Küresel bazda hisse senetleri piyasalarında yaşanan düşüşün ardından güvenli liman olarak nitelendirilecek yatırım araçlarına talep artmaya başladı. Bu bağlamda Japonya hisselerindeki kayıplar yüzde beşi (% 5) aşarken, Amerika hisseleri düşüşe geçti ve sert satışlar gördü. İngiltere borsası ise 4 yılın en düşük seviyesine geriledi. Türkiye hisse senetleri bir yılda % 14,57 oranında değer kaybederek BIST100 endeksi cuma günü 71.273 puana geriledi. Hisse senedi piyasalarında yaşanan olumsuz gelişmelerin ardından piyasalarda hızlı senet satışları gerçekleşti. Hal böyleyken güvenli liman arayan yatırımcılar yönlerini altına doğru çevirmelerine müteakip olarak altına karşı artan talebin desteğiyle altın bir yılın en yüksek seviyesine çıktı ve 12 Şubat 2016 tarihinde gram altın 117.505 TL’den işlem gördü.
Dünya Altın Konseyi Hindistan temsilcisi P.R. Somasundaram, hisse senedi volatilitesi ve büyüme endişelerinin altına yönelik değer koruma talebini güçlendirdiğini, Çin ve Hindistan'daki tüketicilerin daha fazla altın alımı yapabileceğini söyledi. Konsey, küresel altın talebinin 4. çeyrekte iki yılın zirvesine çıktığını kaydetti. Böylelikle altının yıl boyunca değer kazanarak yoluna devam edeceği sinyalleri güçlenmeye başladı.
Küresel hisse piyasalarında yaşanan türbülans sonrasında Japonya ve İsveç Merkez Bankaları da Avrupadaki bazı ülekelerin merkez bankalarının para polikilarına uyarak negatif (eksi) faiz uygulamasına geçti. 2016 yılı içerisinde faiz artırımı hedefi bulunan Amerika Merkez Bankası (FED) ekonominin olumsuz etkilenmesi durumunda negatif faiz uygulamasını değerlendirebileceklerini açıkladı. Faizlerin düşme eğilim sinyalleri ise amerikan dolarının değer kaybına yol açtı.
Yabancı para piyasalarında 2016 yılı başından itibaren Türk lirasına karşın EUR % 3,07 değer kazanırken, Amerikan Doları % 1,04, İngiliz Sterlini ise % 2,30 oranında değer kaybetti. Böylelikle 12 Şubat 2016 tarihi itibari ile serbest piyasada satış kurları çerçevesinde Dolar 2.94, GBP 4.28 ve EUR 3.32’den işlem gördü.