Ufuk ÇAĞA
Kıbrıs’taki olaylar nedeniyle 1963 yılında göçmen olan ailelerin yoğun olarak yerleştirildiği, Göçmenköy bölgesinde bulunan Şht. Yalçın İlkokulu, 1971 yılından beri eğitim veriyor.
Bu okulumuz adını, 1963 olaylarında daha 3 aylık öğretmenken şehit olan Hüseyin Yalçın’dan aldı. Hüseyin Yalçın, Eylül ayında başladığı öğretmenlik görevini 3 ay sürdürebilmiş ve Aralık 1963’te şehit edilmişti. Şht. Yalçın İlkokulu olaylar nedeniyle Göçmenköy Bölgesine kurulan yeni yerleşim bölgesindeki göçmen çocukların eğitimi için kuruldu ve 1971 yılında da eğitim hizmetlerine başladı. Yaklaşık 43 yıldır ülkemiz eğitimine katkı koymaya devam eden Şht. Yalçın İlkokulu bu misyonunu bugün de başarı ile yerine getirmenin haklı gururunu yaşıyor.
Okul binası yeterli
Uzun yıllardır eğitim faaliyetlerini aralıksız sürdüren bu okulumuzda bugün toplam 130 öğrenci eğitim görüyor. Her yaş için 1’er sınıftan toplam 5 sınıfın bulunduğu Şht. Yalçın İlkokulunda toplam 10 kişi görev yapıyor. Okulda ders sınıfları haricinde müzik odası, resim ve elişi odası, İngilizce odası ve tiyatro salonu bulunmakta. Ortalama her sınıfta 30 öğrencinin eğitim gördüğü okulda sınıfların biraz kalabalık olduğu da görülüyor. Ancak genel yapısı ile okul binası 130 öğrenci için yeterli denebilecek durumdadır.
Öğrenci merkezli eğitime önem veriliyor
Okul yönetimi, Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına paralel eğitim verildiğini, ancak okuldaki çocukların durumları nedeniyle onların özellikle sosyal yönlerinin geliştirilmesi için birçok faaliyet yaptıklarını belirtti. Okuldaki eğitmenler yapılan bu faaliyetler ile çocukların sosyal yönlerinin gelişeceği inancını taşıdıkları için bu faaliyetlere çok önem veriyor. Okulda eğitim gören çocukların öğrenme kapasitelerinin iyi olduğu, hatta oldukça zeki çocukların da bulunduğu belirtilerek, bu çocukların okul dışında da gerekli ilgiyi ve düzgün ortamı bulmaları halinde çok başarılı olacaklarına inanılıyor.
En büyük çaba, çocukları topluma kazandırmak
Şht. Yalçın İlkokulunda yapılan her türlü eğitim ve öğretimde ilk amaç bu çocukları topluma kazandırmak olarak belirlendi. Bu sebeple eğitmenler burada eğitim gören çocuklarla gerektiğinde bire bir de ilgileniyorlar. Okuldaki çocukların genel yapısı nedeniyle eğitim için daha çok çaba ve özveri istendiği ve burada görev yapanların bunları fazlasıyla yerine getirdiği de belirtildi. Çocuklarla yapılan eğitimler sonucunda bu çocukların kendilerine olan güvenlerinin artırlıması, insanlara ve çevreye saygılı olmaları, daha sosyal ve üretken olmaları konularında yardımcı olunuyor. Burada normal dersler haricinde çocuklarla imkanlar ölçüsünde gözlem gezileri yapılyor, yine halkoyunları, resim ve elişi, tiyatro gibi faaliyetler yapılıyor.