Doğuş Özokutan ÇİFTÇİOĞLU
Sanayi Odası, Esnaf ve Zanaatkârlar Odası, Çiftçiler Birliği, Hayvancılar Birliği, Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği ve Patates Üreticileri Birliği, düzenledikleri ortak basın toplantısında, bazı tarım ve tarımsal sanayi ürünlerinin imalatında katkı payı uygulanması kararının doğru yaklaşımlar içerdiğini ancak önemli hata ve eksiklikler de barındırdığını kaydetti.
6 örgüt adına dün saat 11.00’de Sanayi Odası’nda düzenlenen basın toplantısına Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Koordinatörü Hürrem Tulga, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Kelle ve Kıbrıs Türk Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğlulları katıldı.
Ortak basın açıklamasını Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı okudu.
Çıralı, ithal ürünlere konulacak vergilerin, ülke gelişimine katkı amacıyla toplumun uzun vadeli çıkarlarını koruyarak, ülke hedef ve stratejilerine göre kullanılması gerektiğini ifade etti.
Çıralı, fonların kullanım amacının, ülkedeki üretimin kalite ve standartlarının gözetilerek korunması, sürdürülebilir bir ekonomik kalkınmanın temeli olan mal ve hizmet üretiminin planlı olarak artırılması ve üreticilerin rekabet gücünün artırılması olması gerektiğine işaret etti.
“Zarara neden olanlar hesap versin”
Çıralı, bu bağlamda TÜK konusunda yapılacak çalışmalarda TÜK’ün yıllar içerisinde zarar etmesine neden olan sebeplerin araştırılmasını ve sorumlularının hesap vermesini, TÜK kararlarının, mali tablolarının şeffaf, hesap verebilirlik ilkeleri çerçevesinde kamuoyuyla paylaşılmasını istedi.
Çıralı konuyla ilgili Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu’yla da görüşeceklerini iletti.
Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Kelle de toplantıda yaptığı konuşmada, bu fonun hayata geçirilmesini yıllardır talep ettiklerini kaydetti. Öte yandan üreticinin ana girdilerinden bazılarına da fon konulduğunu anlatan Kelle, bu kararın gözden geçirilmesini istedi.
Kıbrıs Türk Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğlulları ise üretici üretime devam etmeye ve ayakta kalmaya çalışırken, yabancı malların hiçbir fona maruz kalmaksızın, yüksek kârlarla satılmasının doğru olmadığını dile getirdi.
Çavuşoğlu: Adımlar paket niteliğinde…
Öte yandan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, dün katıldığı bir televizyon programında Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK) yaşatılması yönünde atılmakta olan adımların paket niteliğinde olduğunu ifade etti, yüzde 3’lük fon uygulamasının yıllık üretim dikkate alındığında az olduğunu kaydetti.
Alınan tedbirler sayesinde yüzde 3’lük fon uygulamasının gelecekte kaldırılabileceğine de değinen Çavuşoğlu, birçok kurumunu kaybetmiş olan Kıbrıslı Türklerin bir kurumunu daha kaybetmeye tahammülü olamayacağını vurguladı.
TÜK’ün yaşatılması ile ilgili alınan tedbirlere yönelik yapılan eleştirileri değerlendiren Çavuşoğlu, TÜK’ün geleceğe taşınması ve gelecek nesillerin de TÜK’ün güvencesi altında üretim yapabilmesi yönünde bir tavır sergilediğini belirtti.
“Sorumlulardan hesap sorulacak”
Kurumu içinde bulunduğu duruma getirenlerden hesap sorulup sorulmayacağı yönündeki soruyu da yanıtlayan Çavuşoğlu, kurumun bilançolarda görünen 15 milyon zararı olduğunu, Maliye Teftiş’in ön tespitlerine göre ise bu rakamın 22 milyon TL olduğunu ifade etti.
Akçın: Fon kararı geri çekilsin
Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticiler Birliği ise Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK) ayakta durabilmesi için 109 ürünün ithaline yüzde 3 fon uygulanması kararının geri çekilmesini talep etti.
Birlik Başkanı Turgut Akçın, Bakanlar Kurulu’nun ithalinde 109 ürüne yüzde 3 fon uygulanması yöndeki kararıyla ilgili yazılı açıklamasında kimyevi gübre, tohum gibi tarımla ilgili ithal ürünlere konulacak yüzde 3 fonun, “tarımsal üretime getireceği pahalılığın hesaplamadığını” iddia etti.
“Cypfruvex’e sahip çıkılmıyor”
Akçın ayrıca, Kıbrıs Meyve, Sebze İşletmecilik Ltd.’nin (Cypfruvex) de TÜK gibi bir kamu iktisadi kuruluş olmasına rağmen, bu kuruma sahip çıkılmadığını savundu.
Ziraat Mühendisleri Odası’ndan yapılan açıklamada, ”Hükümetin aldığı kararda ham madde girdilerine uygulanan fonların tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir” denildi.