sağlamak için projeyi sahiplenilmesi ve konsorsiyuma destek verilmesi gerektiğini söyledi. 
“Kobiler, bir ekonominin bel kemiğidir” diyen Duplouy, “Her ülke, ekonomisinin sürdürülebilir gelişimini besleyebilmek için bu alanda desteğini esirgememekle yükümlüdür” şeklinde konuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.