Diyalog Gazetesi

Maraton bitti

EKONOMİ

Bütçe görüşmeleri 10 günlük çalışmanın ardından tamamlandı

Gözde Süreç SARI- Rahme ÇİFTÇİOĞLU
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 10 günlük bütçe maratonunu dün tamamladı. 
Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı,8 milyar 824 milyon TL olarak oy çokluğuyla kabul edildi. 
Komite, Maliye Bakanlığı’nın 4 milyar 162 milyon 116 bin 900 TL’lik bütçesini de görüştü. Bakanlığın öngörülen bütçesinde bir buçuk milyonluk düşüşe gidildi.
Maliye Bakanlığı’nın 4 milyar 160 milyon 616 bin 900 TL’lik bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi. 
Gelirler Bütçesinin de görüşülmesi tamamlandı ve 2020 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın bütünü oylandı. 
Komite 41 milyon 959 bin 300 TL’lik Cumhuriyet Meclisi ve 6 milyon 988 bin 700 TL’lik Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanlığı bütçesini de görüşüp, oy birliğiyle kabul etti.

Kamu borç stoğu 8,1 milyar TL
Maliye Bakanlığı’nın bütçesinin görüşülmesi esnasında söz alan Komite Başkanı UBP Milletvekili Sunat Atun, ülkenin 10 yıldan bu yana önemli süreçlerden geçtiğine işaret ederek, küresel finansal kriz ve yapısal sorunlar nedeniyle gerilemeler yaşandığını söyledi. 
Şu an itibariyle olabilecek en iyi bütçelerden birinin hazırlandığın kaydeden Atun, maliyenin etki alanının belli olduğunu belirtti. 
CTP Milletvekili Salahi Şahiner de, Gelir ve Vergi Dairesi’ne yapılacak yatırımın devlet kasasına katkı getireceğini belirtti. 
Şahiner, KIB-TEK için yatırım destek fonu oluşturulup oluşturulamayacağını sordu. 
CTP Milletvekili Fikri Toros ise bütçenin büyük bölümünün devlet çalışanlarının maaşına gittiğini belirtti.
Kamu borç stoğunun Haziran 2019’un ortaları itibariyle 8.1 milyar TL, dış borcunun 22.3 milyar TL toplam rakamın 30.4 milyar TL olduğunu, bu rakamın uluslararası kabul edilen standartların iki katı olduğunu söyleyen Toros, “Bu bizi endişelendiriyor. İyi haber iç borca yönelik ödemelerin başlamasıdır” dedi. 

İşsizlik oranı yüzde 18.6
CTP Milletvekili Özdil Nami de, KKTC ekonomisinin ciddi reforma ve hızlı değişime girmesi gerektiğini söyleyerek, buna yönelik dörtlü koalisyon hükümeti döneminde hazırlanan bazı uygulamaları anlattı. 
Ülkede 50 bine yakın yabancı işçi çalıştığını, gençlerin işsizlik oranının ise yüzde 18,6 olduğunu söyleyen Nami, “Bir şeyleri yanlış yapıyoruz” dedi. 

Hedef 2 milyon turist
Maliye Bakanlığı bütçesi üzerine en son söz alan CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe de maliye politikalarının önemine işaret etti.
Özdenefe, turizm sektöründe 2 milyon turist hedefinin belirtildiğini ancak pazarlama ve tanıtım kalemlerinde düşüş görüldüğünü söyledi.
Bütçe açığı rakamlarına değinen Özdenefe, Maliye Bakanlığı’nın buna yönelik planının ne olduğunu sordu.

Borçlanmaya gitmedik
Konuşmaların ardından söz alan Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, tabu haline gelmiş konulara değinildiğini ve iç borcun ödenmesine yönelik adımlar atıldığını söyledi.
Göreve geldikleri günden bu yana avans almadıklarını ve iç borçlanmaya gitmediklerini dile getiren Amcaoğlu, devletin maaş, burs, taşımacılık ödemelerinin tamamına yakınının ödendiğini söyledi.
Maaş konusunun gündeme gelmediğini belirten Amacaoğlu, denetimden kaçmadıklarını kaydetti.
Amcaoğlu, Türkiye ile yapılan üç yıllık protokollerin finansman ve know how içeren eylemlerden oluştuğunu kaydetti.
Ülkedeki genç işsizlik oranının yüzde 20’lere yakın olduğunu belirten Amcaoğlu, ek mesainin gerekli alanlarda verilmesinin ancak rotasyon ve vardiya sisteminin de oturtulması gerektiğini söyledi. Amcaoğlu, bu şekilde sağlanacak tasarrufla hastane, okul veya diğer alanlara yatırım yapabileceğini söyledi. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.