Diyalog Gazetesi

Gündem Menbiç

DÜNYA

ABD-Türkiye ilişkileri kritik bir dönemden geçerken, normalleşme toplantıları başlıyor

ABD-Türkiye ilişkileri kritik bir dönemden geçiyor. Türkiye verilen sözlerin tutulmasını istiyor. Ankara-Washington hattında görüş ayrılıklarını gidermek için kurulan mekanizma bugün Washington'da ilk toplantısını yapacak. Suriye ve PKK mekanizmalarının çalıştırılacağı toplantının öncelikli gündemi ise Menbiç olacak. Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri, görüş ayrılıklarını gidermek için birlikte çalışma kararı aldıklarını duyurmuştu. 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu çalışma gruplarının amacını, "Sözlerin tutulması somut adımları atılmasıyla ilgilidir YPG ve FETÖ için geçerli" ifadeleriyle tanımlamıştı.
ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson ise gruplara ilişkin, "Menbiç ortak çalışma grubunun önceliklerinden biri. ABD oranın müttefik kuvvetlerin kontrolü altında olmasından emin olmak istiyor" sözlerini kullanmıştı. 

İlk mekanizmalar kuruldu
Bu adım; ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın şubat ayındaki Türkiye temasları sırasında atıldı. YPG-Suriye, FETÖ-Konsolosluk ve PKK mekanizmaları kuruldu.
İlk toplantıda iki mekanizma çalıştırılacak. Bu mekanizmalar "Suriye iç savaşı" ve "PKK ile mücadele" grupları toplanacak. Amaç, iki ülke arasında görüş ayrılıklarını ortadan kaldırmanın yanı sıra karşılıklı güveni yeniden tesis etmek.
Türkiye'yi Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal temsil edecek. İlk toplantıda öncelikli başlık ise Menbiç. Türkiye'nin Menbiç’i terör örgütü PYD/PKK'dan arındırma isteği konuşulacak. Bu kapsamda çerçeve belli… Menbiç'te iç savaş öncesi nüfus dağılımı esas alınacak. Menbiç'e giren YPG'lilerin dönüşü ve bu konuda yeniden bir takvim belirlenip belirlenmeyeceği de masada. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, YPG'nin Fırat'ın doğusunda gittiginden emin olmamız lazım YPG Menbiçten çıktın sonra biz güvene dayalı bir şekilde ABD ile bu konularda adım atabiliriz
Türkiye'nin bu mekanizmadan beklentisi, taleplere ilişkin somut adımlar atılması ve ABD'nin verilen sözleri yerine getirmesi. Mart ayında bu çerçevede yoğun bir diplomasi trafiği yaşanacak.

Çavuşoğlu Washıngton'a gidecek
Teknik heyetlerin yanı sıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun mart ortasında Washington'a giderek mevkidaşı Tillerson ile görüşmesi bekleniyor.
İki ülke hattındaki sorunların giderilmesi için savunma bakanları ve istihbarat teşkilatının başkanlarının da kendi aralarında yakın çalışacağı belirtiliyor. 
FETÖ-Konsolosluk konusundaki üçüncü mekanizmanın ne zaman toplanacağı ise henüz netleşmedi. İki ülke dışişleri bakanlarının gerçekleştireceği toplantı sırasında mı yoksa başka bir tarihte mi olacağı üzerinde çalışılıyor.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.