Diyalog Gazetesi

Krizi sürüyor

DÜNYA

İngiliz parlamentosu Brexit anlaşmasını üçüncü kez reddetti

 İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit için İngiliz Parlamentosu'na getirdiği anlaşma üçüncü kez reddedildi. 

Parlamentoda yapılan oylamada milletvekilleri 286'ya karşı 344 oyla Brexit anlaşmasını üçüncü kez reddetti.
AB ile varılan uzlaşmaya göre, İngiltere'nin birlikten ayrılması böylece 12 Nisan tarihine ertelendi.
Başbakan May, AB ile yaptığı anlaşmanın bir bölümünün dün parlamentoda onaylanması halinde istifa edeceğini açıklamıştı. 
İngiliz Parlamentosu'nun Brexit anlaşmasını üçüncü kez reddetmesi sonrası Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk'dan bir açıklama geldi. Tusk: "İngiliz parlamentosunun ayrılık anlaşmasını reddetmesinin ardından 10 Nisan'da zirve düzenleme kararı aldım" dedi. 
İngiltere Başbakanı Theresa May Brexit tarihini 12 Nisan'dan 22 Mayıs'a ertelemek için harekete geçmişti. Parlamento özel oturumda Avrupa Birliği ile müzakere edilen paketin tamamı görüşülmedi. 
Daha önce parlamento tarafından reddedilen paket iki bölümden oluşuyordu. Biri, İngiltere'nin AB'den ayrılma koşullarını kapsayan çekilme anlaşması. Diğeri Londra ile Brüksel arasındaki uzun dönemli ilişkileri kapsayan siyasi bildirge.
Parlamentoda sadece "çekilme anlaşması" oylandı. Ancak çekilme anlaşması da İngiliz Parlamentosu tarafından reddedildi. İngiltere Başbakanı Theresa May çekilme anlaşmasının parlamentodan onaylanması karşılığında istifa etme sözü vermişti.
AB liderleri geçen hafta Brüksel'de yapılan zirvede, İngiltere'nin ayrılık anlaşmasını 29 Mart'a kadar kabul etmemesi durumunda, Brexit'i 12 Nisan'a erteleme kararı almıştı.

İstifa eden milletvekillerinden yeni parti adımı
Geçen ay Muhafazakâr Partiden istifa eden 3 milletvekili ile İşçi Partisi’nden istifa eden 8 milletvekili ”Change UK” adıyla partileşme sürecini resmen başlattı. “Değişim” (Change) ve Birleşik Krallık (UK) kelimelerini adında bir araya getiren partinin geçici liderliğine de Muhafazakâr Partili Heidi Allen getirildi.
Partilerinden Brexit politikaları nedeniyle istifa eden Avrupa Birliği’nde (AB) kalınmasından yana milletvekillerinden oluşan partinin, İngiltere’nin hala AB üyesi kalması durumunda 23 Mayıs’ta yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılmayı amaçladığı belirtiliyor.
Geçen ay Brexit yanlıları Brexit Partisi’ni kurmuştu. Bu partinin liderliği için de ülkedeki AB karşıtı kampanyanın önde gelen isimlerinden eski Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) lideri Nigel Farage en güçlü aday olarak görülüyor.
İngiltere’de yapılan kamuoyu araştırmaları Brexit’in geleneksel siyasi partilere duyulan bağlılığı zayıflattığını ortaya koyuyor.
Araştırmalara göre seçmenler Brexit konusunda kutuplaşmış bulunuyor. Yeni kurulan partilerin de İngiliz siyasetindeki bu eksen kaymasından yararlanmayı hedeflediği belirtiliyor. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.