Diyalog Gazetesi

Borsa, ABD'de açıklanan olumlu istihdam verisiyle düştü

EKONOMİ

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, haftanın son işlem gününü dünkü kapanışa göre 994,18 puanlık düşüşle 85.239,92 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul'da pay piyasaları ortalama yüzde 1,15 değer kaybetti, toplam işlem hacmi 4,6 milyar lira olarak gerçekleşti. Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 1,96, holding endeksi yüzde 1,38 düştü. Yatırımcısına en fazla kazandıran sektör endeksi ise yüzde 0,54 ile "metal eşya, makina" oldu.
BIST 100 endeksi ABD'de açıklanan verilerin beklentilerden iyi gelmesinin etkisiyle gün içinde gördüğü en yüksek 86.839,33 puandan düşüşe geçerek, haftalık bazda kazançlarını geri verdi ve 3 haftalık yükseliş serisinin ardından bu haftayı düşüşle kapattı.
ABD'de tarım dışı istihdamın, kasım ayında 321 bin artış kaydederek 230 bin olan piyasa beklentilerinden oldukça iyi gelmesinin ardından küresel piyasalarda artan dolar talebi, TL varlıkları üzerinde baskı oluşturdu. ABD'de işsizlik oranı beklentilere paralel yüzde 5,8 açıklanırken, ortalama saatlik kazançlar ise beklentileri aşarak yüzde 0,4 arttı. 
Açıklanan veriler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırım sürecine ilişkin takvimi geri çekebileceği endişelerine neden olurken, küresel piyasalarda dolara talebi ve faizleri artırdı, emtia fiyatlarının ise düşmesine yol açtı.
ABD'de 2 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 0,63 ile 2011 yılından bu yana en yüksek seviyeyi görürken, yurt içinde gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 7,67'den yüzde 7,78'e, 10 yıl vadeli tahvil faizi de yüzde 7,73'ten yüzde 8,16'ya kadar yükseldi.
Dolar/TL, verilerin ardından küresel piyasalardaki artan dolar talebine bağlı olarak 12 Kasım'dan bu yana en yüksek seviye olan 2,2645'e kadar yükselirken, altının onsu ise 1.193 dolara geriledi.
Analistler, beklentilerden oldukça iyi gelen verilerin ardından Fed'in 16-17 Aralık toplantısına kadar özellikle gelişen ülke piyasaları için satış baskılarının kademeli olarak devam edebileceğini belirterek, BIST 100 endeksinde 84.500 desteğinin gündeme gelebileceğini öngörüyor.
 Piyasalar kapandıktan sonra açıklanması beklenen kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye değerlendirmesinin gelecek haftanın ilk işlem gününde fiyatlanacağını ifade eden analistler, genel olarak Moody’s’den not ve görünüm değişikliği beklemiyor.
Analistler, yurt içinde gelecek hafta sanayi üretimi, 3. çeyrek GSYH ve cari açık verisi ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 2015 yılı para ve kur politikası sunumunun başta tahvil-bono piyasası olmak üzere yön üzerinde belirleyici olabileceğini belirterek, yurt dışında ise ABD perakende satışlar verisinin takip edileceğini vurguluyor.


Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.