Gözde Süreç SARI
Kanser Hastalarına Yardım Derneği (KHYD) yetkilileri, 1-31 Ekim Meme Kanserinde Farkındalık Ayı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında, kanser hastalığının dünyada yaygınlaştığına dikkat çekerek, erken tanının hayat kurtardığını vurguladı.
Dernek Başkanı Raziye Kocaismail, Kanser Bildirim Zorunluluğu Yasasının Cumhuriyet Meclisi’nde bulunduğunu anımsatarak, yasanın en kısa sürede geçmesinin kanserle mücadelede önem taşıdığını belirtti.
Dernek Bilimsel Danışmanı Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar da verilerin her 5 erkekten biri ve her 6 kadından birinin yaşamı boyunca kansere yakalanacağını gösterdiğini söyleyerek, kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinin başında meme kanseri, erkeklerde ise akciğer kanserinin geldiğini kaydetti.
Kanser Hastalarına Yardım Derneği, dernek binasında “1-31 Ekim Meme Kanserinde Farkındalık Ayı” dolayısıyla basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda Dernek Başkanı Raziye Kocaismail ile Dernek Bilimsel Danışmanı Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar konuşma yaptı.
Pembe Fular 5 TL’den satılacak
Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail konuşmasının başında tedavi alan, teşhis alan, tedavisi süren veya bitenleri temsilen farkındalık ve destek için bu yıl pembe fuların kullanılacağını söyleyerek, “1-31 Ekim Meme Kanserinde Farkındalık Ayı” çerçevesinde 20 Ekim Pembe Gün’de fularların 5 TL’den satışa sunulacağını belirtti.
Kanser Bildirim Zorunluluğu Yasa Tasarısının Cumhuriyet Meclisi’ne gönderildiğini dile getiren Kocaismail, 1-31 Meme Kanseri Farkındalık Ayı sona ermeden yasanın geçmesini istediklerini söyledi.
Kocaismail, yasa ile hangi bölgelerde hangi kanser türlerinin daha yaygın olduğunun saptanacağı, genetik faktörler ve çevre faktörlerinin etkisinin araştırılacağı bir döneme ulaşılması temennisinde bulundu.
“150-200 yeni kanser vakası”
1-31 Meme Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla pembe kurdele dağıtılacağını söyleyen Kocaismail, ülkede 150-200 civarında yeni kanser vakası olduğunu, yaş ortalamalarının 20’lere düştüğünü 30’lu yaşlarda da vaka artışlarının yaşandığını belirtti.
Meme kanserine yönelik tüm dünyada yeni araştırmalar yapıldığını, yeni ilaçların ortaya çıktığını dile getiren Kocaismail, hem tedavi hem de kaliteli yaşam sağlayan ilaçlar bulunduğunu söyledi. Kocaismail, “Meme kanserinden artık korkmuyoruz” dedi.
Erken teşhisin önemine işaret eden Kocaismail, meme kanserine yönelik bilincin ülkede de oturduğunu, erken teşhislerin yaşam kurtardığını ifade etti.
Çağlar: Erken teşhis önemli
Kanser Hastalarına Yardım Derneği, Bilimsel Danışmanı Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar, meme kanserinin kadınlarda sıklıkla görüldüğünü ancak erkeklerde de ender olsa da görülebileceğini söyleyerek, erken teşhisin önemli olduğunu söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Uluslararası Dünya Kanser Araştırmaları Ajansı 2018 verilerine göre dünyada her yıl 18.1 milyon yeni kanser vakası tespit ediliğini söyleyen Çağlar, 9.6 milyon kişinin de kanser nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirtti.
2040 yılında her yıl görülen yeni kanser vaka sayısının 29.5 milyon kişiye ulaşacağının bildirildiğini söyleyen Çağlar, artan rakamların nüfus ve yaşlı nüfusun artması, insan yaşamını etkileyen faktörler, erken tanı gibi faktörlere bağlanabileceğini kaydetti.
Meme kanserinde mücadelede şu aşamada yapılabilecek en doğru yaklaşımın, meme kanserinin erken tanınmasına yönelik birey olarak yapılması gerekenleri yerine getirmek olduğuna işaret eden Çağlar, kadınların 20 yaşından itibaren aylık düzenli olarak meme kontrollerini yapmaları, mamografi, ultrasonografi gibi erken tanı hizmetlerinden yararlanmaları gerektiğini belirtti.