Diyalog Gazetesi

Üçüncü gün tamamlandı

EKONOMİ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşmeyi sürdürüyor

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşmeyi sürdürüyor. Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı; Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı ve Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) bütçeleri ele alındı. Toplantıyı Başbakan Yardımcılığı bürokratları da izliyor. Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş’ın, yakın arkadaşı Ümit Hansel’in ölümü nedeniyle toplantıya katılmadığı öğrenildi.

Dürüst: Spora daha çok önem verilmeli
Başbakan Yardımcılığı bütçesiyle ilgili konuşan UBP Güzelyurt Milletvekili Kemal Dürüst, spora daha çok önem verilmesini istedi, gençleri tehdit eden uyuşturucu sorununa dikkat çekti ve Başbakanlık bünyesinde oluşturulan Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu’nu olumlu bulduklarını söyledi.
Dürüst, çocukların olumsuz bir noktaya gitmesine engel olmak gerektiğini vurgulayarak, uyuşturucunun açtığı yaraların çok derin olduğunu belirtti ve Meclis’te de uyuşturucuyla ilgili bir komitenin kurulmasını önerdi.
Kültür derneklerinin desteklenmesi gerektiğini ifade eden Dürüst, Devlet Tiyatroları binası konusunda somut bir adım atılamadığını, çağdaş ülkeler seviyesine bu anlamda çıkarılamadığını kaydetti.


Saner: Ciddi vizyon eksikliği var
UBP Gazimağusa Milletvekili Hamza Ersan Saner de, birçok konuyu barındıran Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı’nın işleri koordine etmekte zorlandığını savundu.
Saner, ülkenin gelir kaynaklarının daha çok hizmet sektöründen sağlanması gerektiğini, bu bağlamda da eğitim ve turizmin öne çıktığını kaydeden Saner, turizm gelirlerinin gayri safi milli hasılada önemli yeri bulunduğunu ancak bu bakanlığa sadece bütçede yüzde 4.5 pay ayrıldığını söyledi.
Turizme ayrılan payın bakanlık bütçesi içinde sadece yüzde 10 olduğunu belirten Saner, bakanlığa yeterli bütçe ayrılmamasını eleştirdi; “Bütçe kitapçığındaki ağırlığınız, parasal ağırlığınızın kat kat üstündedir. Böyle bir şey olamaz. Bu ciddi bir vizyon eksikliğidir. Bunun turizmdeki yansımasını da göreceksiniz. Felaket tellallığı yapmak istemem ama perşembenin gelişi çarşambadan bellidir” ifadelerini kullandı.


Çakıcı, TAK’a ilgi istedi
TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı da, ilk olarak Girne’de meydana gelen bir çocuğun balkondan atılması olayına değinerek, sosyal hizmetler uzmanının iddia edildiği gibi tedavi ziyaretlerini aksattıysa bunun bir devlet eksiği olduğunu, burada bir ihmal olabileceğini, 11 yaşında bir çocuğun rahatsızlığı olan biri tarafından balkondan atılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. 
Çakıcı, yağmurdan dolayı yaşanan sel ve bunun sonucunda çocukların okullarda mahsur kalmasının da, altyapısı olmayan bir ülkeye bir ceza olduğunu, ayrıca hayvanlara yönelik de barınaklar konusunda önlem alınmasının zorunluluk olduğunu vurguladı, selde hayvanların da telef olduğunu kaydetti. 
Bu konuların ardından Başbakan Yardımcılığı bütçesine değinen Çakıcı, devlet tiyatrolarında gördüğü sıkıntıları dile getirerek, buraya atanan yeni müdürün iyi işler yapmaya çalıştığını duyduğunu, ancak yeni tiyatroların binasının yapım aşamasının ne olduğu, oyunlar, yönetmenler, oyuncular konusundaki son durumu merak ettiğini söyledi. 
Tiyatrolara önem verilmesi ve yeniden yapılandırılması gerektiğini ifade eden Çakıcı, Girne’deki Bellapais Manastırı yanına yapılan arıtma tesisinin ise hemen durdurulması gerektiğini, derhal yıkılmasını ve tarihi eserlere saygısızlığa son verilmesini istedi. Çakıcı, TAK ajansında yaşanan sıkıntılara da değinerek, TAK’taki haber politikalarda son zamanlarda değişiklikler olduğunu, milletvekillerinin sözlerinin çok kısa haber yapıldığını, değerlendirmelerinin verilmediğini, ana konuların net bir şekilde verilmediğini, yani sözlerini TAK’ın “kırpmaması” gerektiğini vurguladı. 


Tatar: 3 yılda yüzde 11 büyüme olası değil
UBP milletvekili Ersin Tatar da, birçok bakanlığı barındıran Başbakan Yardımcılığında ekonomiye ne kadar zaman ayrıldığı konusunda endişesinin olduğunu dile getirerek, bu konuda gördüğü eksiklikleri dile getirdi. 
Tatar, ön görülen ekonomik büyümenin neye göre yapıldığını merak ettiğini ifade ederek, ülkede bu hükümet döneminde bir devalüasyon yaşandığını belirtti ve bunun atlatılması için neler yapıldığını sordu. 
Ülkede üç yılda yüzde 11 büyüme olma olasılığının mümkün olmadığını, bu konuda iyi çalışan bir hükümet olmadığını ifade eden Tatar, Türkiye ile imzalanan ekonomik programa da değindi ve hükümetin verdiği sözlerin arkasında duramayacağını savundu. 
Müşavir konusuna da değinen Tatar, bu hükümetin şimdiye dek 75 müşavir yarattığını, Elektrik Kurumu’na 100’ün üzerinde istihdam yapıldığını, bunların ekonomiye yönelik yanlışlar olduğunu kaydetti. 
Tatar, Rekabet Kurulu’nun çalışır bir noktaya bir türlü getirilemediğini ifade ederek, bu konuda yapılacak çok işler olduğunu dile getirdi. Fonlar ve teşviklere de işaret eden Tatar, bakanlığın bütçesine madde madde değindi ve değerlendirmelerde bulundu.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.