Irak'ta Baas rejimi döneminde 16 Mart 1988'de kimyasal bombaların mağduru olan Halepçe halkı, katliamın 26. yıldönümünde şehitlerini anmaya hazırlanıyor. Halepçe Belediyesi, yarın düzenlenecek törende kentin üzerine helikopterlerle gül yaprağı döktürecek. Anma günü öncesi 4 helikopter, Halepçe üzerinde uçarak tatbikat yaptı.
Anıt heykel tamamlandı
Halepçe Müzesi’nde ise hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Müzenin anıt bölümünde bir süre önce başlatılan restore çalışması bitmek üzere. Katliamı görüntüleyen 28 gazeteci için hazırlanan anıt heykel de müze bahçesinin girişine konuldu. Bu anıtta gazeteci Ramazan Öztürk’ün de ismi yer alıyor.
Katliamın tanığı müze
Halepçe Müzesi, 5 bin kişinin hayatını kaybettiği, 7 bini aşkın insanın yaralandığı katliama tanıklık ediyor. Müze, Halepçe'nin sembolü olan ölmüş baba ve oğlunun birbirine sarılarak yere uzandığı heykelle ziyaretçilerini karşılıyor. 16 Mart günü bölgeden kaçmaya çalışan ailelerin, bindiği kamyon da müzenin bahçesinde sergileniyor. Bu kamyonda sadece üç kişi kurtulabiliyor. Diğerleri, zehirlenmenin etkisiyle yolda hayatını kaybediyor.
Kimyasal Ali'nin idam urganı müzede
Katliamda kullanılan kimyasal bombaların bir kısmı, ölen, kaçan ve yaralanan çocuk, kadın, erkek fotoğrafları, mağdurların mahkeme ifadeleri, o dönemki gazete haberleri vesaire birçok şeyi müzede görmek mümkün. Saddam Hüseyin ve iki oğlunun vefat belgesi ile saldırıya komutanlık eden “Kimyasal Ali” lakaplı Ali Hasan El-Mecid’in idam edildiği urgan da müzede sergileniyor.
Ölüm listesi
Müzenin anıt kısmında ise siyah bloklar üzerinde ölen binlerce insanın isimleri yazılıyor. Aynı aileden ölenlerin yüksekliği dikkat çekiyor. O günü hatırlayan 26 yaşın üstündeki Halepçeliler, müzeyi her ziyaretlerinde gözyaşlarını tutamıyor.