Dünya Sağlık Örgütü salgına yakalananların sayısının resmi kayıtlardaki üç bin kişinin şimdiden bu sayının dört katına yükselmiş olabileceğini bildirdi.
Kuruluş ayrıca havayolu şirketlerinin bölgeye yapılan "hayati önemdeki" uçuşlarını sürdürmesi gerektiğini ve seyahat yasaklarının salgınla mücadele çabalarını tehdit ettiğini vurguladı. Şu ana dek Liberya, Sierra Leoe, Gine ve Nijerya'da 1.552 kişi Ebola virüsü nedeniyle hayatını kaybetti.
Kuruluşun salgınla mücadele planını açıklayan DSÖ Genel Sekreter Yardımcısı Bruce Aylward bazı bölgelerdeki hasta sayısının bilinenin iki ila dört katı fazla olabileceğini söyledi. Aylward "20 bin hasta Ebola salgınında beklenen bir sayı değildi. Bu sayının kesinlikle gerçekleşeceğini söylemiyorum. Ama bu boyuttaki bir salgınla başa çıkabilecek bir sistem olması gerekiyor" dedi.
DSÖ'nün eylem planı
DSÖ'nün planında gelecek dokuz ay içinde 489 milyon dolar kaynak ayrılması ve Batı Afrika'da 750 uluslararası, 12 bin de yerel çalışan istihdam edilmesini gerektiriyor. Bu arada Nijerya'da başkent Lagos dışındaki ilk Ebola ölümü gerçekleşti. Ülkenin petrol limanı Port Hartcourt'ta bir doktor Ebola nedeniyle hayatını kaybetti. Batı Afrika ülkelerinin sağlık bakanları, Ebola salgına karşı alınacak önlemleri görüşmek üzere Gana'da bir araya gelecek. Ebola virüsü ilk olarak 1976'da Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde görülmüştü. Virüs vücut sıvıları yoluyla bulaşıyor. Meyve yarasası gibi hayvanlar virüsü taşıyabiliyor ve kan ya da orman hayvanlarının etinin tüketilmesi sonucu insanlara da geçebiliyor.Hastalığın belirtileri arasında yüksek ateş, kanama ve merkezi sinir sisteminin hasar görmesi sayılıyor.
Ölüm oranı yüzde 90
Virüs bulaşanların ölüm oranı yüzde 90'lara çıkabiliyor. Ancak son salgındaki ölüm oranı yüzde 55 düzeyinde. Virüsün kuluçka dönemi iki ila 21 gün arasında değişiyor. İshal ve kusma görülen hastalarda vücuttaki su oranının sabit tutulması hastayı rahatlatıp tedaviye yardımcı olabiliyor.