Diyalog Gazetesi

Gazimağusa’nın tarihi simgesi

EĞİTİM

İngiliz mimarisinin özelliklerini taşıyan ve 90 yıldır eğitim veren Gazi İlkokulu’ndan binlerce başarılı öğrenci mezun oldu

İbrahim KARATAŞ
Mağusa’da, kökleri Osmanlı İmparatorluğu’na dayandığı rivayet olunan ve o dönemde de eğitim amacı ile kullanılan Gazi İlkokulu, resmi kayıtlara göre de 1924 yılında İngiltere Kraliçesi Victoria tarafından inşa edilmiş. 
Okul İngiliz mimarisi özelliklerini taşımakta. Eğitim tarihinde 90’ıncı yılına giren Gazi İlkokulu Kıbrıs’ın en eski eğitim kurumu özelliğini taşımakta. 
İkinci Dünya Aavaşında İngilizler tarafından askeri garnizon olarak da kullanılan okulda 1940 -1950 yılları arasında Türk ve Rum çocukları birlikte eğitim almışlar. 
1957-1958 yıllarında Türklere deviredilen okul 1963-1964 yıllarında Namık Kemal Lisesi’ne de ev sahipliği yapmış. 
İsmini Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten alan okul Gazimağusa’nın tarihi simgesi olan surlar içinde yer almaktadır. 

120 öğrenci eğitim görüyor
120 öğrencinin eğitim gördüğü okulda sadece ilk okul 3’üncü, 4’üncü ve 5’inci sınıf öğrencilerine eğitim verilmekte. 1 Müdür ve 12 Öğretmenin görev yaptığı tarihi okul 6 sınıftan oluşmakta. 
Müzik resim ve beden eğitimi dersleri haricinde izcilik, elişi, masa tenisi, sağlık dersi ve atık malzeme tasarım dersleri de branş eğitimi olarak öğrencilere verilmekte. 

İzcilik eğitimi uluslararası standartta
Okuldaki izcilik eğitimi uluslar arası standartlarda eğitim verebilen 4 tahta (izcilik eğitim seviyesi) sahibi izcilik öğretmeni tarafından verilmekte. Kütüphanecilik kolunda düzenlenen tiyatro ve şiir okuma etkinlikleri ile öğrencilerin bu alanlarda kendilerini geliştirmeleri sağlanmakta.

Bina eski imkanlar yeni
Eski bir yapı olan Gazi İlkokulu’nun projeksiyon cihazı ile modernize edilmiş 1 adet İngilizce Sunum sınıfı ve klimalı sınıfları bulunmakta. Mağusa Özel Eğitim Merkezi ile entegrasyon içerisinde olan okul yer aldığı bölgenin önemli sivil toplum örgütleri olan Mağusa Kültür Derneği ve Suriçi Kalkınma Derneği ile de koordinasyon içerisinde. 

DAÜ ile koordinasyon
Okul korosu ve folklor grubu ile bu derneklerin düzenledikleri etkinliklere ve çocuk şenliklerine destek vermektedirler. Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ile de koordinasyon içerisinde olan okulda belirli dönemlerde sosyal sorumluluk projesi kapsamında DAÜ öğrencileri tarafında eğitimler ve sunumlar gerçekleştirilmekte.

Spor alanında başarılar göze çarpıyor 
Her sene düzenlenen Sivil Savunma Teşkilatı ve Eğitim Vakfı’nın düzenlediği yarışmalara katılan Gazi İlkokulu öğrencileri bu alanlarda birçok başarıya imza attılar. Okulun spor alanında da bir çok başarısı mevcuttur. Masa tenisinde her eğitim dönemi derce alan okul geçtiğimiz eğitim yılında voleybol takımı ile de KKTC ikincisi olmuş.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.