Türkiye Döviz Bonolardan Para Borçlanma Faiz Oranı TL’den Yüksek:
Hazine ve Maliye Bakanlığı 2022 yılında 12,9 Milyar Dolarlık dış borç geri dönüşe karşın 11 Milyar Dolar tutarında Eurobond aracılığıyla finansman sağlamıştı. 2023 yılında toplamda 10 Milyar dolar finansman sağlama hedefi olduğu açıklandı. 2023’ün ilk Eurobond ihracı 2,75 Milyar dolar oldu ve 10 yıllık kupon getiri oranı % 9,75 olarak belirlendi. Bu faiz oranı Türkiye’nin yüksek risklerinden dolayı Türk Lirası politika faizinin dahi üzerine çıktı. Bloomberg verilerine göre Tahvilin yüzde 37’si Birleşik Krallık, yüzde 25’i ABD, yüzde 14’ü diğer Avrupa ülkeleri, yüzde 12’si Türkiye, yüzde 11’i Orta Doğu ve yüzde 1’i diğer ülkelerdeki yatırımcılara satıldı. Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin anketine katılan 15 kurumun medyan beklentisi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini yüzde 9 seviyesinde sabit bırakacağı yönünde oldu. Dolayısıyla Türk Lirasında faiz artırımları hala gündemde olmadığından dolayı Türk Lirasını değerlendirmeyi teşvik eden bir para politikası söz konusu değil.
Hükümetin 2023 Dolar/TL tahmini % 21,52. Piyasada beklentiler ise % 25’e kadar çıkıyor:
2023 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda yer alan bilgilere göre dolar/TL'nin 2022'yi ortalama 16,6, 2023'ü 21,51 lira seviyesinde tamamlaması bekleniyor. ABD'nin en az 3 faiz artışı yapacağını söyleyen ekonomist Selçuk Geçer, Avrupa Merkez Bankası bir artış yapmazsa, Türkiye'de doların Euro'yu geçebileceğini söyledi. Türkiye'de ise son baharda yüzde 120 civarında bir operasyon beklediğini belirtti. Eylül'de dolar kurunun 20 lira olabileceğinin altını çizen Geçer, Kasım'da ise 25 lira olacağını söyledi. Geçer, ayrıca yükselen mazot fiyatlarına ilişkin "Bu ülkede benzin 27 liraysa anlayın ki döviz de oraya gidecek. Türkiye'deki fiyatlara bakınca aslında doların 20 liranın üzerine çıktığını gösteriyor" dedi. Ekonomist Evren Devrim Zelyut döviz kıtlığı nedeniyle IMF gibi küresel bir kaynakla anlaşma yapılmazsa doların 25 liraya çıkacağını savundu. Keza öncü göstergelerde kur korumalı mevduatların azalma trendi, döviz mevduat hesaplarında artış trendi, dış finansman maliyetlerinin risklerden dolayı yüksek seyri, hızla 43,5 Milyar dolara yükselen cari açığın finansman maliyeti ve düşük TL faiz oranlarının TL üzerinde yarattığı baskı değer kaybını kaçınılmaz kılıyor.
FED Para Politikasını Enflasyona Göre Belirlemeye devam edecek: Dolar İkinci Dönem Zayıflayabilir.
IMF’nin Birinci başkan yardımcısı Gita Gopinath Financial Times reportajında ABD’nin faiz artırım patikasına devam etmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu. İş gücü piyasası ve enflasyonda hizmet sektörü başta olmak üzere yapışkan kalan bileşenler incelendiği zaman enflasyonda kritik seviyenin henüz aşılmadığı görüşünü ortaya koydu. Enflasyonda kalıcı düşüşün sağlanması için politika faizlerinin % 5’e çıkması ve 2023 yılınca bu seviyede idame ettirilmesi tavsiyesinde bulunmuştu.
Enflasyonda % 2 hedefini sürekli vurgulayan FED enflasyon verilerini yakından takip etmeye devam ediyor. ABD’de 2022 yıllık enflasyonu % 6,5’e geriledi. Aralık'ta kaydedilen negatif aylık enflasyon, Mayıs 2020'den bu yana görülen ilk negatif aylık enflasyon oldu. Böylece enflasyon % 9,1 seviyesinde gördüğü zirveden faiz artırımlarına müteakip gerileme kaydetmeye başladı. Ancak hedeflenen seviyeye inene kadar 2023 yılında FED’in hız temposunu düşürerek 25-50 baz puan daha faiz artışı yapması öngörülüyor. Enflasyon ve faiz bandını en fazla kapatan ülke konumunda olduğu için faiz artışlarının yılın ikinci yarısında durma beklentisi yaygınlaşıyor.
Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası da Para Politikasını Enflasyona Göre şekillendiriyor. Euro ve GBP Faiz Artışı gecikmelerinden dolayı İkinci Dönem Değerlenecek.
AMB Baş ekonomisti Philip Lane Financial Times'a verdiği mülakatta faizlerin daha fazla yükselmesi gerektiğini belirtti. AMB geçen sene enflasyonla mücadele için toplam 250 baz puan faiz artırımına gitmiş, yetkililer daha fazla artış mesajı vermişti. Bloomberg ekonomistleri şu an yüzde 2 seviyesindeki mevduat faizinin yüzde 3,25'e kadar yükselmesini bekliyor. Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası yanı başlarında olan Rusya-Ukrayna savaşı sonrası sıkıntıya giren ve pahalılaşan enerji arzı neticesinden beklediği ekonomik durgunluktan ötürü faiz artışlarını geç ve düşük seviyede yapmıştı. Ancak yapılan açıklamalar doğrultusunda % 2’lik enflasyon hedefini korumak için 2023 yılında faiz artırımlarını hızlandıracağı sinyali veriliyor. Bu durumda 2023 ikinci yarısında dolar faiz artışlarının enflasyona dayalı şekilde durması durumunda Euro ve Sterlin faizlerinin artması para birimlerine ve ülkeye yatırımları artıracağından dolayı değer kazanması muhtemel görünüyor.
Not: Tablolar Yazar tarafından tasarlanmıştır.