Diyalog Gazetesi

Başbuğ'un tahliye talebine ret

DÜNYA

Ergenekon davası kapsamında müebbet hapis cezasına çarptırılan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un tahliye edilmesi talebi, tutukluluğa ilişkin yeniden bir karar verilmesine gerek duyulmadığı gerekçesiyle reddedildi.

Ergenekon davasını hükme bağlayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer tarafından geçen hafta mahkemeye sunulan, Başbuğ'un tahliye edilme talebini içerir dilekçeyi değerlendirdi.

Talebe yönelik kararını açıklayan mahkeme heyeti, 5 Ağustos 2013'de kovuşturmanın sona erdiğini hatırlatarak, tahliye talebi konusunda karar verilemeyeceğini bildirdi. Heyet, tutuklamaya ilişkin karar verilmesine yeniden yer olmadığı gerekçesiyle Başbuğ'un tahliye talebini reddetti.

Avukat İlkay Sezer tarafından 31 Aralık 2013'de mahkemeye sunulan dilekçede, İlker Başbuğ hakkında, kaçma ve delilleri karartma ihtimalinin tutuklama kararında gösterilmediği ve bununla ilgili bir delilin dosyaya sunulmadığı belirtilerek, tahliye kararı verilmesi gerektiği öne sürülmüştü.

 

Dilekçeden satıraraları

Betsmove lang="TR" style="font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"">Mahkemenin kişi bakımından görevsiz olduğu iddianameyi kabul edip, tutuklama tedbiriyle yargılama yaptığı ve bugüne kadar tutuklama tedbirini sürdürerek Anayasa'ya aykırı hareket ettiği ileri sürülen dilekçede, "Mahkemenizin görmekte olduğu tüm davaları birleştirmeden önce görülmekte olan (Ergenekon) davanın katılanı olarak, tarafı durumunda bulunan ve tanık olarak göstermiş olduğumuz Başbakan Sayın Erdoğan’ın, günümüzde devlete, emniyete ve yargıya sızmış olduğunu beyan ettiği ve daha önce de 'devlet içinde devlet' şeklinde nitelendirdiği konuda mahkemeniz tanık olarak beyanlarını alsa idi, bugün asıl suçlular ortaya çıkarılır, onların gerekçeli kararı yazılmakta olurdu" ifadesi kullanılmıştı.

Dilekçede, bugüne kadar sunulan beyanlar ve Anayasa Mahkemesi'nin 27 Temmuz 2012 tarihli tutukluluğun devamına ilişkin değerlendirmeleri göz önüne alınarak, Anayasa'nın ve AİHS'nin ilgili maddelerine göre, Başbuğ'un tutukluluk durumunun incelenmesi istenirken, tahliye ya da adli kontrol tedbirleri uygulanması yoluyla tahliye kararı verilmesi talep edilmişti.

Dava kapsamında 5 Ağustos'ta yapılan karar duruşmasında, Başbuğ'un ''darbeye teşebbüs'' suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verilmişti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.