Mevlid Kandili'nin tarihte ilk kez kutlandığı ülke olan Mısır’da, Fatımilerden günümüze ulaşan bir gelenek olan Mevlid tatlısı halk tarafından büyük ilgi görüyor.
Mısır'a Fatımiler döneminde giren, sosyal ve siyasi yakınlaşmayı sağlama amacıyla yaygınlaştırılan,Hindistan cevizi, susam, fındık, fıstık, yasemin, nohut gibi çeşitli baklagil, kuru yemiş ve çiçeklerden üretilen lokum ve krokanlardan oluşan tatlılar, çoğunlukla Mevlid Kandili gibi özel günlerde satın alınıyor.
Bu tatlıların en bilinenin yine ilk olarak Fatımiler döneminde üretilen 3 boyutlu gelin ve at üstündeki bir erkek şeklindeki şekerler olduğu belirtiliyor.
Bir şeker üreticisinin Mevlid Kandili'nde, başında ve yaseminlerden oluşan tacı ve beyaz elbisesiyle dışarı çıkan Fatımi hükümdarının eşi şeklinde 3 boyutlu şeker üretmesiyle bu geleneğin ortaya çıktığı belirtirken, aynı gün hükümdarın at üstündeki şeklinin de resmedildiği ve diğer şeker üreticileri tarafından yapıldığı ifade ediliyor.
Artık çoğunlukla plastik gelin bebekler ve atlar şekilde olsa da bu gelenek yüzlerce yıldır Mısırlılar tarafından yaşatılıyor.
Önce kalıplara dökülen şekerlerin donması ve güzelce şekil alması beklenirken, ardından süslenerek çeşitli şekillerde ve boyutlarda satışa sunuluyor.
Tatlılar, şekerlemeler ve gelin bebeklerle süslü rafların ardında AA muhabirine konuşan satıcı Abdusselam Abdulillah (70), 2 yıldır bu işe başladığını ve fiyatların yükselmesi nedeniyle satışların düşük olduğunu ifade ediyor.
Abdulillah, müşterilerin çoğunlukla fiyat sorduklarını ancak satın almadıklarını belirtiyor.
"Mevlid Kandili"
“Doğum yeri” ve “doğum zamanı” anlamına gelen Mevlid, Hazreti Muhammed’in doğum günü kutlamaları, ilk kez hicretten yaklaşık üç yüz elli yıl kadar sonra Mısır’da, Şii Fatimi Devleti döneminde kutlanmaya başlandı. Eyyubiler döneminde birçok tören ve bayram kaldırılmış, fakat Mevlid kutlamaları başta olmak üzere bunlar Erbil Atabeyi Begteginli Muzafferuddin Kökböri tarafından 1220'de büyük törenlerle yeniden kutlanmaya başlandı.
Fatımiler dönemindeki kutlamalar daha çok devlet erkanı arasında olup resmi nitelikli iken Kökböri dönemindeki kutlamalara halkın da katılımı sağlanmış, büyük ziyafetler ve şölenler tertiplenerek adeta bir bayram havası estirilmişti.