Diyalog Gazetesi

Halk son sözü söyledi

DÜNYA

İskoçya’da tarihi referandum dün yapıldı, tüm dünya sandıktan çıkacak sonuca odaklandı

İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan bağımsızlığı için yapılan referandumda çok sayıda seçmen sandık başına giderken, "hayır" oyu kullanan seçmenlerin ekonomik endişelerini dile getirmeleri, "evet" oyu verenlerin ise Londra'dan bağımsız yönetilmek istediklerini söylemeleri dikkati çekti.
500 bin kişinin yaşadığı ve yaklaşık 400 bin seçmenin kayıtlı olduğu İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da oylar okullar, kiliseler, belediyeler ve toplum merkezlerinin de aralarında bulunduğu 140'dan fazla yerde kullanıldı. Anadolu Ajansı, şehrin merkezindeki Lothian toplum merkezi ve Tollcross İlkokulunda oylarını kullanan İskoç seçmenlerle konuştu.
Ticaretle uğraştığını söyleyen 42 yaşındaki Stuart isimli İskoç, "bağımsızlığa hayır" oyu kullandığını söyledi. Stuart, sandıktan hayır sonucunun çıkması halinde İngiliz hükümetinin birçok yetki devri vaadinde bulunduğunu dile getirerek, “Benim için ‘hayır’ oyu kullanmamın arkasındaki en büyük sebep, ‘evet’ cevabının iş dünyası üzerinde büyük risk taşıyor olması” dedi.
43 yaşındaki mühendis Jeff ise, referandumun tüm ülke için çok tarihi bir adım olduğunu ancak ihtiyaç olmadığını dile getirdi. Jeff, “Aynı adada daha fazla sınıra ihtiyacımız olduğunu düşünmüyorum bu nedenle 'bağımsızlığa hayır' oyu kullandım” ifadesini kullandı.
Londra hükümetinin söz verdiği daha fazla yetkiye İskoçların ihtiyacı olduğunu belirten Jeff, “Eğer sandıktan hayır oyu çıkarsa, söz verdikleri gibi bu yetkiler uygulamaya koyulmalı” dedi.

"İskoçya artık aynı olmayacak"
Siyasetle uğraşan 28 yaşındaki Lindsay de sandıktan ne sonuç çıkarsa çıksın, İskoçya'nın artık aynı olmayacağını ifade etti. Lindsay, “'Bağımsızlığa hayır’ dedim. Çünkü Birleşik Krallık'ta kalırsak daha fazla fırsatlara ulaşma olanağımız var” dedi.
Lindsay, İngiliz hükümetinin daha fazla yetki vaadini olumlu karşılayarak, “Kendi ilişkilerimizi kendimizin yürütebileceğine inanıyorum ancak bunun bağımsızlıkla ilgisi yok. ‘Evet‘ oyu bence çok duygusal bir karar” değerlendirmesinde bulundu.
Başkent Edinburgh’da avukatlık yapan 35 yaşındaki Rory, referandumun İskoçlar için harika bir fırsat olduğunu söyleyerek, “Oy verme hakkı olanların yüzde 97'sinin kayıt yaptırdığı bildiriliyor, bu mükemmel. Referandum tüm ulusun dikkatini çekti. Birkaç sebebten duyduğum endişe dolayısıyla 'hayır' oy kullandım. Ekonomik durumumuz, hangi para birimini kullanacağımız ve Avrupa'daki pozisyonumuz konuları hakkında endişelerim var. Genel olarak ise Birleşik Krallık'ın parçası olmalıyız diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

"Ülkem için bağımsızlık istiyorum"
İskoçya’nın kendisini temsil etmesi gerektiğine inanan 24 yaşındaki araştırmacı Rosie, “Bugün çok heyecanlı bir gün. Böyle bir oylamanın olması harika, o gün sonunda geldi. Ülkem için bağımsızlık istediğim için 'Evet' oyu verdim. İskoçya’nın kendi hükümeti, kendi politikaları olmalı. Oylamadan bağımsızlık çıkması halinde insanların çıkarlarına öncelik verildiğini, ülkeye yatırımların geldiğini görmek isterim” diye konuştu.
Glasgow’da eğitimini sürdüren ancak oyunu kullanmak için kayıtlı olduğu Edinburgh’a gelen 22 yaşındaki Clara da, İskoçya’nın bağısmızlığı için ‘evet’ oyu verdiğini çünkü İskoçya’nın siyasi değerlerinin İngiltere’ye göre çok farklı olduğunu dile getirdi. Clara, “Farklı hükümetler tarafından yönetilmemiz gerektiğine inanıyorum. Bizim istediğimiz değişim umut veriyor” dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.