Facebook'tan siyasete döndüğünü açıklayan Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, uzun süredir partisinin başına geçeceği mesajını veriyordu.
Sarkozy, geçen seçimlerde yaşadığı yenilginin ardından siyaseti bıraktığını açıklamıştı. Sarkozy'nin siyaseti bırakmasının ardından merkez sağ partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) içinde yaşanan liderlik krizi partiyi bölme aşamasını getirmişti. Sarkozy, UMP'de yaşanan liderlik krizi sonrası yaptığı açıklamalarda, üstü kapalı biçimde tekrar siyasete döneceği sinyalini veriyordu.
Sarkozy, siyasete dönüş belirtisi olarak mart ayında düzenlenen yerel seçimler için UMP'nin Paris Belediye Başkan adayı Nathalie Kosciusko-Morizet'nin kampanyası için düzenlen toplantıya katılmıştı. Mayıs ayında düzenlenen Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde ise Le Point dergisinde bir makale yayınlayan Sarkozy, Avrupa Birliği (AB) içindeki güçlü bir liderlik ve vizyon eksikliğinin, ciddi zafiyet yarattığını belirtmiş, AB ülkelerine yönelik göçün daha iyi kontrol altına alınabilmesi için Schengen Anlaşması'nın reformdan geçirilmesini istemişti.
Başı davalardan kurtulmuyor
Kendisi ve yakın çevresi aleyhine açılan davaların, Sarkozy'nin yeniden cumhurbaşkanlığı seçimi için aday olma şansını ciddi anlamda tehlikeye soktuğu belirtiliyordu. Daha önceki seçim kampanyalarında yapıldığı iddia edilen usulsüzlüklerle ilgili hakkında davalar açılan Sarkozy'nin başı, yargı ile uzun süredir dertteydi.
Libya davası
Sarkozy'nin 2007 yılında seçim kampanyasında kullanmak için Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'den para sağladığı iddia edilmesinin ardından, hakkında soruşturma açılmıştı. Sarkozy'nin temmuz ayında gözaltına alınmasına neden olarak, Libya davası ile ilgili olarak sürdürülen soruşturma kapsamında Yargıtay başsavcılarından bilgi almaya çalışmak gösterilmişti.
Bettencourt davası
Sarkozy, hakkında açılan bir başka davada ise kozmetik devi L'Oreal'in sahibi Lilliane Bettencourt'un yaşlılığını suistimal ederek çıkar sağlamakla suçlanmıştı. Eski Cumhurbaşkanının Bettencourt'dan seçim kampanyası için usulsüz bir şekilde mali yardım aldığı iddia edilmişti.
Pakistan'a satılan denizaltılar
Sarkozy'yi ilgilendiren başka bir olay da eski Başbakan Eduard Balladur ve eski Savunma Bakanı François Leotard'a açılan davaydı. Balladur ve Leotard, 1995 yılında Pakistan'a satılan denizaltılardan alınan komisyonlarla cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasını finanse etmekle suçlanmıştı.
Tanıtım şirketi ile ilgili yolsuzluk
UMP'nin eski Başkanı Jean François Cope ile yakın ilişki içinde olduğu belirtilen ve UMP ile çalışan tanıtım şirketi "Bygmalion" hakkında, 2012 yılında Sarkozy döneminde, parti etkinliklerinde naylon fatura düzenlemek suçundan yargı tarafından soruşturma başlatılmıştı. Tanıtım şirketi, Sarkozy'nin seçim kampanyası sırasında yasal sınırların dışına çıkılan harcamaları gizlemek için partinin farklı etkinliklerinde harcanmış gibi gösterilen ve 11 milyon avroyu bulan sahte faturalar düzenlemekle suçlanıyor.