banner564

“Tam da bunu kastediyorduk”

Dünkü yazımızı okuyan okurlar aslında konuyu çok da iyi biliyorlar. Ama biz gene de hatırlatalım istedik. Hafta sonu Rekabet Kurulu ülkedeki GSM şirketlerine ‘haksız rekabetten’ okkalı bir ceza kesmişti. 
Rekabet Kurulu siyasi atamaların yanında sivil toplum örgütü temsilcileri ile birlikte oluşuyor. Ve çoğunluk da siyasi erkte değil sivil toplum örgütü temsilcilerinde. Hal böyle olunca siyaset üstü oluyor alınan kararlar. Tıpkı hafta sonu alınan karar gibi.
Dün yeni Adli Yılın açılışında Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik de dün bizim kaleme aldığımız tam da bu noktayı işaret etti. 
Şefik, “Bir ülkedeki hukuk düzenini korumak sadece mahkemelerin görevi değildir. Kuralların uygulanmasını ve bunlara uyulmasını sağlamak için tüm kurumlarda denetim yapılması gerekir. Denetim yapılmadığı takdirde kurallara uyulmasını beklememek gerekir. Şu anda ülkemizdeki tüm sorunların altında düzgün ve gerektiği şekilde denetim yapılmaması yatmaktadır” dedi.
Son satıra lütfen dikkat. Ülkede gerçekte yaşanan sıkıntının ne olduğunun çok açık bir şekilde tespitini yapmış Yüksek Mahkeme başkanı. Bu tespite katılmamak bu ülkede ne olduğunu anlamamak ile eşdeğerdir benim gözümde. 
Yapılması gereken siyaset üstü kurumların sayısını çoğaltmak, denetim görevlerini daha sıkı hale getirmek ve bu konuda devlet ile vatandaş arasında hem haksız rekabeti engellemek hem de adaletin adil bir şekilde dağıtılmasını sağlamaktır. 

Kavşak 
Dün sabah Lefkoşa dışında yaşayıp da Lefkoşa’da çalışan herkes güne aynı duygu ile başladı. Acaba Gönyeli Çemberinde yeni hizmete sokulan kaçış yolları bir işe yarayacak mı? Yoksa eskisinden de beter mi olacak?
İlk güne göre bence yeni hizmete sokulan kaçış yolları işe yaramış gibi gözüktü. Zira okulların açıldığı ilk gün olmasına karşın uzun kuyruklar oluşmadı Gönyeli Çemberinde.
Trafik gayet güzel bir şekilde akıp gitti her yöne. Ve yan yolların ana yola bağlandığı yerler dahi her hangi bir sıkışıklık da yaşanmadı. Hem sabah hem akşamüstü bu yolu kullanan birisi olarak şimdi merakla bugünkü sonucu bekliyorum. 

“Sorumluluk”
Tüm zamanların en zor sorularından biridir: “Bir okulun sorumlulukları nerede başlar ve nerede biter? Bu özellikle, ebeveynlerin sorumlulukları ile bir okulun sorumluluklarının neler olduğunu birbirinden ayırmayı düşündüğümüzde daha da önem kazanır. 
Portekiz’de bir okul, koridorlarına astığı bir afişle bu konuya ilk ve son kez açıklık getirmeye karar verdi. Bu okulun verdiği mesajlar büyük ilgi gördü. Okulun, sosyal medyada da paylaşılan afişi tüm dünyaya yayılmaya başladı. Bu, basit ama etkili mesajlar, ebeveynler tarafından yönetilmesi gereken 5 ana konuyu öne çıkarıyor:
“Sevgili ebeveynler;
“Merhaba”, “lütfen”, “rica ederim”, “üzgünüm” ve “teşekkürler” gibi sihirli kelimelerin evde öğrenilmeye başlandığını hatırlatmak isteriz. Ayrıca çocuklar dürüst olmayı, geç kalmamayı, gayretli olmayı, arkadaşlarına sempati ve aynı zamanda büyüklerine ve tüm öğretmenlere saygı göstermeyi de evde öğrenirler. Ev, temiz olmayı, ağız doluyken konuşmamayı ve çöpü düzgün bir şekilde nasıl/nereye atmayı öğrendikleri yerdir. Ev ayrıca düzenli olmayı, eşyalarına iyi bakmayı ve başkalarının eşyalarına dokunmanın doğru olmadığını öğrendikleri yerdir. Diğer taraftan burada okulda biz dil, matematik, tarih, coğrafya, beden eğitimi ve fen bilimleri öğretiriz. Biz sadece çocukların evde ebeveynlerinden aldıkları eğitimi pekiştiririz.”
(İnternetten alıntıdır. Bir okurumuz gönderdi ve gerçekten de olması gerekeni anlattığı için sizlerle paylaşma gereği hissettik. AP ) 

