Diyalog Gazetesi

Fiyatlar yükselecek

EKONOMİ

IŞAD Başkanı Deniz Kürşat, olası bir çözüm çözüm sonrasında emlak sektörünü anlattı

HK Ajans
Bu hafta biraz emlak sektörü özelinde iş dünyasına uzandık ve orada neler yaşandığına baktık. Emlak sektörünün önemli isimlerinden ve yeni İŞAD Başkanı olan Dengiz Kürşat ile sektörün durumunu ve olası bir çözüm sonrasında sektörü nelerin beklediğini konuştuk. AB uyum yasalarının hemen geçirilmesi gerektiğine vurgu yapan Kürşat, olası bir çözüm sonrası sorunsuz bir geçiş dönemi yaşanması halinde emlak fiyatlarında ciddi bir yükseliş yaşanacağını söyledi. Ülkemizdeki emlağa karşı dış ülkelerden de özellikle Türkiye’den ciddi bir talep olmasının, sektörün iyi bir noktada olduğunu gösterdiğini kaydeden Kürşat, Kıbrıs Türk toplumu olarak iyi bir gelecek için 2017’de birlik beraberlik içerisinde hareket etmek gerektiğine de vurgu yaptı. İşte detaylar…..

“Hep kendi işimi kurmayı hayal ettim”

Soru: Öncelikle iş hayatına atılmaya nasıl karar verdiniz. Ülkemizde özel sektörde çalışmak pek tercih nedeni değil?

Kürşat: Sanırım biraz aileden gelen bir şey. Dedem ticaret insanı, babam ise işadamı. Açıkçası ben küçüklüğümden beri hep kendi işimi kurmayı, hep bir işadamı olmayı hayal ettim. O yüzden iş hayatına atılmak benim için doğal bir sonuç oldu. 


Soru: Neden emlak sektörü?

Kürşat: Bu kararım açıkçası bilinçli bir tercihin sonunda ortaya çıkmıştı. Babam inşaat sektöründe uzun yıllar bir çok projeye imza attı. Ben ise üniversitede işletme okuduktan sonra Yüksek lisansımı pazarlama üzerine yapmıştım . Aileden gelen inşaatçılığı pazarlama ile birleştirince doğal olarak emlak sektörü, yani bir nevi inşaatı pazarlama, benim için çok cazip oldu.

Sektör iyiye gidiyor

Soru: Sektörünüzde işlerin nasıl gittiğini düşünüyorsunuz? Piyasa bu dönem nasıl? Dövizdeki iniş çıkış piyasaya nasıl yansıyor?

Kürşat: Sektörümüzde çok enteresan gelişmeler yaşanıyor. Bildiğiniz gibi Kıbrıs'ta emlak sektörü sadece iç piyasa değil, buna ek olarak aslında çok da etki edemediğimiz dış etkenlere de bağlı. Buna Kıbrıs meselesinden tutun, dövizdeki hareketlenmeleri Türkiye'deki darbe girişiminden tutun ülkedeki nüfus artışına kadar bir sürü faktör etki edebilmekte.Şu anda Kıbrıs'a yatırım yapmak özellikle Türkiye’deki yatırımcılar için çok cazip. O yüzden ciddi bir talep var. Buda sektörün iyiye gittiğine bir işaret.

İlk franchise emlak şirketini 2003 yılında ülkeye ben getirdim

Soru: Ülkede emlak sektöründe çalışanların artması ve birçok emlakçının hatta kayıtlı olmayanların çalışması sizi hangi yönde etkiliyor?

Kürşat: Ben kendim emlak işinde olduğumdan dolayı açıkçası ülkede emlak işi yapan profesyonellerin artmasından son derece memnunum. Bildiğiniz üzere, ülkedeki ilk franchise emlak şirketini 2003 yılında ben getirmiştim. Dolayısıyla emlak sektöründe, disiplin yakalanması ve profesyonelliğe geçiş benim yıllardır üzerinde titizlikle durduğum bir husus. Bu açıdan son derece memnunum. Mesleğe bir itibar geldiğini düşünüyorum. Tabii ki buna paralel olarak da kayıtsız iş yapan ve bu yeni kazanılan itibara zarar veren kişilerin de sektörde yeri olmadığını düşünüyorum.


Soru: Olası biz çözümde emlak sektörü nasıl etkilenir? Fiyatlar artar mı?Türk malı- eşdeğer ve farklı şekilde emlakların ayrıştırılması sizce toplumu nasıl etkiliyor? 

Kürşat: Geçen de bir panelde de bahsettim. Emlak Kıbrıslılar için gerek Rum, gerek Türk Kıbrıslılar için çok tutkuyla bağlı olduğumuz bir şey. Küçük bir adada yaşıyoruz ve bildiğiniz gibi ekonominin temeli de emlak ve gayrimenkul sahipliği. Buna bir de yukarda bahsettiğim tutku eklenince Kıbrıs görüşmelerinde ve olası bir çözüm de emlak ve mülkiyet çok önem kazanıyor. Çok iyi biliyorum ki başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başmüzakerecimiz olmak üzere bu konuya hassasiyet ve titizlikle eğiliyorlar. Bir emlak profesyoneli olarak benim için önemli olan çözümden sonraki gün emlak ve mülkiyetle ilgili tüm kriterlerin belirlenmiş olması ve bu belirlenen kriterlerin çok kısa sürede uygulanabilir olmasıdır. Muğlak kalmış kriterler ve bunların uygulanması için gerekebilecek uzun süreler kuzeydeki Kıbrıs Türk ekonomisi ve Kıbrıs Türk devleti için sorun olabilir. Sorunsuz bir geçiş yaşamayı başarmamız durumunda ise emlak fiyatlarında ciddi bir yükseliş trendine geleceğimizi düşünüyorum.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.