Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Cumhuriyet Meclisi ve Sayıştay Başkanlığı bütçelerini görüşüp, oy birliğiyle kabul etti. Cumhuriyet Meclisi’nin 19 Milyon 760 bin 460 TL’lik bütçesinin görüşülmesi sırasında söz alan Cumhuriyet Meclis Başkan Vekili, UBP Milletvekili Ünal Üstel, bütçenin yetersiz olduğunu söyledi.
Meclis’in, yasama organının en önemli ayağı olduğuna işaret eden Üstel, milletvekillerini çalışma ortamlarının yeterli olmadığını ve Cumhuriyet Meclisi binasının miadını doldurduğunu savundu.
Üstel, her yıl onarım amaçlı harcamalar yapıldığını ancak kendi iktidarları döneminde hazırlanan yeni Meclis binası projesinin bekletildiğine işaret etti.
Ünal Üstel, komisyon odaları ve çalışma ortamlarının yetersiz olduğunu, milletvekillerine danışmanlık yapması öngörülen müşavirler için yeterli oda ve ortam bulunmadığını anlattı.
Üstel, insanların beklediği yasaların daha iyi süzgeçten geçirilip, süratle yasallaşması için hukukçuların görevlendirilmesi ve bütçeye kaynak konması gerektiğini söyledi.
Tatar:Mecliste daha fazla kadın olmalı
UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, toplumda ve basında milletvekilleri için aşağılayıcı ifadeler kullanılmasının kendisini incittiğini söyledi.
Tatar, milletvekillerinin de devlette çalışan gibi maaş ve artış aldığını ancak bunun acımasızca eleştirildiğine işaret etti. Meclis’in yasama bölümünde çalışanlardan biri dışında tümünün kadın olduğunu anlatan Tatar, Meclis’te daha fazla kadın görme isteğini belirtti. Kadının olduğu yerde toplum huzurunun ve verimliliğinin arttığını kaydedenTatar, yasa gücünde kararnamelerin yanlış olduğunu ve Meclis iradesine saygısızlık olduğunu söyledi.
Şahali:Meclisin saygınlığını azaltıyor
CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali de, milletvekillerinin Meclis Genel Kurulu dışında haftanın diğer günleri de komitelerde yoğun bir şekilde mesai harcadıklarını belirtti. Şahali, halkın bugüne kadar bağımsız bir milletvekilini görevlendirmediğini ve partilere oy verdiğini, milletvekillerinin seçildikten sonra başka partilere geçmesinin Meclis’in saygınlığını azalttığını söyledi. Erkut Şahali, Meclis’te ortaya çıkacak iradenin halk iradesine uygun olması gerektiğini belirtti.
Kalyoncu: Görev toplum yararına yasalar
CTP-BG Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu da hükümetin demokrasinin işlemesi için yasa gücünde kararname çıkardığına işaret ederek, Meclis’in esas görevinin toplum yararına yasalar yapmak olduğunu söyledi.
Siber: Eleştiriler önyargısız olmalı
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de konuşmasında, UBP Milletvekili Ersan Saner’in devam çizelgesiyle ilgili eleştirilerinin, kendisinin adil ve şeffaf yönetim anlayışına ters düştüğünü kaydetti.
Sibel Siber, eleştirilerin ön yargısız olması gerektiğini, ön yargılı eleştirilerin hiçbir faydası olmadığını söyledi.
Siber, Meclis çalışmalarında Meclis çalışanlarının da büyük bir çaba ve emeği bulunduğunun altını çizdi.
Sibel Siber’in konuşmasının ardından Cumhuriyet Meclisi bütçesi oylandı.
90 tane müşavir atandı
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu daha sonra 5 milyon 37 bin 37 TL olarak öngörülen Sayıştay Başkanlığı bütçesini görüşmeye başladı.
İlk sözü alan UBP Milletvekili Ersin Tatar, anayasal bir kurum olan Sayıştay’ın bağımsızlığının önemine vurgu yaptı. Tatar, tüm kamu kurumlarını denetlemesi gereken Sayıştay’ın mevcut kadrosuyla bunu yerine getirmesinin mümkün olmadığını kaydetti. Ersin Tatar, hükümetin 90 tane müşavir atayarak müşavir ordusu yarattığını ileri sürdü. Tatar, hükümetin Başbakanlık Teftiş Kurulu üyelerini görevden almasını eleştirdi.