MESAJLAR
Narin Ferdi ŞEFİK: Yeni Adli yılın açılışında yaptığınız konuşma aslında memlekette sistemin neden tıkandığının tespiti adına son yıllarda duyduğumuz en güzel mesajdı. Yapılması gereken şimdi bu tespite göre önlemleri almaktır. 
Emine DİZDARLI: Elaman eksikliğine ve onca şikayet olmasına rağmen şikayet konuları üzerinde istatistik tutulması son derece önemli. Akıllı siyasetçi bu istatistikleri sizden ister. 
Dr. Özdemir BEROVA: Şu jetlag olayı biraz magazinleştirilecek gibi gözüküyor. Bu konuda gelebilecek esprilere karşı bazı önlemler almakta fayda var. Bizden söylemesi. 
Kemal DÜRÜST: Gönyeli Çemberinde ilk günkü sınavı gayet güzel verdiniz. Bakalım çemberde bugün nasıl geçecek? Eğer bugünü de atlatabilirseniz bu iş oldu demektir. 
Gürcan ERDOĞAN: Dün akşam oynanan daireler arası futbol turnuvasında futbolcularınızı motive edebilmek için bazı önemli vaatlerde bulunmuşsunuz. Aman rakip takımın kaptanı bunları duymasın. Merak etmeyin bizden sır çıkmaz. 
Dr. Bülent DİZDARLI: Hastanenin çehresini düzeltmeye kaldığınız yerden devam ediyorsunuz. Hastanenin ön duvarlarını yıkıp yeni duvarların örülmesine başlanmış. 
Mehmet HARMANCI: Kızılbaş yolu daha yeni asfaltlanmamış mıydı? Bu konuda aydınlatıcı bir bilgi verirseniz sevineceğiz. Zira vatandaşın bu konuda hayli tepkisi var. 
Fırat ATASER: Oğlunuz anlaşılan babasının izinden gitmeye kararlı. Hafta sonu yapılan off road yarışlarına ilk kez katılmasına rağmen kupa sevincini yaşaması bu yönde ileride daha büyük başarılara imza atacağının en büyük göstergesi olsa gerek. 
Ahmet SENNAROĞLU: Türkiye’nin yeni pop starı Aleyna Tilki’yi konser vermesi için ikna etmişsiniz. Desenize Büyükkonuk fena halde sallanacak. 
Dr. Erkut AŞICIOĞLU: Herkesin motoruna bakıp biraz dinlenmesini isterken maşallah siz bu yaz neredeyse hiç tatil yapmadınız. Aman sizin motor arada su kaynatmasın sonra. 
Mehmet ARIKAN: Siyasette küslük diye bir şey olmadığını her halde herkesten önce siz bilirsiniz. Yakında kapınızı çalmaya öyle kişiler gelecek ki siz bile şaşıracaksınız. 
Ali FAHRİOĞLU: Yıllar sonra nihayet nikah masası gözükmüş ve yakında düğün dernek kuracakmışsınız. E artık darısı Banderas Ertuğrul’un başına diyelim. 
Oğuz KÖSE: Arabanın lastiklerini zamanında değişmeyince az kalsın kaza yapıyormuşsunuz. Aman hocam 4 tekerlek üzerinde gittiğinizi unutmayınız. 
Halil İbrahim ÇOLAKOĞLU: Uyku apnesinin ölçülmesi konusunda memlekette tek uzman kişi olunca herkes randevu kuyruğuna girmiş. Geceden sabaha zaten kaç kişi sizin gibi özveri ile bu işi yapabilir ki? 
Erdal VARDAR: Fenerbahçe’nin son transferlerinden sonra yeniden kombine kartı çıkartmak için girişimlere başlamışsınız. Demek ki hafta sonu derbi için Kadıköy’de olacaksınız.  

POLEMİK
“ Başvurulardan 4’ü Başbakanlık, 1’i Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı, 16’sı İçişleri, 4’ü Bayındırlık ve Ulaştırma, 11’i Milli Eğitim ve Kültür, 7’si Turizm ve Çevre, 5’i Çalışma ve Sosyal Güvenlik, 3’ü Ekonomi ve Enerji bakanlıkları, 8’i de yerel yönetimlerle ilgili…”
Ombudsman Emine Dizdarlı 
YORUM EKLE

banner608

banner473