Borsa İstanbul (BIST) Spor Endeksi, 2013 yılında yüzde 34,1 oranında gerileyerek yatırımcısına en fazla kaybettiren sektör endeksi oldu. Endekste yer alan dört büyüklerden Trabzonspor hisseleri ise yüzde 56,4 oranında düşerek en fazla kaybettiren hisse oldu.
2010 yılını bir önceki yılki kapanışa göre yaklaşık yüzde 80 yükselişle tamamlayan BIST Spor Endeksi, bu yıldan sonra düşüş eğilimine girdi. Endeks 2011 yılında yüzde 40,2 oranında, 2012 yılında ise yüzde 15,7 oranında değer yitirdi. Borsada işlem gören sektör endeksleri arasında değeri en fazla azalan BIST Spor Endeksi, 2013 yılını da yüzde 34,1 kayıpla 36.435,75 puanda tamamladı.
2013 yılında UEFA'nın Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor ile ilgili yaptırımları, Galatasaray'ın SPK'ya bedelli sermaye artırım başvuruları ve Borsa İstanbul Yönetimi'nin 4 şirketi de finansal sorunları nedeniyle uyarması bu hisselerdeki düşüşün yüksek olmasına neden oldu.
Endekse dahil en fazla kaybettiren hisse yüzde 56,4 oranında düşüş kaydeden Trabzonspor oldu. Trabzonspor hisselerini yüzde 46,8 gerilemeyle Galatasaray takip ederken, Fenerbahçe hisseleri ise yüzde 29,8 oranında değer yitirdi.
Spor Endeksi içerisinde yer alan dört hisse senedi arasında en az değer kaybı ise Gencobahis yeni stad inşaatına başlayan Beşiktaş hisselerinde yaşandı. Beşiktaş hisseleri yeni stadyum inşaatıyla ilgili soru işaretlerinin ortadan kalkması ve yapılan sponsorluk anlaşmalarının pozitif etkisiyle eylül ayında kayıplarının çoğunu telafi ederek 2013 yılını yüzde 9,1'lik düşüşle tamamladı.
4 kulüp 1 kulübe eşit
Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, son 2 yılda olduğu gibi 2013'te de en fazla düşen sektör endeksinin spor olduğunu belirtti.
Uskuay, sektörde son 3 yılık kaybın yüzde 67'ye ulaştığına işaret ederek, dört büyük kulübün piyasa değerinin son 4 yılda sadece bir kulübün değerine gerilemiş durumda olduğuna dikkati çekti.
Spor sektörünün sorununun 2013 yılıyla sınırlı olmadığını söyleyen Uskuay, yapısal bir sorun bulunduğunu ve bunun kolay bir çözüm yolunun söz konusu olmadığını kaydetti.
Uskuay, borçlar ve gelirler üzerinde ciddi dengesizliklerin bulunduğunu dile getirerek, şunları ifade etti:
"Son dönemde bedelli sermaye artırımıyla azaltma ya da özel sektör tahvilleri ile borçları azaltma noktasında adımlar atılmasına karşılık, halen sportif anlamda başarılar maliyetleri karşılar durumda değil. Dört büyük kulüp faaliyetten zarar yazdığı için finansal anlamda borcun azalması önemli bir anlam ifade etmiyor. Bu da sermaye ihtiyacının devamı anlamını taşıyorlar. 2014 yılı içerisinde baktığımızda spor kulüpleri transfer harcamalarında önemli kesintiler yapmadığı sürece en fazla kaybettireni olmaya adaydır."