Erhürman: Emeklerine yazık
CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Tufan Erhürman Sayıştay için yapılan iki değişikliği paylaştı. Erhürman, Sayıştay’ın denetlediği kurumlardan bağımsız olmasının yaşamsal olduğunu aksi takdirde görevini layıkıyla yerine getirmeyeceğini kaydetti. Tufan Erhürman, Sayıştay’ın 1997 yılında hazırladığı raporların bugüne kadar Meclis’te görüşülmeyi beklemesinin Sayıştay’ın emeklerine yazık olduğunu söyledi.
Yorgancıoğlu: Araştırma yapılmadan konuşuluyor
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Tatar’ın müşavirlerle ilgili iddialarına yanıt verirken, Milli Eğitim Bakanlığı’nda bugün görev yapan 18 müşavirin 9’unun UBP döneminde müşavir olduğuna işaret etti.
Başbakanlık Denetleme Kurulu’na 2011 yılından beri atama yapılmadığına işaret eden Yorgancıoğlu, Meclis kürsüsünde araştırma yapılmadan konuşulduğunu ve kendisinin isyanının da buna olduğunu belirtti.Yorgancıoğlu’nun konuşmasının ardından Sayıştay Başkanlığı bütçesi onaylandı. Genel Kurul daha sonra önceki gün geceki çalışmalarını tamamladı.
Başbakanlık bütçesi
Genel Kurul dün, ilk olarak 53 milyon 623 bin 750 TL olarak öngörülen Başbakanlık bütçesini görüşmeye başladı. İlk sözü TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı aldı.
Çakıcı:İkisi arasında ne fark var
Çakıcı, konuşmasını yaparken Başbakan ve Başbakan Yardımcısı’nın salonda olmasını beklediğini ifade ederek, bu yılki bütçenin “yalnızca çalışanların kemerlerini sıkan ve hak yiyen bir bütçe” olduğunu söyledi.
Özgürgün: Diğer günlerin ışığı
Ana Muhalefet UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de, kürsüye elinde bir dosya ile çıktı ve hükümetin genel gidişatına değindi. Özgürgün, hükümetin ortaya koyduğu programın önceliklerinin büyük önem taşıdığını, hükümetin ortaya 5 yıllık program ortaya koysa da ilk 100 gününde yaptıklarının diğer günlerin ışığı olduğunu ifade ederek, bu hükümetin 100 günde “şunu yapacağını” söylemediğini, ancak ipuçları verdiğini kaydetti.
Sucuoğlu: Özel ajansa var TAK’a yok
UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu da konuşmasında, Başbakanlık bütçesinin önemine vurgu yaparak, başbakan ve başbakan yardımcısının yanısıra CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk’in de yer aldığı üç başlı hükümetin çelişkili açıklama ve icraatları bulunduğunu savundu.
TAK konusuna da değinen Sucuoğlu, basını bilgilendirme görevi olan ajansın ek mesaisini karşılayamayan bu hükümetin, medya takibi için PR İsland isimli özel bir ajansa 2014 için 209 bin TL, 2015 için ise 230 bin TL ayırdığına dikkat çekti.
Angolemli:Halka refah sağlayacak giderler azalıyor
TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, eleştirilerinin hükümet için yararlı olabileceğini ancak meclis salonunda hükümet kanadından hiç kimse olmadığını söyledi. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Başbakanlık bütçesi görüşülürken söz alan Angolemli, ülkede yaşanan sel konusuna değinerek, eleştirileri dinlemeyen hükümetlerin olaylar karşısında ilgisiz olduğunu ve yapılan yasalara uyulup uyulmadığına bakmadığını ileri sürdü.
Halkın beklentilerine de değinen Angolemli, halkın siyasilere güveninin kalmadığını savundu. Devlete yapılan istihdamları eleştiren Angolemli, “Sokakta insanlara sorun kimse istihdamların adaletli olduğuna inanmıyor” dedi.