2018 yılı KKTC vatandaşları için gerçekten ekonomik ve mali yönden çok zor geçecek!!! Ben kahin filan değilim. Fakat ülkemizdeki ekonomik veriler ve siyasi kojektür 2018 yılının vatandaş açısından çok zorgeçeceğini göstermektedir. Bugün sizlere 2018 yılı için umut pomplamayı çok isterdim ama maalesef bunun tersi olacağını analtmaya çalışacağım.
2018 yılı niye KKTC vatadaşı için zor geçecek? İşte tespitlerim;
• Türk Lirası’nın son bir yılda döviz karşısında nerde ise %35 oranında değer kaybetmiştir. Türk lirasının değer kaybı, ülkemizdeki iş insanlarının bazılarının kar marjından feragat ederek 2017 yılına fiyatları sabit tutmaya çalışmışlardır. Fakat yeni yıl sonrası ülkede her şey iğneden ipliğe pahalılaşacaktır. Hükümet gerek akaryakıt fiyatlarını gerekse enerji fiyatlarını 7 ocak 2018 tarihinde ülkede seçim olacağı için insanımıza iyi görünmek için fiyatları artırmamıştır. Fakat dünya borsalarında akaryakıt fiyatları son bir yıllık süreçde %15’lik bir değer artışı yaşanmıştır. Dövizin etkisini de düşünürsek hem ülkemizde kullanılan akaryakıt fiyatları hem de elektrik üretimindeki akaryakıt fiyatları 2018 yılında en az %20-25 oranında zam görecektir.
• Bilindiği üzere 2018 yılında ülkemizde hem genel hem de yerel seçimler yapılacaktır. Nekadar da tasarruf edilirse edilsin kamu kaynakları seçim ekonomisine kurban edilecektir. Bu da devletin daha fazla vergi, resim ve harçlara zam yapması anlamını taşımaktadır.
• 2018’de genel seçim 7 ocak tarihinde yapılacaktır. 7 ocak sonrası ülkemizde hükümetin kurulması nerde ise şubat ayının sonlarını bulacaktır. Kurulacak olan yeni hükümet sonrası, 2018 Bütçesi’nin KKTC Meclis’inde en iyi ihtimalle mart 2018 sonu yasallaşacabilecektir. Ayrıca “TC-KKTC Ekonomi ve İşbirliği” protoklü’nün yeniden düzenlemesi ile birlikte kaynakların bütçeye akatrılması mart sonunu bulacağını öngörebilmekteyiz. Buda devletin ödemelerinin piyasaya gecikeceğinden ötürü piyasanın daralması anlamını taşımaktadır.
• Haziran 2018 yılında yapılacak olan yerel seçimler öncesinde yeni hükümet nerde ise en fazla 45 günlük bir icraat sonrası seçim yasakları ile icraat yapamaz noktaya gelecektir. Tüm ülke yine bir seçim sonrası başka bir seçime hazırlık ile enerjisini boşa harcayacaktır.
• Enfalasyon oranının 2018 yılının ilk altı ayı için kamu çalışanlarına %15 oranında olacağını öngörmekteyim. Fakat özel sektör çalışanları yani asgari ücret ile geçinen insanlarımızın maaşlarında %15’lik artış yapılabilinir mi?? Sanmıyorum. Fakat ülkemizdeki gerek devletin gerekse işletmelerin döviz kurununda etkisi ile nerde ise iğneden ipliğe kadar zam yapacağı aşikardır. Bu zam furyası ne kamu ne de özel sektör çalışanına yapılacak artış ile karşılanmayacağı aşikardır. Dolayısıyla 2018 yılı gelmeden ülke insanı olarak daha tasaruflu harcama yapılamasını öneriyorum.
2018 yılının KKTC vatandaşları açısından zor geçeceğini yukarıdaki birkaç nedenle açıklamaya çalıştım. Buna yönelik olarak neden-sonuç ilişkilerini çoğaltmak mümkündür. Kısaca ülke insanımız için 2018 yılı kemer sıkma yıl olacağı aşikarıdır. İnşallah yanılırım.