Meclis Genel Kurulu bütçe maratonunun son gününde, ilk olarak 1 milyar 643 milyon 968 bin 37 TL olarak öngörülen Maliye Bakanlığı Bütçesi ele alındı. Maliye Bakanlığı bütçesiyle ilgili söz alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, Başbakan’ın son Bakanlar Kurulu sonrasında yaptığı açıklamaları eleştirerek, alınan kararları “popülizm” olarak değerlendirdi.
Kur artışına işaret eden Tatar, dövizdeki artışın DPÖ’nün açıklayacağı hayat pahalılığına yansıyıp yansımadığının ileriki günlerde görüleceğini kaydetti.
Emeklilerin geriye dönük alacakları konusuna da değinen Tatar, bakanlığı döneminde kendisini eleştiren CTP-BG milletvekillerinin bugün hükümette olduklarını söyledi.
Bütçe açığına işaret ederken, ek mesai sıkıntısının giderilmesine yönelik hükümetin ne tedbir aldığını soran Tatar, hükümette olduğu dönemde alınan tedbirleri anlattı.
Tatar, hükümet ortaklarının çalışmalarını eleştirerek, “Maliye Bakanının yalnız bırakıldığını” da söyledi.
Atun: Zaafiyetler var
UBP Milletvekili Sunat Atun da, ülke ekonomisini değerlendirerek, mali sistemde zaafiyetler bulunduğunu, iç borçların yükseldiğini, bütçe yetersiz geldikçe iç piyasadan borçlanıldığını kaydetti ve bütün bunların hükümetlerin plan yapmasını engellediğini kaydetti.
Çakıcı: En büyük açık 2006’da
TDP milletvekili Mehmet Çakıcı da söz alarak, tarihin en büyük bütçe açıklarının 2006 yılında yaşandığını kaydetti. Tasarruf bütçesi yaklaşımının ortaya atıldığını ve nerede nasıl tasarruf yapabilirimin tartışılmakta olduğunu söyleyen Çakıcı, hükümetin bazı alanlarda tasarrufa uymayacak davranışlarda bulunduğunu, yeni istihdamlar yapıldığını iddia etti.
Çakıcı, “İş yerleri denetimlerinin etkin bir şekilde yapılıp yapılmadığı, yatırımların sorgulandığı, zarar beyan ederek büyük mal varlıkları içinde yaşayanlar vardır. Doğru dürüst gelir elde edemediğimiz bir dönemden geçiyoruz” dedi.
Angolemli: Gerekli mücadele yapılmıyor
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, ülkede ifade özgürlüğü için gerekli mücadelenin yapılmadığını kaydetti. Angolemli, CTP-BG milletvekili Doğuş Derya’nın ifade özgürlüğü için bir ışık yaktığını, bu mücadelenin süreceğini belirtti. Maliye Bakanlığı’nın Başbakan kadar etkili olduğunu söyleyen Angolemli, öğretmen ve hademe eksiliği örneğini vererek, bu ve diğer birçok sorunun Maliye Bakanlığı’nın izni ile çözülebileceğini belirtti.
Mungan: Toplam borç 12 milyon TL
Maliye Bakanı Zeren Mungan, konuşmalardan çok yararlandığını, önemli kısmının yapıcı olduğunu kaydetti. Konuşmacıların çoğunun ciddi iç borç olduğuna yönelik sorunda birleştiklerini hükümetin temel üç politkası olduğunu, öncelikle iç borçların döndürülür olması gerektiğini kaydetti.
Mungan, toplam borcun 12 milyon TL, iç borcun 4 buçuk milyon TL olduğunu ifade etti.
Mungan, sorunların orta vadede çözülebilir sorunlar olduğunu kaydetti.
Cari harcamaların Kıbrıs Türk insanından toplanacak şekle gelmesi konusunun da sağlanması gerektiğini belirten Mungan, “Cari harcamaları halledersek sorunlarımızla baş edebiliriz”
Reformların gerçekleştirilmesi gerektiğini, buna ihtyaç duyulduğunu söyleyen Mungan, reform amaçlı ciddi kaynaklar ayrıldığını vurgladı.
“Cari harcamalardan aldığımız kaynağı azaltırken, reformlar için aldığımızı artırıyoruz” diyen Mungan, reformları gerçekleştirmek zorunda olduklarını belirtti. Ödemelerde zorluklar yaşandığını söyleyen bir milletvekilini yanıtlayan Mungan, böyle bir zorluk olmadığını, ödemelerin ötelenmediğini ifade etti. Kasa durumuna da değinen Mungan, açıkların Maliye Bakanlığı web sitesinde Maliye Seyir Defteri’nden yayınlandığını, herkesin bunları görebileceğini ifade etti.
Mungan, belediyelerle ilgili yasal düzenleme bulunduğunu, yapısal dönüşümlere ihtyaç olduğunu, yapılan katkının da değerlendirileceğini ancak henüz sonuçlandırılmadığını kaydetti Mungan, Casino ve bet ofislerle igili denetimler yapıldığını, standart bir yazılım belirleneceğini ve tümünün bunu uygulayacağını, devletin de bunu takip edeceğini, buna yönelik çalışmaların devam ettiğini vurguladı.
Mungan, programın 2015’in ilk çeyreğinde başlatılacağını, belli bir noktaya geldiğinde de Türkiye ile paylaşılacağını ifade etti.
Oy çokluğuyla
Konuşmaların ardından Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 4 milyar 96 milyon 720 TL olarak öngörülen 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı onayladı. Oylama sonucunda 27 milletvekili kabul, 9 milletvekili ret oyu kullandı. Oylamaya 14 milletvekili katılmadı. Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, bütçeye katkı koyan tüm millletvekillerine, meclis çalışanlarına, bürokratlara ve basına teşekkür etti. Siber’den sonra söz alan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, yaşanan süreçte muhalefet ve bazı iktidar miletvekillerinin görüşlerini ortaya koyduğunu belirtti. Bu eleştirilerin dikkate alınacağını söyleyen Yorgancıoğlu, “Dört ay önce bakanlıklarda çalışmalar başlatıldı. Her aşamada katkı koyan herkese teşekkürler. Hayırlı olsun” dedi.
Gelirler bütçesi
Meclis Genel Kurulu’nda, bütçenin tümünün görüşülmesinden önce ilk olarak Gelirler Bütçesi görüşülerek, onaylandı.
Genel Kurul’da daha sonra tasarının diğer maddelerinin okunmasına geçildi.
Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Birikim Özgür söz alarak, maddelerin çok uzun olması nedeniyle sadece yan başlıkların okunması önerisinde bulundu. Özgür, bütçe görüşmelerine katılan milletvekillerine, tüm meclis çalışanlarına, bürokratlara ve basına teşekkür etti.
Öneri oy çokluğu ile onaylanarak 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın diğer maddeleri de görüşülerek oy çokluğu ile onaylandı.
Daha sonra 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın bütünü açık isim okunarak oylandı. Oylama sonucunda 27 milletvekili kabul, 9 milletvekili ret oyu kullandı. Oylamaya 14 milletvekili katılmadı.
Bunun üzerine yasa tasarısı 4 milyar 96 milyon 720 TL olarak oyçokluğuyla Meclis Genel Kurulu’ndan geçti. Cumhuriyet Meclisi’nin bundan sonraki ilk toplantısı 22 Aralık Pazartesi saat 10.00’da yapılacak.