Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fadime Tülücü, çağımızın en sık rastlanılan hastalıklarından olan astım ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Astımın hava yollarında kronik inflamasyon ve aşırı duyarlılığın sebep olduğu değişken bir hava yolu darlığı hastalığı olduğunu belirten Dr. Tülücü, astımın oluşumunda genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığına değindi. Astımın ataklar halinde seyrettiğini ve bu atakların özellikle gece yarısı veya sabaha karşı hışıltılı solunum, nefes darlığı, göğüste sıkışıklık ve öksürüğe yol açtığını anlatarak, tedaviyle veya tedavisiz kendiliğinden düzeldiğini aktardı.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fadime Tülücü, Astım tanısı koymada şikayetlerin karakterine ait öykünün en önemli basamağı oluşturduğunu, şikayetler değişkenlik gösterdiğinden doktora başvuru esnasında muayene, akciğer filmi, kan tahlilleri, solunum fonksiyon testleri tamamen normal olabileceğini söyledi. Tanı koydurucu bir tetkik olmadığını, ancak diğer tanıları dışlamak veya hastalığın seyrini takip etmek için yapılması gerektiğini aktaran Dr. Tülücü, ayrıca alerjen kaynaklı tetikleyici düşünüldüğünde alerjik deri testleri yapılabileceğini vurguladı. Astımda alerjinin önemli rol aldığını ancak tüm astımlılarının alerjik olmadığına değindi.
Hastalığın seyrinin hastaya göre değişkenlik gösterdiğine değinen Dr. Tülücü, astımın ömür boyu devam eden bir hastalık olduğunu, ancak bunun hastanın ömür boyu ilaç kullanacağı anlamına gelmediğini aktardı. Alınacak koruma önlemleri ile ilaçsız tam kontrol sağlamanın mümkün olabildiğini anlattı. Tetikleyici olarak adlandırılan bazı çevresel alerjenlerle karşılaşma hastalığın seyrini kötüleştirebileceğini sözlerine ekledi. Ve bunların; Polenler, ev tozu akarları, küf mantarı sporları, hayvan tüyleri, hamamböceği, ev içi ve ev dışı hava kirliliği özellikle sigara dumanı, metal veya odun tozları, kimyasal gazlar, temizlik ürünleri, soğuk hava, bazı besinler, bazı ilaçlar gibi çevresel etmenler yanında egzersiz, stres ve duygusal durum değişiklikleri, kahkaha ile gülmek hıçkırarak ağlamak, gastroözofagiyal reflü, solunum yolu enfeksiyonları, uygun tedavi edilmeyen alerjik rinit sinüzitler gibi kişisel etmenlerin astımın seyrini kötüleştirdiğini aktardı.