Diyalog Gazetesi

İkinci Rosetta

DÜNYA

Hayabusa-2 Uzay Aracı, Tanegashima Uzay Merkezi'nden ateşlendi

Hava şartları nedeniyle ateşlenmesi ertelenen Hayabusa-2 uzay aracı Tanegashima Uzay Merkezi'nden ateşlendi. Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Rosetta görevine benzer bir amaç taşıyan Hayabusa-2, 2018'de Dünya ile Mars arasındaki 1999 JU3 asteroidine ulaşmayı hedefliyor. Hayabusa-2, görev beklendiği gibi giderse hedefine vardıktan sonra asteroitten numune toplayarak 2020 sonlarında Dünya'ya dönecek. Japonya Uzay Ajansı (JAXA), 2003'te ateşlenen ilk Hayabusa uzay aracıyla Itokawa asteroidine ulaşmayı başarmış ve 2010'da Dünya'ya numune getirmeyi başarmıştı. 136.5 milyon dolarlık bir proje olan Hayabusa-2, ilk göreve kıyasla çok daha fazla materyal toplamayı ve Güneş Sistemi'nin oluşumu hakkında çok daha fazla bilgi ulaştırmayı amaçlıyor.
Japon gökbilimciler, yaklaşık 6 milyar yıl yaşındaki 1999 JU3'ün Güneş Sistemi'ndeki yaşamın yapı taşları olan organik materyaller sakladığına inanıyor. JAXA, Dünya'daki mineral ve tuzlu suyun Güneş Sistemi'nin erken zamanlarında oluşan kozmik materyalle güçlü bir bağlantısı olduğuna inanıyor. Güneş Sistemi'nin oluştuğu zamanından bu yana var olan asteroidin, yaşamın kökenleri hakkında çok önemli bilgiler sunacağı belirtiliyor.
Hız kazanmak için gelecek yıl Dünya'nın yörüngesinde tur atacak olan Hayasuba-2, daha sonra 1999 JU3'e doğru yol almaya başlayacak. 2018'de hedefine ulaşacak olan uzay aracı, iyon motorlarıyla asteroidin yörüngesine yerleşecek ve 18 boyunca takipte kalacak. Bu sürede üç defa asteroide iniş yapacak olan Hayasuba-2, bol miktarda numune toplamaya çalışacak.
Almanya ve Avrupa yapımı olan MASCOT aracını yüzeye indirecek olan Hayasuba-2, hem yörünge hem de yerden gözlemlerde bulunacak. Astronomi dünyası, Hayasuba-2 başarılı olduğu takdirde Rosetta'nın incelediği 67P/Churyumov-Gerasimenko'nun ardından Güneş Sistemi'ndeki en eski gök cisimlerinden birini analiz edebilecek.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.