Diyalog Gazetesi

‘Kutsala Saygı’

DÜNYA

Rus ve Türk akademisyenler, St. Petersburg’ta, yuvarlak masa toplantısı yaptı

Rus ve Türk akademisyenler, St. Petersburg Devlet Üniversitesi’nde “nefret söylemi” ve “kutsala saygı” temalı yuvarlak masa toplantısı yaptı. Toplantıda IŞİD terör örgütü tarafından gerçekleştirilen ve İslam dininin itibarını zedeleyen olaylar, batıda inançlara karşı tutum ve nefret söylemi sorunlarının çözüm yolları tartışıldı. 
Fakülte Dekanı Prof. Dr. İrina Novikova’nın açılış konuşması ile başlayan oturumda söz alan Rusya Bilimler Akademisi Antropoloji ve Etnografya Müzesi Müdürü Prof. Efim Rezvan, Batı toplumunun son dönemde yaşanan ifade hürriyeti ve diyalog konularında ikilem içinde kaldığını söyledi. 
Sovyetler Birliği’nin tarihte kutsala saygı ve nefret söylemi konusunda sosyal bir tecrübeye sahip olduğunu ifade eden Rezvan, “Batının şu an yaşadığı durumları Rusya yıllar önce yaşamıştı. Bu yüzden Rusya’da nefret söylemi çok fazla yer bulmadı. 1922’den 1944 yılında kadar Sovyetlerde “Tanrı tanımazlar” adlı bir dergi çıktı ve bu dergi karikatürlerden oluşuyordu. Dergide, günümüzde yayınlanması imkansız ve iğrenç karikatürler yapıyorlardı. Şu an Avrupa’da bu tür karikatürlerin yayımlanması imkansız. Hz. İsa’yı iğrenç bir şekilde gösteriyorlardı. Zaten dergiyi çıkaranlardan 2 kişi bir süre sonra çok kötü bir hastalığa yakalandı ve sonradan inançlı insan oldular.” Bilgisini verdi.

Müslümanların küresel sorunları Rusya’sız çözülemez
İpek Üniversitesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Bacık, Rusya olmadan Müslümanların küresel sorunlarının çözülemeyeceğini söyledi. Bacık ayrıca, Rusya’nın Suriye, Irak, Ortadoğu gibi Müslümanların yaşadığı birçok bölgede oldukça etkili olduğunun altını çizdi.
Avrupa’da Hristiyanlar, Müslümanlar ve ateistler arasındaki temel problemin fikirler arası diyalog eksikliği ve birbirini tanımama olduğunu söyleyen Moskova Devlet Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Velihan Mirzehanov, insanların birbirlerini anlaması ve birbirlerinin değerlerine saygı göstermesiyle bu kitlesel sorunun aşılabileceği vurgusunu yaptı. 
Mirzehanov, “Paris’te olan bir olay dünya çapında yankı buluyor ancak batı toplumunun dışında gerçekleşen ses getirecek eylemler bazen gazete sayfalarına bile yansımıyor. Biz bu problemi herkesin bir arada yaşayabileceği normlarla, kurallarla aşabiliriz. Biz çeşitli dini kurumları hatta aralarında ihtilaflar bulunan grupları bir araya getirip, vasıflı bir diyalog zemini oluşturmalı ve mevcut soruna çözüm yolları aramalıyız. Yoksa her gün terörist öldürerek bu sorunu çözemeyiz.” dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.