Türkiye ekonomisine yaklaşık 5 milyar dolarlık ihracat katkısı yapan madencilik sektöründe, yüksek potansiyeline rağmen 2015 yılında kan kaybı yaşanıyor. Sektörün sorunlarının masaya yatırıldığı Madencilik Çalıştayı'nda, madencilik ruhsat izinlerinin halen ‘Başbakanlık Genelgesi’ne bağlı olması sektörü adeta durma noktasına getirdiği, bu durumun sektörün sürdürülebilirliğini ve ihracatını olumsuz etkilediği belirtildi.
Ege Maden İhracatçıları Birliği tarafından Denizli’de gerçekleştirilen ‘Madencilik Çalıştayı’nda bir araya gelen sektör temsilcileri ilgili makam yetkilileriyle sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini tartıştı.
Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya ‘Madencilik Çalıştayı’ ile ilgili yaptığı açıklamaya öncelikle sektör temsilcilerine gösterdikleri ilgi ve katılımlarından dolayı teşekkür ederek başladı. Mevlüt Kaya sözlerinin devamında “Madencilik sektörünün sorunları aslında herkesin sorunu. Sektör paydaşlarımızın yanına bürokrat ve karar vericileri eklediğimizde gerçek ‘biz’ kavramına ulaşabiliriz. Çalıştayımız bu anlamda atılmış önemli bir adım.” dedi.
Mevlüt Kaya, şu ifadeleri kullandı: “Çalıştayın iki gündem maddesini yeni madencilik kanunu ve orman izinleri oluşturdu. Orman ruhsat izin bedellerindeki yüzde 50 oranında indirim bizi oldukça sevindirdi. Ayrıca sektörün gelişimini engelleyen maddelerden arındırılan yeni madencilik kanunu da olumlu bir gelişme. Ancak sektörümüzün önemli bir sorunu var ve maalesef bu konuda olumlu adımlar atılmıyor. Türk madencilik sektörü kriz dönemlerinde bile yüzde 3-4 oranında bir büyüme gerçekleştirdi. Oysaki şu an kriz bitti ama ihracatımız her ay yüzde 22-23 oranında geriliyor. Bunun en önemli sebeplerinden biri ‘Başbakanlık Genelgesi’ne bağlı maden izin ruhsatlarının süratle alınamaması. Sırf bu nedenle uzun vadeli yaptığımız ihracat bağlantılarını kaybediyoruz. Sorun bununla da bitmiyor aslında bu bağlantıları yaptığımız ülkeler nezdinde ‘Türkiye’ imajı olumsuz etkileniyor ve bu pazarları da kaybediyoruz. Uzun emekler sonucunda kazanılan bir pazarın kaybı ülke ekonomisine çok büyük zararlar veriyor.”