Diyalog Gazetesi

Turuncu alarm

DÜNYA

Pekin'de, hava kirliliğinin "tehlikeli ve riskli" seviyelere çıkması nedeniyle halka, sokağa çıkılmayın çağrısı yapıldı

Dev metropolde bir haftadır aralıksız süren "tehlikeli" seviyelerdeki hava kirliliği nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Çin Temsilciliği, Çin'e hava kalitesini yükseltmesi ve Pekin sakinlerine kapalı alanlardan çıkmaması yönünde çağrıda bulundu.

 

Fotosentez yapacak hava kalmadı
Çinli uzmanlar da yaşanan durumu ‘nükleer kış’ olarak tanımlıyor; hava kirliliği seviyesinin bitkileri fotosentez yapamayacak duruma getirdiği ve yiyecek kaynaklarını kırıp geçireceği uyarısını yapıyor.

 

Hükümete dava
Çin’in hava kirliliğinden en çok etkilenen Hebei eyaletinde bir kişi hükümeti dava etti. Şijazhuang kentinde yaşayan Li Guişin isimli kişi hükümeti, vatandaşlarını koruma konusunda başarısız olduğu için dava etti ve 10 bin yuan (yaklaşık 3 bin TL) tazminat talep etti.

 

Normalin 20 kat üzerinde
Kentte hava kirliliği DSÖ'nün güvenilir eşik olarak kabul ettiği seviyenin 20 kat üzerine çıktı. Kentte, halk sokaklarda maske ile dolaşırken, solunum rahatsızlıkları nedeniyle hastanelere başvuranların sayısında artış olduğu kaydediliyor.

Pekin'de kirliliğin iki gün daha sürmesi beklenirken, bölgeye gelecek rüzgarlı havanın yoğun kirliliği dağıtması öngörülüyor.

Çin'de hava kirliliği şiddetini belirten alarm sisteminde mavi, sarı, turuncu ve kırmızı olmak üzere dört aşama uygulanıyor. Turuncu alarm verildiğinde inşaatların durdurulması ve fabrikaların emisyonlarını geçici olarak yüzde 30 azaltması gerekiyor. Ayrıca kent sakinlerine toplu taşımayı kullanmaları, yaşlı, çocuk ve solunum rahatsızlığı olanların sokağa çıkmaması yönünde tavsiyede bulunuluyor.

 

Güneş görünmüyor
Meteorolojiye göre havanın güneşli olması gereken Pekin'de, kirlilik nedeniyle havayı açık gri bir tabaka kaplamış durumda ve kentin dev simge binaları görünmüyor.

Diğer yandan Çin Ulusal Sağlık ve Aile Planlama Komisyonu, hava kirliliğinin izlenmesi ve insan sağlığına etkilerinin araştırılması için çalışmalar yapacağını duyurdu. Komisyonun bu nedenle ilgili birimlere finansal destekleri artıracağı kaydedildi.

Ülkede dün 161 kentte yapılan hava kirliliği ölçümlerinde 58 kentte kirlilik olduğu ve bunlardan da 23'ünün "oldukça kirli" seviyelere ulaştığı belirtildi.

Dünyada hava kirliliğinin en yüksek olduğu 20 şehirden 16'yer aldığı Çin'de, 20 milyonun üzerinde kişi astım hastası. Ayrıca Ulusal Bilimler Akademisinin Çinli ve yabancı bilim adamları ile yaptığı bir araştırmada, özellikle ülkenin kuzey bölgelerinde kömür yakmaya bağlı hava kirliliği nedeniyle insan ömrünün ortalama 5,5 yıl kısaldığı savunulmuştu.

 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.