Diyalog Gazetesi

Anahtar formül

DÜNYA

Ban Ki-mun, Suriye’deki sorunun çözümü için, Rusya, ABD, Suudi Arabistan, İran ve Türkiye’nin mutlaka uzlaşması gerektiğinin altını çizdi

BM Genel Kurulu’nun 70. dönem çalışmalarının açılışında konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye'de suç işleyenlerin Uluslararası Ceza Mahkeme'sinde yargılanması gerektiğini söyledi. Ban, “Çözüm için yalnızca Suriye’nin içine bakmak yeterli değildir. Savaş aynı zamanda bölgesel ve rekabet halindeki güçler tarafından tahrik ediliyor. Ülkeye akan para, silah ateşi körüklüyor” ifadesini kullandı.
Bölgede kilit konumundaki güçler ile BM Güvenlik Konseyi’nin de sorunun çözümüne yönelik ileri adım atmalarının vaktinin geldiğini savunan Ban, “Beş ülke anahtar öneme sahip: Rusya Federasyonu, Amerika Birleşik Devletleri, Suudi Arabistan, İran ve Türkiye. Taraflardan birileri uzlaşı istemezse buradan bir sonuç beklemek beyhude olacaktır.” diye konuştu. 
Uzlaşı sağlanamamasının bedelini masum Suriyelilerin varil bombaları ve terör saldırıları ile ödediğini belirten Ban, “İşlenen iğrenç suçlar için dokunulmazlık olmamalı. Mevcut durumda suç işleyenler adaletin tesisi adına Uluslararası Ceza Mahmekesi’ne (UCM) gönderilmeli.” dedi.
Ban, P5+1 ülkeleri ile İran arasında varılan nükleer anlaşma yönteminin Suriye, Yemen ve Ukrayna gibi çatışma bölgeleri için de uygulanabileceğini belirtti.

"Avrupa mültecilere daha fazla yardım etmeli"
Avrupa ülkelerinin mültecilere daha fazla yardım etmesini salık veren BM Genel Sekreteri, II. Dünya Savaşı yıllarında Avrupalıların dünyadan yardım beklediğini hatırlattı. Türkiye, Ürdün, Lübnan’ın Suriyeli ve Iraklı milyonlarca göçmene çok cömert davrandığını dile getiren Ban, gelişmiş ülkelerin kapasitelerinin altında sığınmacı kabul ettiğini söyledi. Ban, “Akdeniz ve Umman denizi üzerinde artan göçmen dalgası mevcut karmaşık sorunu daha da güçlendiriyor. Bu sorunlara yaklaşımımızda temel kaide uluslararası hukuk, insan hakları esas alınmalı.” şeklinde konuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.